Quarterbacks 2021Scouting Reports 2021Topnavn 2021

Mac Jones: Best case Kirk Cousins?

Det er svært at komme uden om den sæson, Mac Jones lige har leveret, når man taler om de mest produktive QBs i årets draftklasse. Men hvor meget var egentlig Macs fortjeneste, og hvor meget var skabt af Alabamas loadede offense?

Michael McCorkle “Mac” Jones er født i Jacksonville, Florida, og spillede sin high school hos The Bolles School. Ud af high school var Mac Jones ikke et af de højeste recruits på positionen (nummer 17), men efter oprindeligt at have committet til University of Kentucky, accepterede Mac Jones et tilbud fra Nick Saban og Alabama.

Hos Alabama redshirtede Jones sin første sæson og spillede kun sparsomt som freshman med 13 kast for 123 yards og 1 touchdown til følge. Som sophomore blev det til flere snaps, da Tua Tagovailoa blev skadet, hvilket også betød, at Mac Jones fik chancen for at vise sig ordentligt frem for Saban og Alabamas coaching staff. Godt nok blev Jones holdt i temmelig stram snor og kastede kun mere end 13 gange i en kamp tre gange i løbet af hele sæsonen. Han endte dog sæsonen med respektable 1.176 yards, 11 TD og 3 picks, hvilket var nok til at vinde trænernes tillid og et fuldtidsjob som starter i sin tredje sæson.

Den tillid har Mac Jones udnyttet til fulde og har ikke bare postet en statline på 4500 yards, 41 TD og bare 4 INT – han var også i spil til Heisman, vandt et National Championship, hvor han var arkitekten bag at skille Ohio States defense fra hinanden, og har katapulteret sig ind i 1. runde-snakken. Men hvor god er Mac Jones egentlig, hvis man fjerner hans 1st round receivers, running back og NFL-caliber OL?

Alder: 22 år (5. september 1998)
Højde: 6ft. 3 in. (191cm)
Vægt: 214 lbs. (97kg)

Mac Jones Scouting Reports

Styrker 

 • Selvom Mac Jones kun har haft én sæson som starter hos Alabama, leverede han en forrygende sæson for Bama, der kulminerede i endnu et nationalt mesterskab til Nick Sabans mandskab.
 • Jones er en velcoachet spiller, der både teknisk og mentalt forstår at spille spillet. Han læser spillet godt og er en glimrende beslutningstager, der har en veludviklet fornemmelse for hvornår han skal spille sikkert og hvornår han skal tage chancerne.
 • Teknisk lader Jones ikke meget tilbage at ønske. Bevæger fødderne fint, resetter og fører igennem med en god kastebevægelse når bolden bliver sendt afsted.
 • Der er ikke meget at udsætte på præcisionen. Selvom armstyrken ikke er overvældende, kan han få bolden ned ad banen og finde sine pass catchers.

Svagheder

 • Armstyrken er, som skrevet ovenfor, ikke overvældende. Det er nok til at kunne begå sig i NFL, men det er på ingen måde en styrke. Der er snaps i på flere af hans kampe, hvor han må sætte hele kroppen i bevægelse for at få bolden sendt dybt.
 • I modsætning til de fire top-QBs i årets draft lader Jones meget tilbage at ønske fra et atletisk synspunkt. Han er ikke en statue i lommen, men han har ikke i nærheden af samme mobilitet og evne til at skabe spil udenfor lommen som de bedste quarterbacks har i dagens NFL. Selv i lommen kan man ønske sig mere fra hans evne til at bevæge sig rundt - om noget er dét det tekniske aspekt, der halter lidt efter for ham.
 • Alabama var et absolut loaded mandskab både på og udenfor banen, og ingen quarterback har haft ligeså optimale betingelser for at få succes som Mac Jones havde i 2020. Mac Jones har spillet godt, men med fremragende coaching, glimrende protection og receivers, der kan løbe fri og lave spil i øst og vest, har han haft det lettere end han vil komme til at få det i NFL.
 • Jones har et relativt højt gulv, men hans upside er stærkt begrænset af hans fysiske egenskaber.

