Runningbacks 2022Scouting Reports 2022Senior Bowl

Dameon Pierce: Chance for at blive bedre pro end college-spiller

Dameon Pierce var et højt recruit og drømte om at gå i fodsporene på de helt store. Efter fire år hos Gators er hans produktion dog ganske jævn – men hans power og pass protection giver ham en klar vej til spilletid i NFL.

Dameon Pierce kommer fra Bainbridge, Georgia, hvor han gik på Bainbridge High School. Her var han en decideret record breaker og løb for hele 6.779 yards og scorede 92 touchdowns på fire år, og som senior løb han for 2.123 yards og 32 (!) touchdowns. Det gjorde også Pierce til et stærkt eftertragtet 4-stjernet recruit, hvor skoler som Alabama, Florida State, Miami, Auburn og Georgia var ude efter ham. Oprindeligt committede han til Alabama, men valgte at trække sig. I stedet blev han et af Dan Mullens første recruits hos Florida i 2018.

Her fik Pierce allerede en del snaps som freshman og sluttede sæsonen med 69 rushes for 424 yards og 2 TD. Det gav selvfølgelig forhåbninger om en workhorse-rolle, men det blev aldrig rigtig virkeligheden for Pierce. I 2019 blev det til bare 54 løb for 305 yards og 4 TD. I de to efterfølgende sæsoner fik Pierce dog mere lige over 100 carries som del af rotationen og producerede hhv. 503 og 574 yards. Den helt store forskel kunne dog aflæses på touchdown-totalen, der steg fra 5 i 2020 til 16 i 2021.

Alder ved draften: 22 (19. februar 2000)
Højde: 5ft 9in (176 cm)
Vægt: 215 lbs (98 kg)

Dameon Pierce Scouting Reports

Styrker

  • Pierce er med sine 5'9, 215 bygget virkelig kompakt for positionen. Tæt, kompakt og kraftfuld overkrop med god power igennem hele kroppen. Hans højde giver ham et naturligt, lavt tyngdepunkt, hvilket giver ham en god mulighed for at arbejde tæt ved jorden, skifte retninger og få lidt en bowlingkugle-effekt, når han kommer op i fart.
  • Pierce har en lidt firkantet måde at løbe på, altid squared up, men super energisk og med et præcist og effektivt fodarbejde. Har relativt hurtige fødder og er ikke bange for at arbejde tæt på sine blockers - på den måde minder han mig stilistisk en smule om Frank Gore, der også nærmest kunne gemme sig, gøre sig skinny og pludselig eksplodere igennem gaps med god power og balance.
  • Der er ingen tvivl om, at Pierce er en spiller, der kan godt finde ud af at spille ned ad bakke. Der er talrige eksempler på, at han presser en smule mod ydersiden for så bare at plante foden hårdt og cutte op i banen. Når han på den måde kan opbygge momentum, kan han også opbygge ret meget fart og power på de første 4-5 meter i space, og han får virkelig stakkels corners og linebackers til at arbejde for deres løn. Ubehagelig at tackle head on.
  • Løber med rigtig god balance og power. Mange forsvarsspillere glider af hans hofter, og han kan ligesom give et lille drej, når han løber, så han kan fortsætte med at pløje sig fremad. Er ikke nødvendigvis en rambuk, der kører folk ud af lystavlen på røv og albuer, men han sænker skuldrene, løber fysisk og afslutter sine løb med en tro på, at det gør mere ondt på modstanderen end ham selv.
  • Har klare evner på tredje downs. Har overraskende fin erfaring med at gribe bolde ud af backfielden, og jeg tror ikke, at det bliver et problem for ham at bidrage i kastespillet. Det skyldes dog især hans evner i pass protection, hvor han konsekvent udviser en stærk base og aggressiv mentalitet. Han venter ikke bare på at blive kørt over - han opsøger aktivt kontakten, tager slagsmålene og lander effektivt sine blokeringer med et godt pad level. Irriterende speed bump at skulle igennem, når han ligefrem slår igen!

Svagheder

  • Jeg synes til tider, at Pierce mangler noget eksplosivitet og change of direction. Hans fodarbejde er præcist, men han mangler evnen til at eksplodere på et enkelt skridt og pludselig være oppe i fart. Det kræver lidt for meget en startbane for ham, hvis han skal opbygge momentum, og der er også eksempler på, at pres op gennem midten eller et lidt forhastet read op gennem midten, hvor han staller, ikke kan konverteres til et effektivt spil på ydersiden.
  • Jeg vil blive overrasket, hvis Pierce tester som en elite atlet. Tværtimod tror jeg, at han vil teste som en ret gennemsnitlig atlet, der mangler både short area explosiveness og homerun speed. Dermed ikke sagt, at han er hverken tung i røven eller løber i kviksand, men han er en spiller, der kræver nogle gunstige omgivelser for at fungere. Han skal ned ad bakke, hvor han gør ondt.
  • Til tider skal Pierce tænke over ikke at lukke mulighederne for sig selv op gennem midten. Sænker engang imellem øjnene en smule og bliver for ivrig. Det kan godt låse ham lidt, og han skal arbejde en smule på sit vision.
  • På trods af en forholdsvis imponerende freshman-sæson og status som et højt recruit tog Pierce aldrig rigtig tøjlerne som lead back hos Florida og måtte nøjes med en slags rotationsrolle hos Gators gennem sine fire sæsoner i sumpen. Florida har en stærk rotation på RB, og Pierce måtte tage lidt til takke med en short-yardage + 3rd down/receiving/blocking-rolle, og mens det vidner om noget alsidighed, så viser det også, at Pierce måske ikke fra down til down har alle redskaber i værktøjskassen.

Opsummering

Jeg er faktisk ikke så meget i tvivl om, at Dameon Pierce kan få en bedre pro karriere end college karriere. Han kommer med en ret prototypisk kombination af størrelse, footwork og power til at gøre ondt på forsvar, og selvom han mangler nogle atletiske evner og eksplosivitet, så er han ikke decideret sløv i optrækket eller begrænset, og det er ikke specielt sjovt at tackle ham, når han opbygger momentum og kommer ned ad bakke. Løber simpelthen med et imponerende, naturligt lavt tyngdepunkt og afslutter sine løb med power og beslutsomhed. Hvor han dog for alvor kan adskiller sig fra andre er med hans tidlige værdi på 3rd down - ikke kun som pass catcher, hvor han er ok, men særligt som blokeringsspiller. Det kan lynhurtigt give ham vej til spilletid, da det er noget, som mange andre unge runningbacks bøvler en hel del med. Derfor tror jeg også, at Pierce kan blive (endnu) et godt eksempel på, at man ikke behøver investere tidlige draftvalg i runningbacks for at få en produktiv spiller.

NFL Comparison: Frank Gore

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button