Quarterbacks 2022Scouting Reports 2022Senior BowlTopnavn 2022

Malik Willis: Unikke byggesten, men fortsat fundamentale fejl og mangler

Kampen om at blive den første QB valgt i årets draft synes helt åben, og mange vil måske pege på Malik Willis på grund af hans unikke kombination af atletiske evner og arm talent. Men under overfladen gemmer sig nogle fundamentale udfordringer, som normalt ville give dybe bekymringer.

Malik Willis er født i Atlanta, Georgia, hvor han gik på Westlake High School, hvor også Cam Newton har gået, før han skiftede til Roswell High School i sin sidste sæson. Malik Willis var et 3-stjernet prospect ud af high school og valgte at committet til Auburn Tigers i 2017. Her spillede han meget sparsomt i 2017 og 2018, hvor det blev til 69 kasteyards (1TD) og 309 rushing yards og 3 TD.

Derfor valgte han forud for 2019-sæsonen at transfere til Liberty University, og på grund af transferreglerne måtte han sidde ude hele sæsonen. I 2020 blev han udnævnt til holdets startende QB og tog mange med storm. Her kastede han for 2.260 yards og 20 TD mod 6 INT – og lige så imponerende løb han for 944 yards og 14 TD. I denne sæson har Willis dog haft en noget mere svingende sæson og har ikke for alvor sendt sin stock på himmelflugt. I en del kampe har han set mere menneskelig ud og leveret nogle bekymrende statlines, fx med 3 picks mod Ole Miss. Dog har han alligevel øget sine yards til 2.626 og 24 touchdowns, men antallet af interceptions er også fordoblet. Løbetruslen er der dog stadig med foreløbig 820 rushing yards og 11 TD.

Eftersigende skulle Willis have løbet en 4.37 40-yard dash som sophomore hos Auburn. Dermed ville han kun være den tredje QB siden 2000 til at løbe under 4.4. De andre? Michael Vick og Robert Griffin III.

Alder ved draften: 22 år (25. maj 1999)
Højde: 6ft. 1in (185cm)
Vægt: 215 lbs (98 kg)

Malik Willis Scouting Report

Styrker

 • Ligner en moderne, atletiske QB af build. Har en pæn, kompakt overkrop og nogle lange, men relativt muskuløse lår og underben. Solid densitet og muskelmasse i armene. Ser på ingen måde spinkel ud og ligner en eksplosiv atlet.
 • Viser i mere end glimt, at han har et kæmpe, råt armtalent. Har både armstyrken til konsekvent at slynge bolden til ydersiden og nok talent til at skifte mellem touch og velocity, når det er nødvendigt. Kan sende nogle gevaldige missiler afsted, nærmest ved bare lige at flicke håndledet og viser en god evne til at justere sine arm angles og komme af med bolden selv i umulige positioner. Skal måske endda lære at holde lidt igen.
 • Der er en del eksempler, hvor Willis virkelig ligner en kommende NFL-passer. Opererer ganske overbevisende ud af både play-action og run-pass option koncepter, hvor han kan udnytte forsvarets momentum til sin fordel. Viser også en fornuftig evne til kortvarigt at fryse safeties og linebackers med øjnene, så de bliver irrelevante nede ad banen, når han gerne vil tage et skud. Kan også kaste backshoulder og før receiveren laver sit break, men som med mange andre ting ved Willis, så er consistency nøgleordet.
 • Kaster en til tider eminent god dyb bold. En sjælden gang imellem synes jeg, at han efterlader et stort spil ned ad banen på grund af dårlig placement, men oftest ligner han en decideret frygtindgydende deep ball thrower, der kan strække forsvar fra alle tænkelige positioner bag line of scrimmage. Takket være hans atletiske overlegenhed og stærke arm vil han bede forsvar om at dække op i virkelig lang tid, og det i sig selv gør ham til et virkelig interessant prospect. Han har en kombination, man ikke rigtig kan tillære.
 • Bevæger sig på tape som en top-tier atlet for positionen. Viser gentagne gange, at han kan vende negative situationer til positive, hvor det pludselig er ham, der med sine atletiske egenskaber fanger forsvaret på hælene og tvinger dem til at træffe en forkert beslutning i space. Viser ret konsekvent evnen til at undvige rushers op gennem midten og har en virkelig god short-area quickness til at sno sig ud af forskellige situationer. Har formentlig ikke helt wiggle som Lamar Jackson, men har mere end nok atletiske egenskaber til både at spinne, juke og løbe bolden pr. design. Befinder sig nok et sted midtimellem på Jalen Hurts-Lamar Jackson-spektret.

