EDGE Rushers 2022Scouting Reports 2022Senior Bowl-liste

Isaiah Thomas: Alsidig og stabil edge rusher uden den store upside

Ovenpå to fine sæsoner på Oklahoma Sooners’ defensive linje har Isaiah Thomas valgt at tage springet til NFL. Off-field historik og begrænset upside kan dog koste på draftday, selvom han har evner, der kan tiltrække alle hold i lgiaen.

Isaiah Thomas er vokset op i Tulsa i Oklahoma, og spillede for den lokale Memorial High School i hjembyen. Han blev rangeret som et fire-stjernet (enkelte steder kun tre-stjernet) recruit ud af high school, og valgte altså at blive i hjemstaten ved at committe til University of Oklahoma, trods tilbud fra bl.a. Alabama og Tennessee.

Efter at have redshirtet i 2017, så Thomas kun begrænset spilletid henover de efterfølgende to sæsoner – samlet 148 snaps, som blev omsat til 2 sacks og elleve tacklinger. I 2020 startede han samtlige kampe for holdet, og leverede 8,5 sacks. Han valgte at vende tilbage til Sooners i 2021 og leverede endnu en gang god, stabil produktion med 8 sacks i tolv kampe, herunder elleve fra start.

Den ene start han ikke fik henover de sidste to sæsoner var sæsonpremieren i den forgangne sæson, formentlig en straf fra trænerstabens side efter han henover sommeren var blevet anholdt for spritkørsel, og for ikke at møde op ved retten i en tyverisag. De to sager vil NFL-hold formentlig udbede sig forklaringer til henover de kommende måneder, startende ved Senior Bowl, hvor han har takket ja til en invitation om at spille med.

Alder ved draften: 23 år (21. marts 1999)
Højde: 6ft 5in (195 cm)
Vægt: 266 lbs (121 kg)

Isaiah Thomas Scouting Reports

Styrker:

  • Isaiah Thomas er bygget godt til positionen. Små 6’5”, 266 lbs er ikke langt fra ideel størrelse for en edge rusher, og han bærer umiddelbart vægten pænt. Måske lidt top-heavy build, men ikke noget der i sig selv er problematisk.
  • Spilforståelsen er et klart plus for Thomas, der spiller effektivt indenfor systemet. Han forstår sin rolle og kan eksekvere den. Det kan måske godt blive lidt kedeligt, at han aldrig bare tager hovedet under armen, men coaches bør sætte pris på en spiller, der ikke nødvendigvis prøver selv at lave et spil, når det kan og bør eksekveres på en måde så en anden spiller kan lave tacklingen.
  • Teknisk er Thomas også ganske godt med. Han vil ikke nødvendigvis wow’e nogen med sine evner som pass rusher, men han har et ganske pænt arsenal af moves han kan bruge til at prøve at vinde, og 16,5 sacks over de seneste to sæsoner har bestemt også sin ret. Først og fremmest er det Thomas’ hænder der skiller sig ud. Han bruger dem rigtig fint og aktivt ved point of attack til at skabe et overtag.
  • Netop produktionen er ganske opløftende. Det ville da ikke have skadet at se ham bygge ovenpå den fine gennembrudssæson med endnu flere sacks i 2021, men omvendt er det også fint at se ham fastholde den (om end det var over flere kampe). Hans tre forcerede fumbles i 2021 skal heller ikke overses.
  • Thomas bibringer fin alsidighed. Han kan begå sig udvendigt i et 4-3-system, rushe fra indersiden på oplagte passing downs, og selvom man ikke har set ham gøre meget i det, bør han også kunne rushe stående fra ydersiden i 3-4.

Svagheder:

  • En anholdelse for DUI og udeblivelse fra retten i en sag om tyveri er bare ikke noget godt look, og selvom der ikke ligefrem er tale om en vaneforbryder, så skal han ud og overbevise holdene om at det ikke er noget der bliver et problem fremadrettet.
  • Selvom jeg roser Thomas’ teknik, så er det ikke noget der kan overføres til hans evne til at tackle. Der er ganske enkelt alt for mange missede tacklinger på tape. Der kan nok godt ryddes lidt op i det, men med tanke på hvor veludviklet han ellers er på mange parametre, så er det skuffende at denne del af spillet ikke har fulgt med.
  • Hvis ikke han formår at vinde med hænderne når han kommer af snappet, så er Thomas i problemer. Han mangler det sidste for at få vristet sig fri af en blokering, hvis først modstanderen har fået hænderne på ham – heldigvis er han relativt dygtig til at tilsikre at det ikke sker alt for ofte.
  • Jeg ser ikke en spiller i Isaiah Thomas, der oser af upside. Han er ikke nødvendigvis en dårlig atlet, men i en draftklasse der har flere virkelig stærke atleter, så halter han – baseret på tape i hvert fald – et stykke efter. Han virker lidt tung i sine bevægelser og en smule lineær, og det sætter et loft på hans potentiale.

Opsummering:

På én og samme tid er det en uhyre enkelt og en ret så svær evaluering. Der er mange ting der taler for at Thomas kan blive en fin spiller, men jeg sidder alligevel en smule uinspireret tilbage efter at have dykket ned i hans tape. Produktionen vidner om en spiller, der trods alt har formået at finde vej til quarterbacken, men jeg er ikke overbevist om at den atletiske profil hans tape efterlader indtryk af, fortæller historien om en spiller, der kommer til at oversætte det til nævneværdig produktion på NFL-niveau. Han har gode nok evner mod løbet og en så fin spilforståelse at han bør kunne få en rolle, men er der tale om en every-down spiller, eller en spiller, der primært vil gøre sig på early downs? Jeg sad længe og overvejede at bruge sætningen ”what you see is what you get” omkring Thomas, men jeg er lidt bekymret for at man får mindre end tallene umiddelbart indikerer. Han har en rolle i NFL og når vi rammer fjerde runde ville jeg gerne tage chancen på at man også kunne få noget af produktionen til at følge med. Men jeg tror han bliver taget tidligere.

NFL Comparison: Bradlee Anae

Opdateret 14/01/2022
- Peter Meier Jensen

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button