Runningbacks 2021Scouting Reports 2021

Travis Etienne: Rekordsætter med seriøse Kamara-vibes

Normalt er vi hardcore fortalere for ikke at vælge runningbacks i første runde, men med Travis Etienne kan man nærmest overveje at gøre en undtagelse, da hans homerun-trussel og evner som receiver gør ham til et våben og offensivt omdrejningspunkt a la Kamara.

Travis Etienne er fra byen Jennings i Louisiana, hvor han spillede high school football på Jennings High School. Som senior løb han for hele 2.459 yards og 39 touchdowns. Det gjorde Etienne til et 4-stjernet recruit, men blev kun vurderet som den i gennemsnit 15. højest ratede runningback i nationen. Her valgte Etienne som bekendt Clemson University og blev del af et ekstremt succesfuldt mandskab under Dabo Swinney.

Allerede i sin freshman-sæson gav Etienne en forsmag på sine evner, da han med 107 carries endte med at føre holdet i rushing med 766 yards og 13 touchdowns. Som sophomore fik Etienne sit kæmpe gennembrud, da han løb for 1.658 yards og 24 touchdowns på vej til et National Championship. I 2019 fulgte han op med stort set lignende stats og tilføjede 1.614 yards og 19 touchdowns til sit allerede imponerende CV. Her havde mange – mig selv inklusiv – forventet, at Etienne ville tage springet til NFL, men han valgte i stedet at tage tilbage og spille i den covid-19-plagede 2020-sæson. Her blev det ikke helt til samme succes på jorden, og hans average faldt fra 7.2, 8.1 og 7.8 til 5.4 på jorden (stadig 914 yards og 14 TD), men til gengæld lagde han yderligere på som receiver med 48 grebne bolde for 588 yards.

Etienne slutter blandt andet sin imponerende collegekarriere som ACC All-Time leading rushing (4952 yards) og som den mest scorende non-kicker med 468 point.

Alder ved draften: 22 år (26. januar 1999)
Højde: 5ft. 10in. (178 cm)
Vægt: 205 lbs. (93kg)

Travis Etienne Scouting Reports

Styrker

 • Etienne er en home-run trussel hver gang han rører bolden. Han har fremragende speed, der i sig selv kan fremtvinge dårlige vinkler og missede tacklinger fra forsvarsspillere.
 • Når modstanderne får fat i Etienne, er han dog stadig svær at få ned at ligge. Han spiller med eminent balance og kropskontrol og bryder masser af tacklinger på den bekostning. Forsvarsspillere skal være disciplinerede i deres teknik for at få ham ned.
 • Etienne gør det glimrende både som runner og pass catcher, og har et alsidigt skill-set, der passer perfekt til dagens NFL og bør kunne excellere i et hvilket som helst system.
 • De atletiske evner er ikke til at tage fejl af, men Etienne kombinerer det også med god fysik for sin størrelse.

Svagheder

 • Selvom Etienne gør sig godt på alle downs, er det i kastespillet som pass catcher han bør bruges. Som pass protector har han måske nok vist lidt fremskridt, men det er stadig den klare svaghed i hans spil.
 • Fumbles har også været en udfordring for Etienne, der har hostet op med bolden seks gange over de seneste to sæsoner, herunder fire gange i tolv kampe i 2020.
 • Etienne kan som runner agere en smule hovedløst, og skal lære at læse spillet lidt bedre og variere sit tempo en smule. Det er fuld fart over stepperne fra start til slut, men lidt mere tålmodighed bag linjen, mens han afventer at en running lane åbner sig, vil pynte på hans spil.
 • Der er uomtvistelig upside som pass catcher, men han har primært vist sig frem som receiver ud af backfielden. Han bør kunne bruges mere kreativt som pass catcher end bare på de korte kast, hvor han selv skal skabe noget efterfølgende, som Clemson primært gjorde. Jeg kan også sagtens se ham finde succes ved at line op i slotten i ny og næ. Men det er en projektion.