Svagheder

 • Der er desværre ofte noget lidt off ved Willis' mechanics i lommen. Har ikke et text book over the top release, men en form for 3/4 release, hvor han engang imellem dropper albuen lidt for meget. Det er sådan set ikke så alarmerende, men synes ofte, at hans fodarbejde er en anelse for ukoordineret til konsekvent at generere den bedste ball placement og accuracy. Der er noget, der skal renses op rent mekanisk, og Willis skal også stadig blive bedre til at vælge i arsenalet, hvad der er brug for på det enkelte pass.
 • Tager ofte et lille, falsk skridt med venstrefoden, når han dropper tilbage og samler for ofte sine fødder på toppen af sit drop. Det giver ham en klar ubalance i overkroppen, der tydeligt går ud over hans præcision. Vil gerne se ham spille med en lidt bredere fodstilling og træde noget mere ind i kastene. Fordi det er nemt for ham at trykke på aftrækkeren og kan klare sig med ren arm, så slipper han ofte godt fra det, men i NFL, hvor vinduerne bliver mere snævre, der skal han ikke være meget off, før det går den anden vej for 6.
 • Selvom Willis viser en fantastisk evne til at undvige pres i lommen, så er jeg ikke specielt imponeret af hans indre ur. Nogle gange burde man nærmest tvinge mobile QBs til at træne med 50 ekstra kilo på ryggen eller på anden måde tvinge dem til at spille som en stationær QB. Det hele kan godt føles en lille smule rushed engang imellem, hvis han da ikke tager det alt for cool og bliver stående på toppen af sit drop uden den nødvendige sense of urgency. Ville gerne se ham stole på sine tackles og med små, subtile skridt træde bedre op i lommen. Manøvrerer sig selv ind i problemer under pres og tager nogle gevaldige hits engang imellem, når han forsøger at holde øjnene nede ad banen. Han skal i hvert fald lære, at man i NFL ikke kan nå både igennem fire reads og scramble lidt rundt, før presset når ind til én.
 • Jeg har endnu for alvor til gode at se Willis' være effektiv og konsistent på intermediate kast - altså dem, der ofte bare flytter kæderne med solide gains. Angiveligt er hans PFF Grade på kast mellem 10-19 yards også temmelig lav (omkring 55), og han har tilmed har en turnover worthy play-rate på cirka 10% på den slags kast. Det bekræfter desværre, hvad jeg også fornemmede på tape. Hans game er (lige nu) simpelthen ikke bygget på timing, touch og accuracy, medmindre det er via RPO-koncepter.
 • Willis' decision making har virkelig brug for en kærlig overhaling. Der er ingen tvivl om, at han stoler rigtig meget på sin arm og derfor også kan slippe afsted med noget mere, men hans tape er fyldt med beslutninger, hvor han sætter bolden unødigt på spil - om det så er i double coverage eller ultra tight windows. Derudover vil jeg gerne se ham tage et simpelt checkdown noget før og simpelthen live to fight another day. Der er talrige eksempler, hvor han hellere vil drifte, pumpfake, scramble og søge efter det store spil ned ad banen, i stedet for at tage 6-8 nemme yards enten ved selv at løbe eller dumpe den videre til en outlet. Man føler lidt, at han hellere vil tage en dårlig beslutning end ingen.