Opsummering

Evalueringen af Mac Jones er i bund og grund aldeles ligetil. Hans skill-set minder om indtil flere spillere vi har set komme ind i ligaen over de senere år - fra Aaron Murray over A.J. McCarron til Jake Fromm sidste år. Succesfulde spillere fra store colleges med et ret begrænset fysisk skill-set. Jones har en bedre arm end de andre og er umiddelbart bedre klædt på til at kunne få succes, men jeg ser det stadig for mest sandsynligt at han ender ca. samme sted. Skal han ende som starter, skal det være hos et hold med en stærk gruppe af spillere omkring ham - både offensiv linje og skill-position - og en god offensiv trænerstab, der kan skjule nogle af hans svagheder. Jeg ser ham ikke blive en spiller, der løfter holdet omkring sig, og mest sandsynligt bliver han en low-end starter, der i virkeligheden nok vil være bedre tjent med at være en stærk backup, der vil kunne spotstarte uden at det koster for meget for dit hold.

NFL Comparison: A.J. McCarron

Senest opdateret 24/01/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Har generelt gode mechanics og ser rimelig poleret ud som prospect. Har dog taget de fleste snaps i shotgun, så der er ikke den store erfaring med at tage dropbacks fra under center, men har et effektivt footwork, forstår at plante bagfoden og træde ind i kastet. Har et quick load-up og kommer også ganske hurtigt af med bolden.
 • Viser et godt football-hoved og tager generelt rigtig gode beslutninger. Forstår godt, at han skal have bolden i hænderne på sine playmakers og er ikke bange for at give dem chancen for at lave spil på alle niveauer af banen.
 • Er skarp, når han kommer ind i en rytme og kan komme af med bolden, før der kommer pres i lommen. Tør godt slippe bolden, før receiverne er ude af sine breaks. Vælger sine matchups godt, distribuerer bolden fint og har en rigtig god ball placement, der tilmed giver mulighed for at skabe YAC.
 • Sælger sine play-action fakes godt, og ser beslutsom ud, når han vender kroppen mod forsvaret og planter bagfoden. Er ikke nogen specielt god atlet, men små play-actions til udkanten af tackle-boksen gør ham ikke noget og giver ham muligheden for at udnytte den schemede tid til at finde sine receivers ned ad banen.
 • Selvom han kun har en good-not-great arm, så er Jones en undervurderet deep ball thrower. Forstår at tage kalkulerede skud ned ad banen og er hurtig til at se sine receivers i en favorabel position. Ordsproget "he's even, he's leavin'" passer meget godt på Jones, der kan se eksempelvis DeVonta Smith plante benet hårdt under et double-move - bang, så er bolden i luften.
 • Ser ud til at forstå at gå gennem sine reads og også komme tilbage til sin outlet. Stoler selvfølgelig meget på playmakers som Smith, Waddle, Metchie, men man ser ham også komme tilbage og ramme Forristall og NaJee Harris for solide gains.

Svagheder

 • Vil formentlig klare de flestes NFL-tresholds i forhold til størrelse på sine omkring 6'2-6'3, 210 lbs, men har ikke specielt god muskeldefinition og billeder af ham uden gear får ham til at se ret uatletisk ud. Er da heller ikke nogen specielt god atlet. Er stiv i underkroppen og ser mere automatisk end atletisk ud. Kan selvfølgelig godt samle gratis yards op med benene, men det er ikke en spiller, man skal forvente skaber noget selv.
 • Af samme grund har han også virkelig problemer med at skabe noget udenfor strukturen. Det er heldigt for Jones, at han har de tre P'er hos Alabama. Playmakers, play-caller og protection, for når han bliver presset ud af lommen, eller der ikke er åbne receivers, så begynder det at krakelere lidt. Jeg vil ikke sige, at Mac Jones har hverken specielt god eller specielt dårlig pocket presence, for engang imellem træder han godt op og viser god poise, men i andre situationer er det som at se Kirk Cousins, der krøller sammen og nærmest bare bøjer hovedet forover og tager sacket.
 • Har en good-not great arm, hvilket stiller større krav til hans mechanics og proces generelt. Han er ikke typen, der vil kunne holde spil i live og kaste fra mærkelige platforme. Er på mange måder begrænset af nogle fysiske forhold.

