Runningbacks 2022Scouting Reports 2022Senior Bowl

James Cook: Kan Dalvins lillebror sætte ild i køkkenet i NFL?

I en tilsyneladende afgrundsdyb RB-klasse i år finder man Georgias eksplosive Senior RB James Cook. På trods af begrænset spilletid er spørgsmålet ikke, om Cook kan spille med i NFL – men snarere hvor stor rollen skal være.

James Cook er født og opvokset i Miami, Florida, hvor han gik på Miami Central Senior High School. Her blev Cook et højt recruit på football-banen allerede som freshman og committede oprindeligt til Florida State, hvor også hans bror, Dalvin, spillede. Dog valgte han at trække den beslutning tilbage før sin senior season og valgte i stedet Georgia, efter også at have overvejet tilbud fra store skoler som Louisville og Florida.

Her trådte Cook ind i et stærkt RB room med blandt andre D’Andre Swift og Elijah Holyfield, men alligevel blev det som freshman til 41 carries for 284 yards og 2 TD. Som sophomore måtte han stadig være en del af rotationen efter Swift, og også Zamir White begyndte at indgå i Kirby Smarts rotation. Her blev det til 31 carries for 188 yards, 2 TD og 188 receiving yards. I 2020 tog White den største del af læsset, mens Cook stadig roterede ind og bidrog i kastespillet. I den forgangne sæson blev Cooks share i backfielden dog noget større – nærmest et split – med White, hvor det blev til 113 rushes for 728 yards, 7 TD og yderligere 27 receptions for 284 yards og 4 TD.

Alder ved draften: 22 år (25. september 1999)
Højde: 5ft 11in (180 cm)
Vægt: 195 lbs (88 kg)

James Cook Scouting Reports

Styrker

  • Atletisk af bygning og ser velproportioneret ud med sine 5'11, 195 lbs. Synes, at han så en smule større ud i 2021, og det ville ikke overraske mig, hvis han måler ind lidt tungere i løbet af optakten til draften. Ser muskuløs ud, men som med hans bror, så vil det ikke undre mig, hvis han pludselig ser mejslet ud, når han kommer ind i et NFL Strenght and Conditioning Program.
  • Har super acceleration og evne til at geare op og ned. Lever på mange måder af at være så eksplosiv og flydende i sine bevægelser, som det er tilfældet, og kan på et splitsekund cutte tilbage op i banen. Oily hips og god lateral agility.
  • Kan faktisk ret godt lide Cooks vision. Ser ud til ofte at læse rigtigt og tage det rigtige gap ved line of scrimmage, men hvor han virkelig skiller sig ud, er hans evne til sent at lave et udfald og finde dagslys. Hans signature move må være at presse horisontalt en lille bitte smule for så at eksplodere op i banen, hvilket vidner om en evne til at strække forsvaret horisontalt, fx i zone schemes.
  • Hvor James Cook virkelig skiller sig ud, og hvor hans grade begynder at bevæge sig opad, det er som receiver. Virker som en super naturlig receiver ud af backfielden, og der er flere eksempler på, at han bliver flexet ud wide eller bunched up, hvor han kan drage fordel af matchups mod linebackers, der skal følge ham. Bruge sin naturlige eksplosivitet til at trække fra ned ad banen og kan umiddelbart vinde på flere niveauer som receiver. Greb 27 bolde for 284 yards og 4 TD i 2021-sæsonen og har 67 receptions for 730 yards på fire sæsoner - et pænt average på 10,9 yards pr. reception.
  • Udover at kunne gribe bolden ser Cook også ud til at være en bedre og mere villig blocker, end hans størrelse umiddelbart ville indikere. Ser ud til at være i stand til at identificere blitzers og kaster gerne hele kroppen ind i modstanderen for at købe sin QB tid, hvilket han senest viste i National Championship-kampen mod Alabama. Gode hænder og en naturlig indstilling til både at gribe og blokere - det skal nok sikre ham en hurtig vej til spilletid i NFL.

Svagheder

  • Jeg synes ikke altid, at Cook løber specielt fysisk, og der er tilfælde, hvor jeg synes, at han går for nemt ned ved en armtackling eller et diving attempt mod underkroppen. Bliver formentlig aldrig nogen churner, der kan slide forsvar op head-on, og kræver oftest en vinkel, så han kan udnytte sin acceleration og momentum til at glide af tacklinger. Det diskvalificerer ham ikke fra at løbe indvendig, men måske er short yardage og komprimerede bokse ikke hans hof-ret.
  • Det er lidt nitpicking, da det er yderst sjældent, at man får en hel startbane at geare op på, men jeg er ikke sikker på, at Cook har den vildeste topfart. Han accelererer super godt og opnår hurtigt topfart til at udnytte vinkler på 2nd level, men der er eksempler, hvor han bliver løbet ned bagfra eller afskåret fra at tage den til huset over lange afstande.
  • På trods af fire sæsoner hos Georgia har Cook aldrig fået tøjlerne i backfielden. Georgia har selvfølgelig en tradition for dels at producere ekstremt succesfulde runners og rulle med en stærk komité, og det har bedre rushers end Cook også været fanget af hos Georgia, men det betyder i hvert fald, at han kommer ind i NFL med relativt få carries på cv'et. Det kan man selvfølgelig vælge at se som noget positivt, men det kan også vise sig, at han ikke kan håndtere rollen som bell cow.

Opsummering

Det kan jo umiddelbart virke som en umulig opgave at skulle følge i fodsporene på storebror, Dalvin, men det er på ingen måde svært at forestille sig, at James Cook får en god karriere i NFL. Således bevæger han sig på samme effortless og eksplosive måde som sin storebror, hvilket gør ham til et alsidigt og dynamisk prospect. Det vil ikke undre mig, hvis han tager en lille smule på i vægt, mens han tager springet til NFL, hvilket kan ruste ham bedre til at løbe mellem tackles. Men hans kombination af pedigree, bevægelser, vision, acceleration, cuts og evner på tredje down gør ham til en yderst interessant spiller. Da han har været en del af rotationen og ikke har 1000 yards pr. sæson at prale med hos Georgia, går han måske en smule under radaren på det her tidspunkt, men det er ret tydeligt, at hans skill-set kan omsættes til succes i NFL.

NFL Comparison: (Ung) Dalvin Cook

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button