Safeties 2022Scouting Reports 2022Topnavn 2022

Kyle Hamilton: Jaw drops to the floor

Kyle Hamilton kom til Notre Dame som et 4 star prospect, der af 247 Sports blev sammenlignet med Kam Chancellor og havde “1st round potential”. Lever han op til den high praise?

Hamilton har været en superstar fra det sekund, han landede på Notre Dame’s campus i 2018. Allerede inden sommeren 2021 var der ekstrem hype om Kyle Hamilton, og intet han gjorde i den halve sæson, han spillede i 2021 sæsonen dæmpede den hype. Han sluttede 2021 sæsonen af med 34 tackles, 2 for loss og 3 interceptions, før en mindre knæskade holdt ham ude resten af sæsonen.

Alder ved draften: 21 år (16. marts 2001)
Højde: 6ft 4in (193 cm)
Vægt: 220 lbs (99 kg)

Kyle Hamilton Scouting Reports

Styrker

  • Langt frame med smalle hofter og smalle skuldre. Lidt high cut med lange ben og lange arme. Masser af plads til at lægge flere muskler på det frame. Han er også stadig en ung spiller på kun 21 år på draft day, hvilket yderligere indikerer, at der formentlig er plads til at vokse sig ind i det frame yderligere.
  • Det er skørt, hvor smooth Hamilton bevæger sig. Han har evnen til at variere sin skridtlængde og skridtpace på en næsten uhørt måde for så langt og stort et prospect. Dette hjælper ham især i man coverage og i situationer mod løbet, hvor han hurtigt skal ændre retning eller vinkel. Han bevæger sig lidt som om, han var vægtløs. Effortless. Ligner en basketballspiller fremfor en footballspiller.
  • Han bør teste helt fantastisk for sin størrelse.
  • Hans range er fuldstændig uhørt. Især for et 6’4 220lb frame. Han har true sideline-to-sideline range, og liner meget ofte op som single deep safety med kæmpe succes. Mod Florida State har han interception fra modsatte hash helt ude ved sidelinjen. Med den type range kan han dække begge seams, men samtidig potentielt dække begge sidelinjer. Det ændrer matematikken på defense.
  • Har ball hawk-mentalitet. Tager ikke chancer og undercutter ruter, som man ellers ser mange ball hawk safeties gøre, men er i stedet typen af spiller, der altid er placeret helt rigtigt, hvilket betyder, at mange bolde kommer indenfor hans catch radius på den ene eller anden måde.
  • Football IQ er through the roof. Positioneringen mod både pass og run er spotless. Han er altid i position til at lave et spil, hvis det bliver nødvendigt.
  • Fantastisk sikker og teknisk god tackler. Hans kæmpe frame, kombineret med football IQ og atletiske evner, gør at han sjældent misser en tackling. Selv mod store spillere med godt tyngdepunkt.

Svagheder

  • Jeg mangler til tider noget intensitet i hans spil, især når han spiller omkring boksen, eller når han kommer ned i run support fra single high.
  • Relateret til ovenstående, så tager han til tider navnet af sin position (safety) lidt for seriøst. Jeg kunne nogle gange godt bruge, at han tog lidt større chancer, end han gør, hvor han som oftest er placeret sådan, at intet kan gå galt, fremfor at lave de allerstørste spil. Og det er selvfølgelig en svær balance.
  • Han bliver nok aldrig en elite box safety, men han er dog på ingen måde overhoved en liability i boksen.

Opsummering

Jeg har brugt virkelig længe på at evaluere Hamilton, og jeg har brugt længe på at tænke over ham som prospect, før jeg skrev denne evaluering. Jeg var oprindeligt lidt skuffet over aspekter af Hamilton’s spil, i hvert fald i forhold til den hype, der har været skabt omkring ham siden sidste sæson. Jo mere jeg tænker, jo mere er det til gengæld bare gået op for mig, at Hamilton er fuldstændig eminent til de allervigtigste aspekter af at spille safety, og på hans allerværste områder bare over middel (fx i boksen). Hamilton er måske en af de bedste, jeg nogensinde har set i det allersværeste aspekt af at spille safety – nemlig at spille ægte sideline-to-sideline coverage med succes. Hamilton er i stand til på samme tid at dække begge seams, samtidig med at han dækker begge sidelinjer med kæmpe succes. Dette ænder matematikken på et forsvar fuldstændig, fordi du pludselig er i stand til at dække det, man plejer at gøre i 2 high, med blot en enkelt safety. Det giver dig i bund og grund en ”fri” spiller på defense. De første kampe, jeg så med Hamilton, efterlod mig med en følelse af, at jeg savnede noget mere intensitet fra ham, og at han kunne gøre mere, end han allerede gjorde. Jo mere jeg så, jo mere indså jeg, at hans tilgang til at spille safety ikke er at tage chancer, men at være stensikker. Det er der selvfølgelig pro’s and con’s ved. Men som udgangspunkt får man i Hamilton en unicorn på safety-positionen, som man måske kun finder en enkelt gang på et årti. Vi har tidligere set game changers i Ed Reed og Earl Thomas, der har haft gigantiske impacts på deres hold, og på ligaen, og jeg ser virkelig Hamilton i samme mold, på trods af han afviger meget fysisk. Der er nogle spændende draftfilosofiske diskussioner at have omkring, hvorvidt safety er en position, der leverer nok impact på et hold til, at man bør drafte dem meget tidligt i draften, men jeg kan med selvsikkerhed i stemmen sige, at jeg ikke ville blinke to gange, hvis et hold valgte Hamilton 1st overall.

NFL Comparison: Ed Reed/Earl Thomas – anderledes frame, men tætteste skillset/impact, jeg kan komme i tanke om.

Related Articles

Back to top button