RunningbacksScouting Reports 2021

Javonte Williams: Den bedste runningback, ingen taler om

De fleste nævner Najee Harris og Travis Etienne, når snakken falder på de bedste runningbacks i dette års klasse, men jeg er villig til at vædde med, at et hold bliver ekstremt glade for fysiske Javonte Williams, der kan hjælpe dit hold på alle tre downs.

Javonte Williams kommer fra byen Wallace i North Carolina, hvor han gik på Wallace-Rose Hill High School. De første år på brugte han dog på den anden side af bolden som linebacker. Da det ikke lige frem væltede ind med early offers fra store skoler – blandt andet Coastal Carolina havde budt sig til som en af de større – valgte Williams i stedet at sadle om og skifte position til runningback, hvilket viste sig at være en rigtig klog beslutning. Som senior løb han for 2.271 yards og 27 touchdowns, og da hjemstatsskolen North Carolina gav ham et tilbud som den eneste FBS-skole, var det nemt at takke ja til at blive en Tar Heel.

Williams kom allerede på banen i sin true freshman-sæson og løb bolden relativt beskedne 43 gange for 224 yards og 5 touchdowns. I 2019 delte han carries med Michael Carter, men nåede alligevel 933 yards og 5 touchdowns på 166 carries. Også i 2020 delte han carries med Carter, og sammen udgjorde de en fremragende duo, hvor Williams satte 1.140 yards og 19 touchdowns på tavlen på bare 157 carries (7.3 avg). Samtidig tilføjede Williams 25 grebne bolde for 308 yards og yderligere 3 touchdowns og undervejs i sæsonen blev han fremhævet som en dark horse til Heisman. Som bekendt gik den hæder til en anden, nemlig DeVonta Smith, men Williams kan trøste sig med, at han af PFF blev kåret til 2020 ACC Football Player of the Year med en rekordsættende 95.9 rushing grade – den højeste, siden PFF begyndte at dække college.

Alder: 20 år (25. april 2000)
Højde: 5ft. 10in. (178cm)
Vægt: 220 lbs. (100kg)

Javonte Williams Scouting Reports

Styrker

 • Williams har et dejligt mindset når han løber bolden. Det er som udgangspunkt den direkte vej mod end zone. Han var torden-delen af North Carolinas lyn-og-torden-duo, og selvom Williams ”kun” er 5’10, 205 lbs, spiller han markant mere fysisk. Han er en klassisk North/South-runner, der kæmper hårdt for hver eneste yard, og ofte er i stand til at få samlet dem sammen.
 • Selv på de mange hårde ture op gennem midten formår Williams at bryde den ene tackling efter den anden og kæmpe videre i kraft af sin fremragende contact balance.
 • I kastespillet viser Williams sig også stærkt frem. Han er den nok bedste pass protector blandt i hvert fald topnavnene i denne draftklasse, og er samtidig en solid pass catcher, om end stadig med potentiale for at forbedre sig og udvikle sit repertoire.
 • Med sine 416 touches i college – 366 carries, 50 catches – rammer Williams NFL med en hel del færre boldberøringer end de andre topnavne i klassen.

Svagheder

 • Nord/Syd-løbestilen er lidt et must for Wililams, for at kompensere for at hans atletiske potentiale lader lidt tilbage at ønske. Det er tydeligt at han kæmper lidt mere, når han arbejder sig på ydersiden.
 • Topfarten er heller ikke top-notch, og man skal ikke nødvendigvis forvente talrige lange løb fra Williams, der dog bør være rigelig god til at skaffe en god portion mellemlange løb.
 • Jeg kunne godt ønske mig lidt mere af Williams’ evne til at læse spillet. Han er ikke den bedste til at improvisere, hvis ikke spillet udvikler sig som forventet.

Opsummering

Williams kommer uden tvivl med lidt bekymringer når det handler om det atletiske potentiale og alsidigheden i hvordan han kan bruges, men dét han gør, gør han til gengæld på et uhyre højt niveau, og mens det kan blive hårdere at kæmpe sig til nogle af de yards op gennem midten på NFL-niveau, så har jeg svært ved at se Williams ikke blive en rigtig fin NFL-running back. Han kan bidrage på alle downs, og mens han nok vil være bedst som del af en committee, så er han absolut værd at investere et relativt (dvs. ikke første runde, #runningbacksdontmatter) tidligt valg i. Plug and play.