Opsummering

Det er svært at argumentere imod Mac Jones' 2020-sæson, når man taler om de bedste QB-præstationer i årets klasse, men det er også ret tydeligt at se, hvordan hans styrker har passet nærmest perfekt ind hos Alabama. Der findes ikke noget større powerhouse i hele collegefootball, og Alabama kommer igen i år til at smide to receivers, en runningback og flere offensive linjemænd ind i de to første runder af draften. Det skal selvfølgelig ikke tage noget fra Mac Jones, da han var manden, der holdt sammen på det hele rent spillemæssigt, men når man lægger styrker og svagheder sammen, så står der et ret klart billede tilbage af en potentiel top-end gamemanager med god spilforståelse, timing og præcision, der dog lider under ikke rigtig at være en moderne, funktionelt mobil QB, der kan skabe off script og manipulere bolden fra forskellige platforme. Det kræver altså en ret klar struktur, hvis Mac Jones skal blive en succes i NFL, og spørgsmålet er, om det er specielt tiltalende i første runde. Samtidig er det dog ikke svært at forestille sig Mac Jones passe ind i NFL, da han besidder mange af de traits, der ville gøre ham nærmest perfekt i et West Coast-offense.

NFL Comparison: Kirk Cousins

Styrker 

 • Teknisk kommer Mac Jones med en nogenlunde solid kastebevægelse. Rimelig effektivt aftræk og får hurtigt afviklet kastebevægelsen. Er nogenlunde solid til at træde ind i kastene, hvilket hjælper på hans stabilitet og præcision.
 • Den mentale den af spillet er fin hos Jones. Han er hurtig til at læse banen og gå gennem sine ruter, og han bliver ikke hængende unødvendigt længe på en dækket rute. Hurtig og effektiv til at finde sit checkdown og holde angrebet på sporet.
 • Hans beslutningstagning er ligeledes bundsolid, og du ser ret få hovedløse kast, hvor han forcerer noget uden grund. Sætter sjældent bolden unødigt på spil.
 • Jones leverer generelt sine kast med rigtig fin præcision, og han er sjældent way off target. Når han er i rytme og balance med mulighed for at træde godt ind i kastene, så er præcisionen i orden.
 • Kaster bolden med ganske fin anticipation, så han slipper bolden, før receiveren egentlig er fri. Dette er afgørende for at kompensere for hans tvivlsomme armstyrke.
 • Svaghederne er betydelige, men i det mindste forstår Jones sine egne svagheder. Han prøver ikke at lave alle mulige finurlige ting, men forstår at fordele bolden til sine playmakere og ellers holde angrebet på sporet.

Svagheder

 • Hvis man snakkede om skinny knees tilbage i Bridgewater-tiden, så er det også værd at nævne, at Mac Jones har tynde ben og ikke ser ret muskuløs ud. Ligner ikke en NFL-atlet.
 • Armstyrke er ikke alt, og langt hen ad vejen handler det bare om at have "nok". Den grænse er Jones tæt på. Hans armstyrke er middel i bedste fald, og han har, efter min mening, svært ved overbevisende at levere kast som dybe outs, comebacks til den modsatte sidelinje samt hårde kast i små vinduer henover midten.
 • I forlængelse af den manglende armstyrke, så er armtalentet ikke godt. Han har ikke evnen til at kaste ret effektivt, når han ikke kan placere benene, og han har nærmest kun et type af kast. Styrer ikke boldens bane og fart overbevisende.
 • Jones er ikke en mobil quarterback, og han er så tæt på en statue, man kan være, som en ung quarterback, der kommer ind i ligaen. Han giver dig næsten intet i løbespillet, og han løber ikke ud af tacklinger eller pres.
 • Teknisk nævnte jeg i styrker, at Jones' kasteafvikling er fornuftig, men jeg er ikke imponeret over selve fodarbejdet i lommen, når han rammer toppen af sit drop. Alt for meget cement i skoene, og han flytter ikke fødderne med sine øjne godt nok. Ville også gerne se ham være mere på tæerne.
 • De ovennævnte betydelige fysiske begrænsninger betyder bare, at Jones ikke imponeret, når strukturen bryder ned. Så snart receiverne ikke er fri, så har han det meget svært.

Opsummering

Mac Jones har mange af de egenskaber, som virkelig er perfekt til et college-hold som Alabama, der på alle positioner er mere talentfulde end modstanderne. Han er mentalt godt med, så han får fordelt boldene og holdt snuden i sporet for angrebet. Han forstod samtidig styrkerne hos Devonta Smith og Jaylen Waddle og kiggede efter dem på en måde, der kan blive svær at gøre i NFL.

Mit problem med Jones er simpelthen, at hans fysiske talent er så begrænset, at jeg ikke ser ham blive en top 10-quarterback i NFL. Hans arm vil give ham problemer, og det samme vil hans manglende mobilitet. Der er simpelthen ikke nok at arbejde med, hvis han ikke kan arbejde i perfekt rytme.

NFL Comparison: Matt Barkley

Senest opdateret 24/01/2021
- Teis Joranger

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button