Opsummering

Måske er jeg rusten, fordi det er et helt år siden, at jeg har siddet med næsen i draft prospects, eller også er Malik Willis bare en svær evaluering. Jeg kom i hvert fald ud af mine film sessioner med Willis nærmest mere forvirret og i tvivl, end da jeg begyndte at analysere ham. For det er krystalklart, at vi har at gøre med et på mange måder unikt talent, der besidder rigtig mange af de ting, som moderne quarterbacks er gjort af. Han er über atletisk, eksplosiv og kan forlænge spil som ganske få andre. Han er en legitim dual threat QB, der - med knapt 2000 rushing yards de seneste to sæsoner - er en næsten lige så stor trussel med sine fødder, som han er med sin arm. Samtidig har han skruet en regulær kanon af en højrearm på, der giver ham mulighed for at foretage alle både mulige og umulige kast fra alle positioner af banen, og han ser tilmed ud til at være en naturlig deep ball thrower. Det lyder jo som en ret skræmmende kombination lidt a la en Lamar Jackson Light. Til gengæld har han nogle fundamentale fejl og mangler, som man normalt ville trække andre QB prospects gevaldigt ned på. Hans accuracy, ball placement og touch halter - særligt på halvlange/intermediate kast - og derudover har han overraskende svært ved at operere under pres. Hans indre ur fungerer langt fra optimalt, og han sætter alt for ofte bolden unødigt på spil - både i lommen og på grund af dårlige beslutninger. Derfor tror jeg heller ikke, at han vil passe ind i ethvert NFL-offense, og man bør i høj grad kigge mod angreb som Ravens, Eagles eller måske endda Seahawks, hvis man da ikke i højere grad skal kigge mod college for at finde et godt fit. Måske han ville være et godt match, hvis Greg Roman ender som HC et sted i år. Der er ingen tvivl om, at jeg bliver nødt til at genbesøge Willis' tape i løbet af de kommende måneder, da vi givetvis kommer til at høre hans navn i forbindelse med et højt draftvalg.

NFL Comparison: Jalen Hurts

Styrker

 • Malik Willis har et robust og atletisk build med god muskelmasse og god masse gennem hele hans krop. Er ikke den højeste, men fremstår ikke lille, fordi han er robust bygget.
 • Willis' mobilitet er hans største styrke, og han er virkelig en reel trussel på jorden. Har både fart og quickness til consistently komme ud af problemer eller skabe yards på designed runs. Er ikke helt i Lamar Jackson/Kyler Murray-gruppen hvad angår mobilitet, men han er i området lige derunder, og det er stadig en klar styrke i hans spil.
 • Der sidder virkelig en talentfuld arm på Willis' højreskulder. Han har ingen problemer med at generere saft og kraft i sine kast, og han zipper bolden flot mod sidelinjen med høj hastighed. Han viser derudover en strålende evne til at tilpasse boldens bane og sin kastebevægelse til situationen. Kan skille sig af med bolden med et lille flick, og han viser også glimrende touch på andre kast. Virkelig talentfuld, når det kommer til, hvad han kan gøre med bolden.
 • Willis' spillede på lidt lavere niveau hos Liberty, og han led under en dårlig offensiv linje og dårlige receivere, og det efterlod ham ofte i situationer, hvor han skulle skabe noget på egen hånd. Det skal siges, at han også selv var skyld i det, men ikke desto mindre har han en evne til at komme ud af virkelig svære situationer og skabe noget semi-mirakuløst på egen hånd. Har et playmaker-gen og en evne på højt niveau til at arbejde uden for struktur.
 • Willis har nogle kast hver kamp, hvor man lige spoler tilbage en to-tre gange og ser kastet igen. Han har både modet og evnen til at lave nogle kast, som langt fra alle quarterbacks bare lige kan lave, og han gør det typisk 2-3 gange pr- kamp.
 • Præcisionen hos Willis er ikke perfekt, men jeg føler stadig, at en del af det kommer fra hans fodarbejde. Når han er i kontrol og får sat fødderne, så er hans præcision fin, og jeg synes ikke, at hans generelle præcision er et problem. Han er ikke en mand, man skal ud og lære, hvordan man rammer sine receivere, synes jeg.

