Scouting Reports 2022Senior BowlWide Receivers2022

Khalil Shakir: Spinkel Swiss Army-Knife med YAC-evner og vilde highlights

Hvis man kun sætter Shakirs highlight-tape på, ville man tro, at man stod med en klar 1st round WR. Men selvom der er noget at arbejde på for den lidt klejne Shakir, så er hans mange facetter spændende at se foldet ud i NFL.

Shakir kommer fra Murrieta i Californien, hvor han gik på Vista Murrieta High School. På footballbanen i high school blev Shakir faktisk ikke primært brugt som WR, men var mere “bare” en atlet, der kunne lidt af det hele og som helst bare skulle have bolden så meget i hænderne som muligt. Efter at have akkumuleret for 1.149 yards og 9 TD på 119 touches i 2017, fangede Shakir en del større skolers opmærksomhed. ESPN rangerede ham som et 4-stjernet recruit, og han valgte Boise State over tilbud fra blandt andre Arizona State, Washington State, Boston College, Nevada og UCLA.

I sit første år viste Shakir kun i glimt, hvad han kunne med bolden, da han greb 16 bolde for 170 yards og tilføjede yderligere 70 på jorden. I 2019 blev det dog til et breakout, da han som sophomore greb 63 bolde for 872 yards, 6 TD og tilføjede 3 på jorden. Herefter var det tydeligt, at Shakir var skakbrikken og playmakeren på angrebet, og i 2020 greb han 719 yards og løb for 148. Shakir valgte at tage tilbage til en sidste sæson i 2021, og her blev det til 77 grebne bolde for hele 1.117 yards og 7 TD. Dermed slutter Shakir i top-5 i skolens historie, hvad angår både receptions og yards.

Alder ved draften: 22 år (3. februar 2000)
Højde: 6ft 0in (183 cm)
Vægt: 190 lbs (86 kg)

Khalil Shakir Scouting Reports

Styrker

  • Jeg kan virkelig godt lide Shakirs måde at bevægelse sig på. Nogle gange ligner han nærmest en fjeder, når han sænker hofterne og eksploderer i en anden vinkel. Har virkelig god burst og acceleration på de første meter og bruger det rigtig godt og pro-aktivt i sit spil. Gearer hurtigt op og ned og forstår at angribe leverage på især korte ruter. Presser downhill eller læner sig ind i modstanderen for at eksplodere horisontalt.
  • Har også short area burst nok til også at angribe forsvar vertikalt. Har fodarbejdet til at sætte cornerbacks op og enten krydse deres face ved linjen eller løbe 8-10 yards, snappe ruten af og komme tilbage til bolden. Ser ud til også at forstå at sætte sig imellem zoner med høj awareness, arbejder tilbage til bolden, connecter med sin QB, peger, vinker og indikerer hele tiden, at han er klar til at hjælpe.
  • Normalt vil jeg mene, at det er de færreste receivers, som kan bygge en succesfuld NFL-karriere på at være god til at skabe YAC. Til det skal man være en ret ekstraordinær spiller som Deebo Samuel, Cordarrelle Patterson eller lignende, men det er bestemt et plus, når en spiller som Shakir konsekvent viser, at han kan vride det maksimale ud af et spil. Har fuldstændig fremragende awareness og instinkter, og det føles hele tiden som om, at han ved, hvor tæt forsvarsspillerne er på ham, og om han kan udnytte deres vinkler mod dem. Fremragende start-stop ability og fart på de første meter og bruger det til at plante hårdt, dykke under tacklers eller sågar spinmove, hvis han kan mærke, at deres momentum vil få dem til at glide af tacklingerne.
  • Der er nogle fuldstændig absurde catches på Shakirs highlight tape, og hvis man kun så det, så ville man nærmest være klar til at gå hjem og begære skilsmisse derhjemme. Man bliver småforelsket, når Shakir i fuld speed tracker bolden og piller den ned med én hånd eller griber den ene sindssyge bold i double eller triple coverage efter den anden. Det virker til at være en ret kontinuerlig del af hans spil, at han kan hive den slags vanvids-catches ud af ærmet.
  • Er blevet brugt ret alsidigt og har linet op udvendig, i slotten (mest), i backfielden, som wildcat QB og som return-man på special teams. Det vidner altså om en offensiv playmaker, der ikke er bange for at tage forskellige hatte på og bidrage på forskellige måder. Det skader i hvert fald ikke, at han virker super komfortabel med at tage handoffs på jet sweeps, end arounds eller agere motion man på en række snaps.

