Quarterbacks 2022Scouting Reports 2022Senior BowlTopnavn 2022

Sam Howell: Tæt på en 1:1 Baker Mayfield-klon

Du kender måske memet, hvor to identiske udgaver af Spider-Man peger på hinanden. Sådan føles det næsten, når man ser Howell og Mayfield op mod hinanden. Spørgsmålet er så, om Howell også kan komme tæt på Mayfields draftstatus som 1st overall.

Sam Howell er født og opvokset i Waynesville, North Carolina, hvor han på Sun Valley High School satte statsrekord for flest yards i high school med 17.036. Som et 4-stjernet recruit valgte Howell, der også var all-state baseball-spiller, at springe fra sit oprindelige commitment til Florida Sate for i stedet at blive i staten, hvor han rykkede ind hos University of North Carolina.

Her startede Howell allerede som freshman, hvor han begyndte som lyn og torden og satte skolerekord for flest touchdowns i en sæson med 38. Året efter matchede Howell stort set alt andet end TD-totalen, da han completede 68.1% af sine kast for 3.586 yards, 30 TD og 7 interceptions i et stjernebesat angreb med Javonte Williams, Michael Carter, Dyami Brown og Dazz Newsome. De forlod dog alle programmet til fordel for NFL forud for 2021-sæsonen, og det var som om, at Howell havde en lille smule svært ved at bygge ovenpå de to første fornemme år. Godt nok blev det til hæderlige 3.056 yards for 24 TD og 9 INT, men man havde måske gerne set et helt nyt niveau fra ham. Til gengæld begyndte han pludselig at løbe bolden markant mere og sluttede sæsonen med 183 rushing attempts for 828 yards og 11 TD.

Howell slutter karrieren som junior hos North Carolina med flest passing yards af alle i skolens historie (10.283), flest passing touchdowns (92) og flest touchdowns samlet set (111).

Alder ved draften: 21 år (16. september 2000)
Højde: 6ft. 1in (185 cm)
Vægt: 220 lbs (100 kg)

Sam Howell Scouting Reports

Styrker

 • Rent mekanisk har Howell en lille smule, han skal have renset, når han sætter op. Hans motion er en smule forlænget, men når han så endelig slipper bolden, kommer den ud i et kompakt, effektivt og hurtigt release, hvilket også hjælper ham på andre tidspunkter. Bolden springer ud af hænderne på ham, som man gerne vil se for en NFL QB, hvilket vidner om en mere end tilstrækkelig arm, selvom den nok ikke er nogen stor kanon. Tjek ved det.
 • Howell demonstrerer evnen til at foretage NFL-caliber kast på alle niveauer af banen, hvilket jo er et godt sted at starte som kommende NFL QB. Ser ud til at have et fint touch dybt, og noterede flere gange at han lagde bolde, hvor kun receiverne kunne nå dem ned langs sidelinjen. Derudover sørger han for, at der på screens, slants og andre in-breaking ruter er mulighed for at skabe YAC, og på bolde ned gennem coverage formår han at variere mellem touch og velocity. Kaster i det hele taget en god, catchable bold og er forholdsvis præcis på alle niveauer af banen.
 • Det kan godt være en anelse svært at pinpointe Howells process i North Carolinas relativt simple offense. Mange reads er pre-determined eller rimelig statiske, men der er alligevel nogle gode eksempler på, at han lader ruter udvikle sig - fx ind bag linebackers - som både 2nd og 3rd read, før han trykker af og flytter bolden effektivt.
 • Jeg blev faktisk lidt overrasket over Howells mobilitet. Jeg vidste godt, at han havde funktionelle atletiske egenskaber og mobilitet nok til at scramble og forlænge spil, men i 2021 blev det til en hel del designede løb, hvor han viser god beslutsomhed, toughness og fart som runner. Det skal ikke være hans game i NFL, men der er nok atletiske evner til at forlænge spil, scramble for at købe sig tid eller løb for første downs på designede løb.
 • Startede allerede som freshman hos North Carolina og har på den baggrund allerede en del football under bæltet, selvom han kun er 21 år (bliver 22 i begyndelsen af sæsonen). Ser ud til at kunne tage teten på holdet og er blevet rost for sine evner til at køre Mack Browns offense. Har nok brug for at kunne lægge yderligere på i NFL, men giver ham alligevel et + for hans lederskab og competitive toughness. Han skåner ikke sig selv og går forrest.