Svagheder

 • Teknisk skal der lidt mere stabilitet på Willis' spil. Kastebevægelsen har jeg det okay med, men fodarbejdet svinger meget. Der er en del spil, hvor det er okay, men der er også for mange spil, hvor hans base er alt for ustabil og upålidelig. Skal blive bedre til at hele tiden at arbejde med sine fødder, så han er i position til at kaste. Enten bliver hans fødder for aktive, og han begynder at komme ud af kasteposition, eller så bliver de for statiske, så han ikke kan træde ordentligt ind i kastene. Det afføder bare nogle upræcis kast i ny og næ, og der skal findes større disciplin i det tekniske.
 • Malik Willis' største problem er dog, at han enten ikke stoler på, hvad han kigger på, eller han ikke ved, hvad han kigger på. Der er utallige eksempler på spil, hvor Willis stirrer på en situation, hvor receiveren er på vej til at blive fri, men han giver op på spillet og begynder at kigge den anden vej. Eller det omvendte, hvor han kigger på en situation, hvor en receiver bliver fri, men virker overrasket over, receiveren bliver fri. Han er voldsomt afhængigt af at se receivere fri, før han tør kaste den.
 • Willis er klart mest komfortabel med kast til ydersiden, og han tør næsten ikke kaste hen over midten. Det er helt sikkert et resultat af ovenstående, som betyder, at han har meget svært ved at anticipere vinduer, hvor han kan finde receivere hen over midten, hvor billedet typisk er mere kaotisk og mudret. Skal lære at se ting henover midten.
 • Som sådan er Willis ikke wreckless med bolden, og der har været mange quarterbacks, der har taget flere tåbelige beslutninger end Willis ud af college. MEN... Han overser stadig forsvarsspillere eller tror, han kan klemme bolden ind steder, hvor han ikke skal tro, han kan klemme den ind. Han blev fanget af trap coverages flere gange i de kampe, jeg så ham.
 • I lommen synes jeg egentlig, at Willis er nogenlunde til at kigge efter kastet før løbet, men han er for dårlig til at have en plan med hans pocket movement, når han så ikke kan finde en mand, eller han kommer under pres. Han løber sig selv ind i for mange sacks, fordi han ikke har en nødplan inden for strukturen af spillet, og han i stedet bryder strukturen fuldstændigt. Skal blive bedre til at bevæge sig i lommen og fornemme, hvad hans nødplan er på spil.

Opsummering
Malik Willis er endnu en meget svær evaluering i en meget svær quarterback-årgang. Han har et kæmpestort fysisk talent, der kan måle sig med de største fysiske talenter i NFL. Han viser også gode ting i perioder, og jeg synes ikke, at han er et gigantisk teknisk og præcisions-projekt, som Josh Allen var. Når det er sagt, så ER Willis et gigantisk projekt mentalt, hvor han skal lære både at læse spillet og spille meget mere indenfor strukturen af et spil. Rygterne går på, at Willis virkelig er en god fyr, der tager sin udvikling meget seriøs, og han er nem at 'coache', og det er virkelig et positivt tegn. Han er nemlig en mand, hvor man skal tage et 'leap of faith' med, hvis man skal tage ham i top 10, og man skal være beredt på at udvikle ham og først se resultatet i andet eller tredje år, som man gjorde det med Josh Allen. Personligt er jeg dog klar på at tage den chance i første runde, da afkastet kan blive så astronomisk, at man er en mangeårig contender, hvis man kan udvikle ham. Og derfor vil jeg også hellere tage Willis end en type som Kenny Pickett, selvom Pickett er den klart bedre spiller nu.

NFL Comparison: Det næste Josh Allen-projekt i Jalen Hurts' krop

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button