Quarterbacks 2022Scouting Reports 2022Senior BowlTopnavn 2022

Malik Willis: Unikke byggesten, men fortsat fundamentale fejl og mangler

Kampen om at blive den første QB valgt i årets draft synes helt åben, og mange vil måske pege på Malik Willis på grund af hans unikke kombination af atletiske evner og arm talent. Men under overfladen gemmer sig nogle fundamentale udfordringer, som normalt ville give dybe bekymringer.

Malik Willis er født i Atlanta, Georgia, hvor han gik på Westlake High School, hvor også Cam Newton har gået, før han skiftede til Roswell High School i sin sidste sæson. Malik Willis var et 3-stjernet prospect ud af high school og valgte at committet til Auburn Tigers i 2017. Her spillede han meget sparsomt i 2017 og 2018, hvor det blev til 69 kasteyards (1TD) og 309 rushing yards og 3 TD.

Derfor valgte han forud for 2019-sæsonen at transfere til Liberty University, og på grund af transferreglerne måtte han sidde ude hele sæsonen. I 2020 blev han udnævnt til holdets startende QB og tog mange med storm. Her kastede han for 2.260 yards og 20 TD mod 6 INT – og lige så imponerende løb han for 944 yards og 14 TD. I denne sæson har Willis dog haft en noget mere svingende sæson og har ikke for alvor sendt sin stock på himmelflugt. I en del kampe har han set mere menneskelig ud og leveret nogle bekymrende statlines, fx med 3 picks mod Ole Miss. Dog har han alligevel øget sine yards til 2.626 og 24 touchdowns, men antallet af interceptions er også fordoblet. Løbetruslen er der dog stadig med foreløbig 820 rushing yards og 11 TD.

Eftersigende skulle Willis have løbet en 4.37 40-yard dash som sophomore hos Auburn. Dermed ville han kun være den tredje QB siden 2000 til at løbe under 4.4. De andre? Michael Vick og Robert Griffin III.

Alder ved draften: 22 år (25. maj 1999)
Højde: 6ft. 1in (185cm)
Vægt: 215 lbs (98 kg)

Malik Willis Scouting Report

Styrker

  • Ligner en moderne, atletiske QB af build. Har en pæn, kompakt overkrop og nogle lange, men relativt muskuløse lår og underben. Solid densitet og muskelmasse i armene. Ser på ingen måde spinkel ud og ligner en eksplosiv atlet.
  • Viser i mere end glimt, at han har et kæmpe, råt armtalent. Har både armstyrken til konsekvent at slynge bolden til ydersiden og nok talent til at skifte mellem touch og velocity, når det er nødvendigt. Kan sende nogle gevaldige missiler afsted, nærmest ved bare lige at flicke håndledet og viser en god evne til at justere sine arm angles og komme af med bolden selv i umulige positioner. Skal måske endda lære at holde lidt igen.
  • Der er en del eksempler, hvor Willis virkelig ligner en kommende NFL-passer. Opererer ganske overbevisende ud af både play-action og run-pass option koncepter, hvor han kan udnytte forsvarets momentum til sin fordel. Viser også en fornuftig evne til kortvarigt at fryse safeties og linebackers med øjnene, så de bliver irrelevante nede ad banen, når han gerne vil tage et skud. Kan også kaste backshoulder og før receiveren laver sit break, men som med mange andre ting ved Willis, så er consistency nøgleordet.
  • Kaster en til tider eminent god dyb bold. En sjælden gang imellem synes jeg, at han efterlader et stort spil ned ad banen på grund af dårlig placement, men oftest ligner han en decideret frygtindgydende deep ball thrower, der kan strække forsvar fra alle tænkelige positioner bag line of scrimmage. Takket være hans atletiske overlegenhed og stærke arm vil han bede forsvar om at dække op i virkelig lang tid, og det i sig selv gør ham til et virkelig interessant prospect. Han har en kombination, man ikke rigtig kan tillære.
  • Bevæger sig på tape som en top-tier atlet for positionen. Viser gentagne gange, at han kan vende negative situationer til positive, hvor det pludselig er ham, der med sine atletiske egenskaber fanger forsvaret på hælene og tvinger dem til at træffe en forkert beslutning i space. Viser ret konsekvent evnen til at undvige rushers op gennem midten og har en virkelig god short-area quickness til at sno sig ud af forskellige situationer. Har formentlig ikke helt wiggle som Lamar Jackson, men har mere end nok atletiske egenskaber til både at spinne, juke og løbe bolden pr. design. Befinder sig nok et sted midtimellem på Jalen Hurts-Lamar Jackson-spektret.