Svagheder

 • Lad os få det ud af verden. Howell er 6'1, 220 lbs, hvilket er til den lave side i NFL. Nogle vil måske pointere, at han får battet nogle bolde ved LOS, men der er ikke rigtig nogen evidens for, at det er et generelt problem med højden længere. Har derimod mere end nok "masse" til at stå imod på banen og tager engang imellem nogle drabelige hits, som han hellere end gerne måtte undgå.
 • Selvom Howell for det meste tager solide beslutninger, så synes jeg engang imellem, at han kan være for hurtig til at låse sig fast på sit første read. Der er blandt andet et eksempel, hvor han vil kaste et screen, og det er tydeligt, at EDGE'en er klar på det. Her vælger Howell at kaste screen-spillet alligevel, hvilket bliver vekslet til en af hans grimmere interceptions. Der er også et par andre eksempler, hvor Howell lige skal blive lidt bedre til ikke at sælge sig selv med sine øjne for tidligt. I den bedste af alle verdener skulle det være ham, der manipulerer forsvar med øjnene, men det er svært at vurdere i det nuværende offense, i hvor høj grad han kan finde ud af det. Meget er som sagt scripted eller pre-determined reads.
 • Selvom Howell virker ekstremt vigilant og opmærksom i lommen, så får man nærmest følelsen af, at det bliver en smule panisk til tider. Den der stoiske ro, som man lidt ønsker for en QB i en mudret lomme, den bliver oftere til et mad scramble eller søgen efter nærmeste nødudgang gennem A- eller B-gappet. Lidt ligesom det er blevet evident med Mayfield, så bør han nok lære, hvornår væggene simpelthen er rykket for meget sammen omkring ham, så han ikke løber ind i et kæmpe hit bagfra.
 • I den forbindelse synes jeg også, at Howells præcision til tider falder under pressure. Der er eksempler, hvor han står modigt og slipper bolden millimeterpræcist i sidste sekund, før han bliver ramt, men der er også tilfælde, hvor han drifter for meget og tager sig selv lidt ud i forhold til timing. Er heller ikke lige så præcis on the run, som nogle af de andre QBs i årgangen.

Opsummering

Sam Howell har på mange måder rigtig mange af de ting, man leder efter hos en moderne QB. Han er præcis, foretager NFL-kaliber kast på alle niveauer af banen og kan bruge benene til at kreere off script. Det er svært at sætte hans tape på og så IKKE komme til at tænke på Baker Mayfield, da de kaster, bevæger sig og ligner hinanden helt uforholdsmæssigt meget. Jeg må dog ærligt indrømme, at jeg har meget svært ved at vurdere nogle af de ting, der skal løfte Howell det ekstra niveau som QB, der skal til for at blive en over-middel QB i NFL. I 2020 leverede han sin bedste sæson, da han var velsignet med et helt fænomenalt talentniveau på angrebet i form af Michael Carter, Javonte Williams, Dyami Brown og Dazz Newsome, og det er som om, at han ikke helt kunne løfte de mange nye spillere omkring sig her i 2021 som rendyrket QB. Bevares, han spillede en solid sæson og lagde derudover 828 yards og 11 touchdowns på som runner, men jeg vil stadig mene, at han skal vinde fra lommen i NFL. Her kan jeg stadig godt savne lidt coolness og ro til at træde op i lommen engang imellem, men der er ingen tvivl om, at han har det rette mindset, armstyrke, præcision og funktionelle atletiske egenskaber til at begå sig i NFL. Jeg tror dog, at det kræver det rigtige setup, et kreativt offense og nogle gode betingelser, hvis Howell skal være en tidlig succes i NFL - og hvor Baker katapulterede sig helt til tops i draften, så tror jeg, at Howell vil gøre sin entre med en smule lavere forventninger.