NFL Comparison: Kareem Hunt

Opdateret 20/03/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Javonte Williams har noget nær prototypisk størrelse og build for positionen. Med sine 5'10, 220 lbs har han en god kombination af tæthed og atletisk build. Han har en kompakt overkrop med god densitet i armene og en powerful underkrop. Hans build giver ham et naturligt lavt tyngdepunkt, hvilket gør det nemmere for ham at justere sin path med små, diskrete skridt.
 • Har på ingen måde elite quickness eller short area agility, men tager ekstremt vel-afmålte skridt og ser hele tiden ud til at være i kontrol. Bevæger sig hurtigt. Glider nemt med trafikken og er ikke bange for at presse line of scrimmage hverken vertikalt eller horisontalt. Bygger masser af speed op og forstår at finde det rigtige gap eller lave det rigtige cut.
 • Løber bag sine pads og genererer ekstremt meget power som runner. Ser især ud til at fungere ekstremt godt i et inside zone scheme, hvor han hurtigt kan læse blokeringerne, mens han bygger fart op og presser line of scrimmage. Har en god kombination af vision, patience og downhill ability.
 • Williams løber med ekstremt god contact balance og er et mareridt at tackle én mod én. Kan godt lide at træde på speederen, sænke skuldrene og gøre linebackers og safeties til sømmet i stedet for hammeren, men har også en god nok kombination af styrke, balance og atletiske evner til at runde en forsvarsspiller og ramme ydersiden. Sætter moves sammen virkelig godt og straffer linebackers og safeties for at tage for snævre vinkler til ham på second level.
 • Er ikke kun en god runner, men tilbyder også overraskende meget i kastespillet. Der er flere eksempler på, at han løber ruter ud af backfielden, og det virker naturligt for ham at gribe bolden uden for kroppen. Griber bolden clean med hænderne og er hurtigt til at komme op ad banen. Bruger ikke ret meget tid på at danse rundt.
 • Mange coaches vil formentlig elske Williams, når de ser mange af hans reps som blokeringsspiller. Viser både evnerne og viljen til at tage imod blitzers head on og viser gentagende gange på tape, at han har et solidt anker, masser af power i hænderne og kan sætte væsentligt større spillere end ham på røv og albuer, selvom de kommer farende i hovedet på ham. Viser også mod Wake Forest på et spil til RB-kollegaen Michael Carter, at han kan bruges som leadblocker, hvor han også her fuldstændig rydder vejen og sætter en linebacker på skjoldet. Viser tilmed, at han har awareness nok til at se, hvis han skal stoppe med at blokere og i stedet finde et åbent space som receiver, når quarterbacken begynder at scramble. Kæmpe, kæmpe plus på tredje downs.

Svagheder

 • Hvis man skal kritisere noget ved Williams' fysiske tools, så er det, at han ikke har specielt meget wiggle, når speedometeret står på 0. Hans change of direction og lateral agility er kun ok, og det betyder også, at han ofte tager den lige vej og vælger indersiden, selvom der måske kunne gemme sig et større spil på ydersiden. Til gengæld er han dygtig til at gøre sig skinny, falde forlæns og skabe ekstra yards pga. hans contact balance.
 • Tog de fleste snaps ved siden af quarterbacken i shotgun og omgivelserne hos North Carolina passede ham ekstremt godt. Både han og Michael Carter havde stor succes på RB, mens den offensive linje, Sam Howell og Dyami Brown gav forsvar nok at håndtere. Skal ikke regne med helt så store huller at løbe bag i NFL, men hans skill-set ligner noget, der også fungerer i NFL.
 • Mangler måske en smule breakaway speed, og hurtige spillere vil formentlig kunne løbe ham ned bagfra. Dog ender de fleste spil med, at Williams bryder fri på second level, stanger en safety i brystet og trækker en linebacker med ned, når de forsøger at tackle ham sammen.