Svagheder

  • Shakir er ret spinkel af bygning. Han er cirka 6'0 høj og vejer kun 190 lbs, hvilket man godt kan se på banen. High-cut med lange, tynde ben og korte, tynde arme. Han fylder ikke ret meget i landskabet, og det kan til tider også godt ses på banen, hvor han kan blive fysisk (out)matchet ned langs sidelinjen eller ved line of scrimmage. Mangler også noget længde i visse situationer. Derfor tror jeg også, at Shakir kunne have godt af at spille mest i slotten i NFL.
  • Selvom jeg har rost Shakir for at være eksplosiv og bevæge sig virkelig godt, så ved jeg ikke, om han har det ekstra gear til konsekvent at tage toppen af forsvar. Jeg vil skyde på, at han løber en cirka 4.45-4.48 40 yard dash med et super 10-yard split, men det er som om, at han har svært ved at presse farten over længere afstande. Det tager måske en lille smule af toppen - så at sige - af hans potentiale som outside WR i NFL.
  • Shakir viser kæmpe potentiale som route runner, fordi han så godt kan presse downhill, sænke hofterne og skabe fart ud af sit break. Med små tekniske nuancer og et mere koordineret fodarbejde kan han blive decideret frygtindgydende, tror jeg. Der er dog lige nu for mange tilfælde, hvor han runder sine ruter for meget og simpelthen planter sin ene fod for langt oppe i banen, når han drejer af. Ville gerne se ham komme fladere ud af ruterne, så han konsekvent rammer den rigtige dybde og ikke giver corners muligheden for at komme tilbage og bruge deres fysik.
  • Jeg ville så gerne bare banke Shakirs receiving grade/hænder helt i top, fordi der er så mange vanvittige catches. Generelt viser han også, at han kan plukke bolden uden for kroppen, han placer sig godt og adjuster til bolde. Men engang imellem så går der nogle bolde gennem hænderne på ham, som han meget gerne måtte gribe. Det er især, når han bliver matchet fysisk undervejs, og det bliver han nødt til at vænne sig til i NFL. Men det er svært ikke at lade sig rive med af de spektakulære catches.

Opsummering

Khalil Shakir kommer med et virkelig interessant skill-set til nutidens NFL, hvor angrebet blevet langt bedre til at scheme space, og hvor det ikke er unaturligt at have to elektriske WRs til at løbe ruter fra slotten, bunched op eller fra alverdens områder på banen. Således kommer Shakir med en spændende kombination af short area quickness, acceleration og evner til at sænke hofterne. Det gør det fx ekstremt ubehageligt for slot-corners, linebackers og safeties at få ham direkte mod sig i zone coverage, og i man-coverage har han også fodarbejdet og farten til at variere sin skridtlængde og sætte ruter op. Desværre er jeg ikke sikker på, at han helt har det sidste gear til lige at slå den over på hyperspeed ned ad banen, men han får det alligevel til at fungere. Skal arbejde på ikke at runde horisontale ruter så meget, men der er helt klart potentiale i ham som route runner. Det er trods alt sådan, man kontinuerligt vinder som WR i NFL - men Shakir kommer derudover med en udsøgt evne til nærmest altid at skabe YAC, og hans highlight tape er en fest af sindssyge catches i double coverage, one handers og store spil. Derudover har han 70 carries som runner i løbet af karrieren og spiller special teams, så en kreativ coach vil elske at få fingrene i Shakir. Det bør være et navn, vi skal forvente at høre mere i løbet af de kommende måneder.

NFL Comparison: Cedrick Wilson

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button