NFL Comparison: Baker Mayfield

Styrker

 • Sam Howell ligner ikke en kvik fætter, men jeg synes faktisk, at Howell viser over middel mobilitet og god quickness i sine bevægelser. Han er ikke som sådan en mand, jeg ville lave designed runs til, men hold skal respektere hans evne til at tage benene på nakken og skabe noget med benene.
 • Jeg havde faktisk ikke forventet, at Howell har den armstyrke og det armtalent, som jeg synes, jeg så. Bolden kommer kraftfuldt ud af hånden på ham, og han virker til relativt let at kunne generere fart i bolden. Derudover viser han glimrende evne til at variere hans release point, og han viser en glimrende evne til at kaste i bevægelse eller i situationer, hvor han ikke kan træde 100% ind i kast.
 • Jeg er glad for Sam Howells generelle præcision, og jeg synes, at han rammer sine receivere godt til alle områder af banen. Jeg sad også og fangede mig selv i at tænke, at selv når han misser, så misser han ikke med ret meget, og der var nærmest ikke et kast, hvor jeg rynkede på næsen og tænkte: "hvad i alverden var det?".
 • I forlængelse af den generelle præcision, må jeg fremhæve Howells dybe bold. Jeg synes virkelig, han har en lækker balance mellem touch og fart i sine dybe kast, og han virker bare til at have en naturlig fornemmelse for at ligge boldene uden foran receiverne, så de ikke skal stoppe op for at gribe boldene.
 • Jeg vidste ikke helt, om jeg skulle placere det her under styrker eller svagheder, men jeg er endt med, at det er mest positivt. Den mentale del af spillet er nemlig meget svingende hos Howell, og den manglende stabilitet er svær at finde ud af, hvad man skal mene om. I perioder elsker jeg hans beslutsomhed, når han er i rytme, og han viser også eksempler på udmærket timing og anticipation. Der er dog også andre spil, hvor han helt umotiveret vælger at forpasse en mulighed for at kaste bolden til en fri receiver, og så stiller man pludseligt spørgsmålstegn ved, om han reelt stoler på sine egne øjne. Men i og med, at han i perioder viser, at han godt kan, så bliver det en let positivt til mig.

Svagheder

 • Jeg kan godt lide Howells kastebevægelse fra skulderen og op, men jeg vil gerne se ham blive lidt bedre i den nederste halvdel af kroppen. Jeg synes ikke, man kan se, at det influerer hans spil, men jeg synes, han er meget åben med hofterne, når han kaster. Det vil sige, at hans forreste fod peger meget ud af, og ligesom åbner hans krop, hvilket begrænser den naturlige rotation gennem kastet, synes jeg. Ofte må han dreje og bøje i ryggen for at få den nødvendige rotation, og det gør ligesom hans optræk lidt længere, en det behøver at være. Lige nu er det mest en æstetisk ting, men man kan godt forestille sig, at han ville have godt af at finpolere det.
 • Howells allerstørste svaghed er hans grænsende til det forfærdelige arbejde i lommen. Han er virkelig panisk, og så snart han ser den mindste skygge af pres, så sænker han øjnene og prøver at løbe sig ud af problemerne. Det lykkedes nogenlunde i college på mange spil, men der er også mange sacks, som han selv løber ind i, og i NFL vil det kun blive sværere at løbe rundt. Han bliver nødt til at være mere rolig i lommen og lære, hvordan man bevæger sig inde i lommen, mens man holder øjnene nede ad banen.
 • I både 2020 og 2021 er der lidt for mange dumme beslutninger fra Howell. Noget af det er systemet, der tvang ham til at presse bolden ned ad banen og ind i svære vinduer, men generelt er der bare for mange tåbelige beslutninger, og dem skal der luges ud i.

Opsummering
Det er for mig ikke svært at se, hvordan Howell både kan blive en succes og en fiasko i NFL. Han har dejlig præcision, glimrende beslutsomhed, når tingene ser pæne ud, og hans fysiske egenskaber er ret gode. Omvendt er hans arbejde i lommen virkelig skidt, og den mentale del af spillet er et stort spørgsmålstegn, da det er meget op og ned. Fordi Howell er udmærket, når tingene ser pæne ud omkring ham, tror jeg godt, han kan være en ret god quarterback i NFL, hvis han får god beskyttelse og et ordentligt scheme til at hjælpe ham. Han skal stole på sin offensive linje, så han ikke udvikler sig til alt for panisk en mand i lommen, men så kan man også forløse ham. Men ligesom med de andre quarterbacks i årets draft, så vil det nok tage mindst et års tilvænningstid.

NFL Comparison: Baker Mayfield

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button