Opsummering

Mens Najee Harris og Travis Etienne - med rette - bliver omtalt som toppen af dette års RB-klasse, så vil jeg mene, at det er en fejl ikke at inkludere Javonte Williams i den snak. Williams' komptakte build, afmålte skridt og evne til at komme downhill er super imponerende, og han ser ikke ud til at være begrænset rent skematisk, da han også viser en god tålmodighed, når han løber bag blockers. Dog tror jeg, at han vil være aller mest effektiv i et inside/outside zone blocking scheme, hvor han kan læse på forsvar, mens han bygger fart op og rammer second level med en eminent blanding af fart, power og contact balance. Derudover viser han evnerne til at bidrage på alle tre downs med gode, naturlige hænder i kastespillet og god villighed, årvågenhed og styrke som pass protector. Jeg tror på mange måder, at Williams kan fungere meget som spillere som Jonathan Taylor, Nick Chubb, Zack Moss og Chris Carson, der alle - i en eller anden grad - har kombinationen af vision, contact balance og evnen til at komme downhill med en kombination af burst og power. Kommer med kun godt 350 carries på triptælleren.

NFL Comparison: Nick Chubb / Zack Moss

Styrker

 • Javonte Williams løber med et dejlig lavt tyngdepunkt, som giver ham en kompakt statur, der er svær at tackle. Den giver ham også virkelig god power, der er klart over middel. Han falder næsten altid forover og får lidt ekstra yards, da han ikke stoppes og skubbes bagud let.
 • Jeg værdsætter virkelig Williams' fysiske løbestil. Han lader sig ikke bare tackle for et godt ord, men er derimod klar til at fysisk straffe folk, der forsøger at få ham ned på jorden.
 • Der er ganske god eksplosivitet i Williams, der ellers er en solid back. Han kommer hurtigt op i fart, og han når han ser et hul eksploderer han ned ad bakke. Dejlig nord/syd løbestil og burst.
 • Williams har enestående contact balance, og hans 2020 var simpelthen fantastisk. Han bryder bare et hav af tacklinger og falder bare ikke ret let. Har super power, god balance og nok suddeness til at få folk til at misse.
 • Det er sjældent, at man ser en runningback, der er så god i pass protection som Javonte Williams. Han nærmest pancakede folk, der kom på en blitz, og hans styrke og pad level, når han tager kontakten er bare sindssygt imponerende.

Svagheder

 • Williams har fin burst, men hans topfart er ikke som sådan noget særligt. Han ville ikke løbe fra super mange i NFL, og det vil nok sætte en begrænsning på nogle af hans store spil.
 • Man kommer ikke til at se et hav af eksplosive jump cuts fra Williams. Han har ikke løser hofter og eksplosive sideværts bevægelser på den måde. Der er han lidt mere lineær krydret med lidt lækre små retningsjusteringer.
 • Jeg synes ikke, at Williams' vision er dårlig, og der er mange snaps med gode beslutninger. Men jeg synes også, at der er flere snaps, hvor Williams kunne være mere tålmodig, og han virker stadig lidt grøn på nogle områder af den mentale del.
 • Williams gjorde nogle udmærkede ting i kastespillet, men han havde også nogle drops, og han blev ikke brugt i en super avanceret rolle i kastespillet. Det er ikke sådan, at han ikke kan hjælpe i kastespillet, men der er plads til forbedringer.

Opsummering

Der er flere punkter, hvor Javonte Williams kan forbedre sig, og når det kommer til vision og kastespillet er han ikke lige så poleret som nogle af de andre top-runningbacks i årets draft. Til gengæld er hans naturlige talent som runner meget muligt det højeste i årgangen. Hans no-nonsense, nord/syd, fysiske løbestil med fantastisk contact balance stinker bare langt væk af yards i NFL. Derudover er han exceptionel i pass protection, hvilket vil give ham mulighed for at spille på tredje downs, så han langsomt også kan udvikle sig som receiver. Du kan ikke lære Williams' contact balance, og derfor er han bestemt i spil til at blive den første runningback valgt i år.

NFL Comparison: Kareem Hunt

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button