Runningbacks 2021Scouting Reports 2021

Khalil Herbert: Kan “Juice” presse lidt ekstra ud i NFL?

Efter fire sæsoner med forholdsvis begrænset succes hos Kansas, nød Khalil Herbert en regulær breakout-sæson hos Virginia Tech i den forgangne sæson. Særligt hans vision, fodarbejde og blik for de store spil gør ham til en spændende plug-and-play-type.

Khalil Herbert er født i Fort Lauderdale i Florida, hvor han spillede football på den efterhånden berømte American Heritage High School sammen med spillere som Patrick Surtain, Brian Burns, Sony Michel, Tyson Campbell m.fl. Her opnåede han status som et 3-stjernet runningback recruit.

Muligvis på grund af sin begrænsede størrelse, væltede det ikke ligefrem ind med recruiment letters fra de største skoler. I stedet var der tilbud fra skoler som Fordham, Florida Atlantic og Appalachian State at vælge imellem, men Herbert holdt ud og ventede med at committe, og sent i processen tilbød Kansas ham muligheden for at spille på et højere niveau.

Hos Kansas så Herbert allerede banen i sin freshman-sæson, hvor det blev til 44 løb for 189 yards og 3 touchdowns. I 2017 steg hans produktion til 120 carries for 663 yards og 4 touchdowns, men det store gennembrud lod stadig vente på sig. Året efter var stort set det samme (113/499/5) og som junior gik det igen den forkerte vej med bare 43 løb – dog for imponerende 384 yards. Efter at have fået sin uddannelse inden for business administration, valgte Herbert at jagte et sidste breakout og skiftede til Virginia Tech. Her eksploderede han for 1.182 yards og 8 TD på 154 carries.

Alder ved draften: 23 år (21. april 1998)
Højde: 5ft 9in. (175 cm)
Vægt: 212 lbs (96 kg)

Khalil Herbert Scouting Reports

Styrker

  • Khalil Herbert er med sine knapt 5'9, 212 lbs ikke den største back i verden, men han er til gengæld super godt bygget med en kort, kompakt overkrop, muskuløse arme, en atletisk mid-section og en kraftfuld underkrop. Har nok styrke til at løbe igennem armtacklinger og er samtidig "lille" nok til at udnytte små gaps.
  • Herbert vinder utroligt meget med vision og et velafmålt, præcist fodarbejde. Han er god til at følge strukturen og udnytte til fulde, hvad der er blokeret for ham. Flyder godt med trafikken og læser "on the fly", hvordan især linebackers bevæger sig op til linjen. Er super dygtig til at sætte sine runs op, og der er flere eksempler på, at han forstår at presse line of scrimmage både horisontalt og vertikalt for at lokke forsvar til at tage forkerte vinkler. Har nok fart til at lokke linebackers op i gaps for så at tage ydersiden i stedet.
  • Har NFL-caliber footwork og forståelse for at komme nord/syd. Hans naturligt lave tyngdepunkt giver ham en god forudsætning for på få skridt at få gearet ned, vendt rundt og drejet op i banen. Søger også aktivt efter cutbacks.
  • Hans vision, acceleration op i banen og flydende bevægelser gør ham til en spændende spiller i space. Er ikke specielt pludselig i sine cuts, men arbejder utroligt godt med små fodskift og ændringer af vægtbalancen, så han nærmest drejer væk fra tacklinger.
  • Jeg vil ikke kalde Herbert for den mest fysiske runner af sin statur, men han viser, at han kan falde forover, pumpe benene og gøre det svært at tackle ham kun ved armtacklinger. Accelererer godt efter let kontakt ned ad banen og moser 100% igennem for at nå til endzone. Derudover vil jeg rose ham for måden at håndtere bolden på i trafik. Holder den high and tight og bruger sin anden underarm godt til at brace for kontakt, da han ikke selv er typen, der deler håndmadder ud.

Svagheder

  • Det er egentlig ikke fordi, at Herbert ligner en dårlig atlet, men han ser omvendt heller ikke specielt dynamisk ud. Der er masser af fart på, når han bryder fri i space, men særligt når han er nede i fart, mangler der noget ekstraordinært, og der er situationer, hvor han bliver jagtet ned bagfra, eller hvor running lanes når at lukke, når han forsøger at væve gennem trafik. Mangler klart noget short area quickness og lateral agility, og ser ud til at skulle bruge lidt en runway for at samle fart op.
  • Ligner en runningback, der er ret afhængig af en stærk struktur og blocking scheme omkring sig. Ligner ikke en creator og kan godt blive revet voldsomt ned, når han stopper fødderne for at geare ned. Er en smule bekymret for, om han vil være lige så effektiv med at udnytte cutbacks i NFL. Han skal nok finde dem, men om han også når at trykke på aftrækkeren og komme ned ad bakke, før de lukker igen - det vil jeg indtil videre være lidt i tvivl om.
  • Jeg ville egentlig gerne give ham et lille plus for hans villighed som pass protector, for han er villig til at træde ind og absorbere kontakt fra blockers, men hans mangel på længde gør, at han har lidt svært ved at re-directe blockers, og han bliver lidt for nemt revet op med rod. Giver et + for villigheden, men virker lidt hæmmet af sin mangel på længde. Til gengæld er der spil, hvor han bliver flexet til ydersiden som blocker mod corners på designede QB-løb/sweeps, hvilket han gør fornuftigt.
  • Gennem fem sæsoner i college har Herbert aldrig grebet mere end 10 bolde på en sæson. Når han endelig gør det, ser han egentlig meget smooth ud i sin transition fra receiver til runner, hvilket burde projektere fint til en bidragsyder i screenspillet, men han har ikke den store erfaring som receiver, hvilket på den korte bane trækker ned.

Opsummering

Khalil Herbert ligner et rigtig godt argument til "running backs don't matter"-koret. Herbert ligner således et 3. dagsvalg, der på trods af en lidt begrænset størrelsesmæssig og atletisk profil har nok traits, der kan overføres til succes i NFL. Hans vision, præcise fodarbejde og evner til at sætte linebackers og runways op på second level vil passe perfekt i et zone-scheme af en art, hvor han kan læse on the fly og skabe eksplosive spil ved at komme north/south. Er ikke den store kreatør, men har evnerne til at skabe store spil inden for strukturen. Ville ønske, at han havde bevist sig mere som blocker/pass catcher ud af backfielden, da det ville gøre hans vej til spilletid nemmere, men jeg tror, at han som minimum kan fungere som en god rotationsspiller.

NFL Comparison: Doug Martin

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button