QuarterbacksScouting Reports 2021

Feleipe Franks: Imponerende fysiske værktøjer vs. ustabil on-field performance

Det er de færreste quarterbacks, der kan matche Feleipe Franks fra et fysisk perspektiv, men skal han slå sit navn fast på NFL-niveau, kræver det en masse arbejde på den mentale del af spillet.

Feleipe Franks er født og opvokset i Crawfordville, Florida, og havde en succesfuld karriere på den lokale Wakulla High School, hvor bl.a. linebacker Nigel Bradham slog sine folder i den sidste del af 00’erne. Efter 6867 yards og 81 touchdowns blev Franks rangeret som et fire-stjernet recruit, og den femtebedste pocket passer-quarterback i 2016-klassen – 21 pladser foran Justin Herbert og 29 foran Kyle Trask – og modtog et hav af tilbud. Blandt de 22 tilbud var skoler som Alabama, Clemson, Georgia, LSU og Texas, og i første omgang committede Franks til LSU, men valgte senere at ændre det til Florida, som også Kyle Trask committede til.

Efter at have redshirtet 2016-sæsonen vandt Franks starterjobbet i 2017, men blev bænket i premieren mod Michigan efter en svag præstation. Han tog dog starterjobbet tilbage og startede dog igen efterfølgende og vandt tre på stribe, inden sæsonen kørte af sporet med blot én sejr i de sidste syv kampe. For Franks blev det til 9 touchdowns og 8 interceptions, mens han kastede for 1438 yards. Franks fastholdt starterjobbet ind i 2018, efter at have holdt bl.a. Trask bag sig, og Florida-mandskabet fik vendt 4-7 i 2017 til fine 10-3 i 2018-sæsonen, mens Franks samlede 2457 passing yards og 31 touchdowns sammen (24 passing, 7 rushing) mod blot 6 interceptions.

I 2019 gik Franks atter ind til sæsonen som starter, men en alvorlig ankelskade i sæsonens tredje kamp sendte ham ud for sæsonen og Trask tog over og leverede en imponerende sæson på vej mod en 11-2-record. I december 2019 meddelte Franks at han ville forlade Florida og halvanden måned senere annoncerede han at han ville skifte til Arkansas. Her blev han af holdkammeraterne valgt som én af holdets kaptajner, vandt starterjobbet og mens det kun blev til tre sejre i i ni kampe, sluttede Franks med 2107 yards, 17 touchdowns og kun fire interceptions.

Alder ved draften: 23 år (22. december 1997)
Højde: 6 ft. 6 3/8 in. (199 cm) (ved Senior Bowl)
Vægt: 234 lbs. (106 kg) (ved Senior Bowl)

Feleipe Franks Scouting Reports

Styrker

  • Franks’ imponerende fysik er svær ikke at bide mærke i når man ser ham. Hans højde og vægt ligger tæt op ad Justin Herberts fra sidste år, men kiloene sidder lidt anderledes placeret på Franks, så han af statur nærmere minder om en Josh Allen. Og ligesom Allen har Franks en kanonarm monteret, der kan få bolden frem til hvor som helst han måtte ønske det på banen. Han vil fra dag 1 have én af NFLs stærkeste arme.
  • Foruden 2018-sæsonen hos Florida, hvor han løb for 350 yards og syv touchdowns, har Franks ikke gjort det helt store væsen af sig på jorden, men han er bestemt i stand til at lave lidt ballade med bolden i hænderne. Han kan sagtens få fart på og har fysikken til at skabe noget, hvis han skulle blive bedt om det.
  • Fra et teknisk synspunkt er Franks bestemt ikke et vidunder, men han er nogenlunde velfunderet, og forstår om ikke andet at udføre teknikken så han kan få sendt bolden afsted med god fart. Kastebevægelsen er der ikke meget at indvende mod.
  • Beslutningen om at tage et år hos Arkansas har gjort godt for Franks, og frem for at gå i draften sidste år, mens han rehabiliterede fra en grim ankelskade og skulle sælge sig selv efter en op-og-ned-karriere hos Florida, kan han nu fremvise en solid sæson hos Arkansas, hvor han fik rettet lidt op på sit ry, og altså også blev valgt som én af holdets kaptajner.

Svagheder

  • Fysisk er der intet at udsætte på Franks, men den mentale del af spillet giver anledning til en hel del panderynker. Han processerer ikke spillet specielt hurtigt, og kan have behov for at få gjort tingene let af trænerstaben, for at kompensere for at han ikke overskuer banen godt nok.
  • Præcisionen lader meget tilbage at ønske på stort set alle niveauer af banen. Statistisk viste Franks klare fremskridt i denne del af spillet hos Arkanas (68,5% completion med 8,9 YPA – mod 61,6% og 7,4 YPA i tiden hos Florida), men selvom der er nogle gode flashes, så mangler der simpelthen snap-to-snap-consistency i den del af spillet.
  • Arbejdet i lommen er heller ikke imponerende. Fornemmelsen for pres, dét at navigere rundt i lommen og købe sig tid, er bestemt ikke en del af spillet han mestrer.
  • Franks kom flot tilbage fra sin ankelskade, og virkede ikke til at være hæmmet af den da han var i aktion hos Arkansas, men enhver skadeshistorik – især skader af den slags der har afsluttet en sæson – rejser som minimum et lille rødt flag.

Opsummering

Feleipe Franks har enhver fysisk forudsætning for at kunne blive en stjerne i NFL, men han har til gengæld mangler i næsten alle de mentale egenskaber, der skal til for overhovedet at være på et NFL-roster. Hans 2020-sæson giver dog noget forhåbning om at det kan lade sig gøre at få en brugbar spiller – om ikke andet en backup – ud af ham, men der er et større arbejde i vente for en NFL-trænerstab. Til gengæld kender vi vist også efterhånden NFL godt nok til at det her er en type spiller, de er villige til at tage chancen på som et developmental project, der kan være tredjevalg eller tilbringe noget tid på practice squad.

NFL Comparison: Steven Montez

Senest opdateret: 30/01/2021
- Peter Meier Jensen

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button