Svagheder

  • Der er desværre ofte noget lidt off ved Willis' mechanics i lommen. Har ikke et text book over the top release, men en form for 3/4 release, hvor han engang imellem dropper albuen lidt for meget. Det er sådan set ikke så alarmerende, men synes ofte, at hans fodarbejde er en anelse for ukoordineret til konsekvent at generere den bedste ball placement og accuracy. Der er noget, der skal renses op rent mekanisk, og Willis skal også stadig blive bedre til at vælge i arsenalet, hvad der er brug for på det enkelte pass.
  • Tager ofte et lille, falsk skridt med venstrefoden, når han dropper tilbage og samler for ofte sine fødder på toppen af sit drop. Det giver ham en klar ubalance i overkroppen, der tydeligt går ud over hans præcision. Vil gerne se ham spille med en lidt bredere fodstilling og træde noget mere ind i kastene. Fordi det er nemt for ham at trykke på aftrækkeren og kan klare sig med ren arm, så slipper han ofte godt fra det, men i NFL, hvor vinduerne bliver mere snævre, der skal han ikke være meget off, før det går den anden vej for 6.
  • Selvom Willis viser en fantastisk evne til at undvige pres i lommen, så er jeg ikke specielt imponeret af hans indre ur. Nogle gange burde man nærmest tvinge mobile QBs til at træne med 50 ekstra kilo på ryggen eller på anden måde tvinge dem til at spille som en stationær QB. Det hele kan godt føles en lille smule rushed engang imellem, hvis han da ikke tager det alt for cool og bliver stående på toppen af sit drop uden den nødvendige sense of urgency. Ville gerne se ham stole på sine tackles og med små, subtile skridt træde bedre op i lommen. Manøvrerer sig selv ind i problemer under pres og tager nogle gevaldige hits engang imellem, når han forsøger at holde øjnene nede ad banen. Han skal i hvert fald lære, at man i NFL ikke kan nå både igennem fire reads og scramble lidt rundt, før presset når ind til én.
  • Jeg har endnu for alvor til gode at se Willis' være effektiv og konsistent på intermediate kast - altså dem, der ofte bare flytter kæderne med solide gains. Angiveligt er hans PFF Grade på kast mellem 10-19 yards også temmelig lav (omkring 55), og han har tilmed har en turnover worthy play-rate på cirka 10% på den slags kast. Det bekræfter desværre, hvad jeg også fornemmede på tape. Hans game er (lige nu) simpelthen ikke bygget på timing, touch og accuracy, medmindre det er via RPO-koncepter.
  • Willis' decision making har virkelig brug for en kærlig overhaling. Der er ingen tvivl om, at han stoler rigtig meget på sin arm og derfor også kan slippe afsted med noget mere, men hans tape er fyldt med beslutninger, hvor han sætter bolden unødigt på spil - om det så er i double coverage eller ultra tight windows. Derudover vil jeg gerne se ham tage et simpelt checkdown noget før og simpelthen live to fight another day. Der er talrige eksempler, hvor han hellere vil drifte, pumpfake, scramble og søge efter det store spil ned ad banen, i stedet for at tage 6-8 nemme yards enten ved selv at løbe eller dumpe den videre til en outlet. Man føler lidt, at han hellere vil tage en dårlig beslutning end ingen.

Opsummering

Måske er jeg rusten, fordi det er et helt år siden, at jeg har siddet med næsen i draft prospects, eller også er Malik Willis bare en svær evaluering. Jeg kom i hvert fald ud af mine film sessioner med Willis nærmest mere forvirret og i tvivl, end da jeg begyndte at analysere ham. For det er krystalklart, at vi har at gøre med et på mange måder unikt talent, der besidder rigtig mange af de ting, som moderne quarterbacks er gjort af. Han er über atletisk, eksplosiv og kan forlænge spil som ganske få andre. Han er en legitim dual threat QB, der - med knapt 2000 rushing yards de seneste to sæsoner - er en næsten lige så stor trussel med sine fødder, som han er med sin arm. Samtidig har han skruet en regulær kanon af en højrearm på, der giver ham mulighed for at foretage alle både mulige og umulige kast fra alle positioner af banen, og han ser tilmed ud til at være en naturlig deep ball thrower. Det lyder jo som en ret skræmmende kombination lidt a la en Lamar Jackson Light. Til gengæld har han nogle fundamentale fejl og mangler, som man normalt ville trække andre QB prospects gevaldigt ned på. Hans accuracy, ball placement og touch halter - særligt på halvlange/intermediate kast - og derudover har han overraskende svært ved at operere under pres. Hans indre ur fungerer langt fra optimalt, og han sætter alt for ofte bolden unødigt på spil - både i lommen og på grund af dårlige beslutninger. Derfor tror jeg heller ikke, at han vil passe ind i ethvert NFL-offense, og man bør i høj grad kigge mod angreb som Ravens, Eagles eller måske endda Seahawks, hvis man da ikke i højere grad skal kigge mod college for at finde et godt fit. Måske han ville være et godt match, hvis Greg Roman ender som HC et sted i år. Der er ingen tvivl om, at jeg bliver nødt til at genbesøge Willis' tape i løbet af de kommende måneder, da vi givetvis kommer til at høre hans navn i forbindelse med et højt draftvalg.

NFL Comparison: Jalen Hurts

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button