Opsummering

Alvin Kamara-sammenligningerne er på mange måder lige for, og jeg var også tæt på selv at gå med den. Deres three-down skills og evner som runners minder en del om hinanden, synes jeg – især som inside runner kunne jeg få flashbacks til da jeg evaluerede Kamara i sin tid. Jeg ser dog Kamara som en bedre pass catcher, mens Etienne er mere eksplosiv, og det bringer mig til sammenligningen med en anden fremragende running back, nedenfor. Uanset om man går med den ene eller den anden, er det dog sammenligninger, der fortæller noget om Etiennes potentiale. Der er absolut noget at arbejde på for Etienne, men han bør være klar til at bidrage fra dag 1, og kan meget vel vise sig som en legitim OROY-kandidat i 2021-sæsonen – om end der nok er en college-holdkammerat, der vil være favoriseret over ham inden sæsonstart.

NFL Comparison: Jamaal Charles

Opdateret 20/03/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Etienne har et dejligt, kompakt og dynamisk build for positionen. Kort, stærk overkrop, en kraftfuld underkrop og nogle relativt lange ben i forhold til resten af kroppen, der virkelig kommer til sin ret, når han kommer op i fart. Det vil ikke undre mig, hvis Etienne kommer til at spille en lille smule tungere i NFL, men hans frame ser rimelig færdigudviklet ud.
 • Etienne har fuldstændig fænomenal fart - særligt efter hans første skridt. Hans acceleration og first-step er super effektivt og klar et af de bedste i NFL, men det er især på de næste skridt, at han for alvor kan åbne op og begynde at udradere vinkler. Man sidder virkelig med følelsen af, at Etienne er en trussel til at tage den hele vejen på alle spil og fra alle positioner på banen.
 • Har en dejlig evne til at gøre sig "skinny" og eksplodere gennem gaps. Kan godt lide at angribe line of scrimmage hårdt og arbejde sig ud mod C-gaps eller ydersiden, for herefter at dreje op i banen og sætte turboen til. Udnytter virkelig enhver dårlig vinkel, forsvaret tager, og straffer dem.
 • Løber med imponerende contact balance på trods af sin relativt beskedne vægt. Har et godt lean og løber med vægten bag sine plads, hvilket giver ham en god kombination af fart, beslutsomhed og styrke i én mod én situationer. Forsvarsspillere bliver nødt til at være både super disciplinerede, atletiske og teknisk dygtige, hvis de ikke bare skal glide af hofterne på Etienne eller blive holdt nok på afstand af en stiff-arm til ikke at komme i nærheden af at fange ham, når han runder hjørnet. Har forceret flest missed tackles siden 2019 (134).
 • Har taget et kæmpe skridt som receiver og udgør en reel trussel mod linebackers på andet end bare swing passes og screens. Løber reelle ruter ud af backfielden og viser en god evne til både at justere til og gribe bolden i luften. Herefter tager de naturlige instinkter som runner over, og det vil ikke undre mig, hvis han bliver en lige så stor receiving trussel som rushing i NFL. Hans 1021 receiving yards er flest af alle RB i college - og ingen anden har mere end 800.

Svagheder

 • Selvom Etienne i glimt viser god beslutsomhed og evne til at finde det rigtige gap, så skal han stadig arbejde på at finde den rette balancegang i forhold til tålmodighed. Somme tider er han for hurtig til at presse linjen, hvilket fører ham ind i blindgyder, og særligt på outside zone plays kan han være lidt for langsom i sin søgen på det store spil.
 • Det er tydeligt, at Etienne er virkelig hurtig og også har god first-step quickness, men han er ikke nødvendigvis typen, der står stille i backfielden og får en fri rusher til at brække anklerne. Der er flere eksempler på, at defensive linjemænd, der skaber hurtig penetration, har held med at fange Etienne, før han for alvor kommer op i fart.
 • Ved ikke, om han for alvor vil være effektiv i short yardage situationer. Har godt nok en næse for at slippe ud af situationer ved at gøre sig skinny, dukke sig eller med et godt second effort, men han slår mig ikke som typen, der vil være specielt effektiv, hvis man bare tordner ham op gennem et A-gap.
 • Vil gerne se mere kontinuitet fra ham i pass protection. Der er for mange spil, hvor han er for sen til at diagnosticere blitzers, og hans teknik er til tider for sløset. For tit ender han med at kaste sig halvt ind i et pick up i stedet for at bruge sit naturlige leverage, og en old school NFL coach vil formentlig være efter ham, indtil han viser, at han er til at stole på.
 • Havde et mindre problem med fumbles i 2020, hvor han smed fire bolde på jorden (og tabte de tre), hvilket fordobler hans total for karrieren. Ikke nødvendigvis noget at være specielt nervøs for, men bør dog nævnes.

