Offensiv linje 2022Scouting Reports 2022Senior Bowl-liste

Daniel Faalele: Minnesotas Mountain Man fra Melbourne klar til Mobile

Der er store footballspillere. Så er der virkelig store footballspillere. Og så er der Daniel Faalele. Han vil blive én af de største/tungeste spillere, der er blevet drafted nogensinde, når han bliver valgt i slutningen af april. Den gigantiske australier har kun få års footballerfaring, men kommer med et potentiale, der næsten kan matche hans størrelse.

Daniel Faalele er født og opvokset i Melbourne i Australien, hvor han i sin opvækst spillede rugby og basketball. En træner fra University of Hawaii, der var på scoutingtur i Australien, fik øjnene op for den store gut, der efter en ”satellite camp”, som Jim Harbaugh forestod, tiltrak sig opmærksomhed fra flere af de større programmer.

I første omgang tog Faalele turen til Bradenton i Florida for at spille på IMG Academy, hvor også Hjalte Froholdt i sin tid fandt sin vej til spilletid i USA, inden collegetiden. Faalele brugte sit første år i 2016 på at lære sporten at kende og træne, og trådte i 2017 ind som starter på den offensive linje, hvor han leverede så stærkt spil at han blev rangeret som et fire-stjernet recruit, og fik tilbud fra nogle af de største powerhouses i college, bl.a. Alabama, LSU, Georgia og Jim Harbaughs Michigan. Valget faldt dog på University of Minnesota.

Hos Minnesota spillede Faalele i ti kampe som true freshman, og startede de otte sidste kampe. I 2019 startede han de 11 kampe han spillede i. Bekymringer omkring COVID-19-pandemien fik Faalele til at opte ud af 2020-sæsonen, men han vendte tilbage til sin seniorsæson og startede 12 af de 13 kampe han spillede, og gjorde glimrende figur på højre side af linjen – han fik sågar også et enkelt rushing touchdown i løbet af året. Han kunne have taget endnu et år i college i 2022, men har altså valgt at rette blikket mod NFL – og på vejen dertil vil han tage turen forbi Mobile, Alabama til Senior Bowl.

Alder ved draften: 22 år (9. november 1999)
Højde: 6ft 8in (204 cm)
Vægt: 370 lbs (168 kg)

Daniel Faalele Scouting Reports

Styrker:

  • Goes without saying, doesn’t it? 6’8”, 370 lbs (Minnesota havde ham listet til 6’9”, 380 lbs), og det er sågar efter han har trimmet vægten. Allerede som en 18-årig true freshman var han listet til 400 lbs. Men om det er 370 eller 400 lbs er i denne sammenhæng ligegyldig (i andre ikke – mere om det længere nede). Faalele er uanset hvad et gigantisk skideskur af et menneske. Han har et gigantisk vingefang og kæmpestore hænder, og det kræver busbillet til tre zoner at komme udenom ham. Og han har styrken til at matche sin størrelse. Han er simpelthen ikke en tackle, der bliver slået på power.
  • Selv når Faalele taber kampen om leverage, bliver han knapt skubbet bagud, og kaster han ankeret, er det mere eller mindre game over for en modstander.
  • For en spiller på sin størrelse, er Faalele uhyre let på fødderne. Hvis ikke ”dancing bear” kan bruges hér, så er det svært at se hvor det kan bruges.
  • Som run blocker er Faalele på sit bedste. Han bruger sin størrelse og power effektivt til at overmande sin modstander og åbne huller i løbespillet.
  • Det er mindre end fem år siden Faalele første gang indtog en footballbane for at spille en betydningsfuld kamp, og han er på få år kommet uhyre langt. Dét kombineret med de atletiske evner han bibringer, vidner om et skyhøjt potentiale.

Svagheder:

  • De få års footballerfaring betyder, som skrevet ovenfor, at der er et stort potentiale, men det gør også meget naturligt Faalele til en ganske rå spiller, der på mange fronter stadig har en del at lære. Han spiller med fin teknik når man tager erfaringen i betragtning, men ift. NFL-standard er der stadig lidt vej.
  • Som så mange andre høje tackles, kæmper Faalele med at vinde kampen om leverage, og selvom han har styrken til at sætte ankeret i de situationer, så er det ikke optimalt. Selvom han er let på tå, kan han også til tider kæmpe med at få fødderne helt ind under kroppen, så han bukker forover og ikke forbliver i god balance.
  • Faalele håndterer speed rushers nogenlunde i kraft af at han er så bred og har et så stort vingefang som tilfældet er, men han kan altså godt blive slået rundt om hjørnet.
  • For at kompensere lidt for det, kommer Faalele ofte hurtigt ud i sit pass set, og også relativt dybt, men det åbner for at hans direkte modstander kan slå ham på indersiden i stedet.
  • Om det er 400, 380 eller 370 pund Faalele vejer, så er det meget. Rigtig meget. Og måske også for meget. Selvom han godt kan spille på en høj vægt, skal der fra det hold der vælger ham, være fokus på at tilsikre at han holder vægten under kontrol, og det er muligt at han også vil blive bedt om at trimme den en smule.

Opsummering:

Daniel Faalele er næsten uhørt stor – og uhørt atletisk for en spiller på den størrelse. Evan Neal er anset for en rigtig stor spiller, men han er alligevel godt 4 cm og et sted mellem 9 og 14 kg lettere end Faalele, der kommer med oceaner af upside i kraft af sin atletiske formåen og de få års erfaring med football. At han er hvor han er nu er i sig selv en kæmpestor bedrift. Hans situation minder på nogle fronter om en anden stor australier, der også spillede rugby i hjemlandet, inden han blev introduceret til football. Men da Jordan Mailata altså ikke spillede collegefootball er Faalele lidt foran i sin udvikling – hvorfor han også forventes at gå en del runder tidligere. Mailata har for alvor fået sit gennembrud for Eagles i denne sæson, med Jalen Hurts under center, hvor der har kunnet køres et scheme, der er centreret omkring løbet og hvor quarterbacken kører en del RPO, og sjældent ”bare” dropper tilbage for at stå dybt i lommen og kaste. Faalele bør have bedst chancer for succes hvis han ender i et nogenlunde tilsvarende system. Som udgangspunkt ligner Faalele en spiller, der skal spille right tackle – og kun right tackle – men det skal ikke afvises at han er atletisk nok, og kan udvikle sin spilforståelse og evner i pass protection nok, til at han kan begå sig på venstre side. Men det skal ikke være som rookie.

NFL Comparison: Jordan Mailata

Opdateret 18/01/2022
- Peter Meier Jensen

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button