RunningbacksScouting Reports 2021

Javian Hawkins: Raketfart og afhængighed af space

Med to solide sæsoner hos Louisville i bagagen valgte eksplosive Javian Hawkins at skippe en del af 2020-sæsonen og i stedet forberede sig på draften. Jeg havde gerne set ham tage et år mere for at arbejde på sin vision, tålmodighed og evner som receiver.

Javian Hawkins kommer oprindeligt fra Titusville, Florida, hvor han gik på Astronaut High School, før han skiftede til Cocoa High School. Undervejs i sin high school-tid løb Hawkins for mere end 4000 yards og 40 touchdowns og blev rangeret som et 3-stjernet recruit. Her valgte han Louisville over tilbud fra andre større skoler som Boston College, Cininnati, Missouri, Syracuse og UCF.

Hos Louisville spillede han i et par enkelte kampe som true freshman i 2018, men det blev til så få snaps og spilletid, at han endte med at redshirte resten af sæsonen efter bare tre boldberøringer. I 2019 trådte Hawkins ind som featured back i angrebet og viste hurtigt, at han havde noget potentiale som omdrejningspunkt i angrebet. På 264 carries skaffede Hawkins imponerende 1.525 yards og 9 touchdowns, hvilket var syvendeflest i nationen og flest nogensinde i en sæson for en runningback hos Louisville. I 2020 vendte han tilbage som holdets starter og løb for 822 yards på 133 (7 TD), før han valgte at skippe resten af sæsonen og droppe sine to sidste, mulige år i college.

Alder ved draften: 21 år (11. marts 1999)
Højde: 5ft 9 in. (175 cm)
Vægt: 179 lbs (81 kg)

Javian Hawkins Scouting Reports

Styrker

  • Den tydeligste kvalitet ved Javian Hawkins er hans explosivitet og fart. Besidder exceptionel start-stop quickness og kan hurtigt ramme topfarten, hvilket gør ham til en trussel til at tage den hele vejen til huset på alle spil. Man vil formentlig være tilbøjelig til at se igennem flere mangler, end man egentlig burde, når Hawkins kommer med den slags latente big-play potentiale.
  • Har i den grad farten til at strække forsvar horisontalt i banen og er så afhængig af space, at han formentlig vil være begrænset til en form for outside zone scheme. Pejler ofte mod ydersiden af forsvaret, når han skruer op for gassen, men viser også til tider, at han kan cutte tilbage og skabe store spil. Angriber line of scrimmage med kæmpe frygtløshed både horisontalt og vertikalt og det er næsten som om, at fartknappen sidder fast. Er næsten FOR beslutsom til tider.
  • Har evnerne til at skabe noget selv og viser et udmærket footwork, der kan få forsvarsspillere til lige at tøve et splitsekund, hvilket åbner en ny mulighed for Hawkins. Kan godt lide at spinne, juke og forsøge at skabe noget - somme tider tager han nogle kæmpe skrald, og andre gange bryder han fri og skaber store spil. Det er boom-bust potentialet, man må leve med, fra spil til spil.
  • Det er desværre relativt begrænset, hvad Hawkins har vist i kastespillet indtil nu. Således er det blot blevet til 21 grebne bolde for lige under 200 yards og et enkelt touchdown på tre sæsoner. Alligevel tror jeg godt, at man kan projektere Hawkins til en større rolle som receiver ud af backfielden i NFL. Synes sådan set, at han griber bolden meget naturligt og ser også ud til at have en meget fornuftig transition fra receiver til runner - med bolden i hænderne kan han for alvor bruge sin fart og elusiveness mod sagesløse corners og linebackers i space.

Svagheder

  • Jeg nævnte bevidst ikke noget om Hawkins' størrelse og build under styrker, for selvom han er bygget rimelig tæt til jorden og tydeligvis er en god atlet, så virker han både smal og spinkel i sin bygning. Egentlig ser han ret atletisk ud med nogle tonede arme og nogle proportionelt store lår, men han mangler virkelig power og balance i sit spil.
  • Mangler virkelig vision og fornemmelse for spillet. Det er som om, at spillet slet ikke har "slowet down" for ham. Han eksploderer ud af sit stance og varierer stort set ikke sin playspeed. Jeg er på ingen måde fan af bare at gå fra 0-100 med hovedet mod en mur af hyperatleter på 300 lbs spil efter spil, og Hawkins bliver nødt til at udvikle noget mere tålmodighed og blik for spillet, hvis han ikke skal blive spist af de store drenge. Bliver flået ned af armtacklinger og slået i hovedet med en hammer engang imellem, og selvom hans alt-eller-intet tilgang til gaps kan skabe highlight plays for 90 yards, så er det ikke måden at vinde konsekvent på i NFL.
  • Mangler klart noget power og spiller let. Er alt for let at trække ned med armtacklinger og bryder ikke konsekvent tacklinger i trafik. Kan udnytte vinkler, sin fart og footwork mod spillere i space og på den måde få dem til at glide af, men ville ikke stole på ham som featured back i et NFL offense. Har tilmed en lidt suspekt omgang med bolden og har problemer med fumbles.
  • Jeg kan se, at nogen siger, at hans pass protection er undervurderet. Jeg synes, at den er ret så mangelfuld - og jeg har ikke nogen forhåbninger om, at den bliver stort bedre. Alt for tit diver han bare mod blitzers fødder, og selvom det kan være en fin løsning at cutblocke - særligt når man ikke er så stor - så kommer det engang imellem til at se ud som om, at han forsøger at gøre sig så lille som muligt. Han ender tit helt nede på jorden med dårlig timing, hvilket i bedste fald gør ham til et speed bump, og hans længde, spinkle frame og manglende styrke giver ikke det store håb om en stor forbedring.

Opsummering

Jeg må ærligt indrømme, at jeg er ret skuffet over Javian Hawkins' tape. Da han declarede efter to imponerende sæsoner hos Louisville, var der flere, der udnævnte ham til et af de mest spændende navne på runningback-positionen i år, og i et svagt øjeblik kan man da godt sætte pris på hans groteske hurtighed og homerun potentiale, men der er bare så mange bread and butter-ting, der ikke rigtig fungerer med Hawkins. Han er ekstremt afhængig af space, har halvdårligt vision og tålmodighed, er spinkel og mangler power. Derudover har han ikke den store erfaring med at gribe bolde ud af backfielden, hans pass protection er mangelfuld at best, og det er begrænset, hvor mange reps han har fået på special teams som returner. Hawkins er et klart dag 3 valg for mig, og det kræver i mine øjne et innovativt offense, der kan skabe space til ham, før han kan blive en succes.

NFL Comparison: Tyler Ervin

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button