Opsummering

Det er tydeligt, hvorfor rigtig, rigtig mange har Travis Etienne som deres RB1 i dette års klasse. Kombinationen af speed og contact balance er skræmmende nok i sig selv, men det er særligt som receiver, at han skiller sig ud i forhold til mange andre backs. Der findes vel efterhånden næppe et vigtigere trait hos en moderne runningback end at være en god receiver, hvilket spillere som Alvin Kamara og Christian McCaffrey er de bedste eksempler på, og Etienne kommer med noget nær samme pakke som førstnævnte. Med Etienne får man følelsen af, at spillet aldrig er ovre, og at han kan tage den til huset fra alle positioner på banen. Dog skal man ikke nødvendigvis forvente at få den bedste pure runner mellem tackles, men hans potentiale som offensivt omdrejningspunkt mere end opvejer for dette. Normalt advokerer vi for ikke at tage runningbacks i første runde, men det vil omvendt ikke være svært at forstå, hvorfor nogle måske bliver fristet af Etienne.

NFL Comparison: Alvin Kamara

Styrker

 • Travis Etienne har strålende eksplosivitet og masser af fart i stængerne. Især hans højere gear er imponerende, når han med sine lange skridt virkelig kommer ud over stepperne.
 • Jeg kan egentlig godt lide Etiennes evne til at maksimere yards, når han bliver givet nogle muligheder. Han er lidt atypisk i sine løbestil, men hans styrke og balance, primært når han kommer med lidt fart, er ret god. Han er dygtig til at fornemme og forudsige kontakten og bounce lidt på den.
 • Jeg er også rigtig glad for Etiennes evner til at løbe med god vision mellem tackles. Han er dygtig til at finde hullerne og gøre sig lille, når han eksploderer gennem dem. Derudover synes jeg, at han er dygtig til at lokke linebackere til at komme på forkerte side af blokeringerne. Generelt god til at optimere de yards, der er mulighed for at få.
 • Etienne var på ingen måde en haj i kastespillet tidligtere i college-karrieren, men han har vist sig i stand til at blive meget mere komfortabel som receiver. Dette gælder både i hans evne til at løbe sig fri og i hans hænders pålidelighed. Er nu i stand til at bidrage som receiver på en positiv måde.

Svagheder

 • Etienne er mere en stop and go eksplosiv runner, end han er en jump cuttende elusive runner, der bouncer sideværts med elegance og glid. Ikke som sådan en fleksibil krop og er lidt lineær i løbestilen.
 • Når Etienne er i fart, er han ret svær at få ned med nakken, men så snart hullerne ikke helt er der, så er han ikke super stærk eller elusive til at skabe noget ud af ingenting.
 • Han har en lidt atypisk løbestil, hvor han især er kendetegnet ved relativt lange skridt. Jeg ved ikke, om det er en negativ som sådan, men nogle gange føles det som, at man kan spænde ben for ham lidt lettere end ideelt set.
 • Pass protection er ikke en ting, som Etienne imponerer super meget i. Virker ikke til at læse blitzes og stunts super hurtigt, og hans styrke/villighed til rigtigt at investere sig selv i blokeringerne virker under middel.

Opsummering

Jeg synes faktisk, at Travis Etienne er en svær evaluering. Han har en ret unik løbestil med lange skridt og tendenser til hjulbenet hed, synes jeg næsten. Det ser ikke altid super elegant og normalt ud, men han er er ret dygtig til at optimere yards alligevel. Hans fornemmelse for at bounce på kontakt og løbe gennem armtacklinger er ret solid, og så kan jeg rigtig godt lide hans arbejde mellem tackles, hvor han læser blokeringer godt og finder hullerne effektivt. Overordnet ser jeg en runningback, der sagtens kan være angrebets primære runningback, og måske også en ganske solid en af slagsen.

NFL Comparison: Clinton Portis

Senest opdateret 12/02/2021
- Teis Joranger

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button