Scouting Reports 2023Wide Receivers 2023

Zay Flowers: Ignorer hans størrelse og se ham blomstre

På trods af flere forskellige angreb og svingende kvalitet på angrebet har Flowers etableret sig som en både dynamisk og produktiv receiver hos Boston College. Og selvom nogle vil se hans størrelse som en begrænsning, så er hans fart og upside en overvejelse værd i første runde.

Xavien “Zay” Kevonn Flowers kommer oprindeligt fra Fort Laurderdale i staten Florida og er opvokset i søskendeflok på 14. Zay Flowers gik på University School i Fort Lauderdale og var et 3-stjernet recruit i 2019-klassen med tilbud fra en lang række skoler – blandt andet Nebraska, som han i sidste øjeblik fravalgte for i stedet at begynde hos Boston College.

Hos BC etablerede Flowers sig hurtigt som en dynamisk spiller og scorede allerede et 33-yard TD i sin debut. I sin true freshman-sæson blev det til 22 grebne bolde for 341 yards og 3 TD. Da spillerne blev sendt hjem i marts 2020 på grund af coronapandemien, tog Flowers tilbage til Florida, hvor han blandt andet trænede med Antonio Brown og Geno Smith. Da sæsonen begyndte igen, blev han den bare anden WR i skolens historie til at blive udnævnt til First Team All-Atlantic Coast Conference, efter han som sophomore greb 56 bolde for 892 yards og 9 TD. Sæsonen efter kvitterede Flowers med 44 bolde for 746 yards og 5 TD, mens det i hans senior sæson blev til hele 78 receptions for 1.077 yards og 12 TD.

Alder ved draften: 22 år (11. september 2000)
Højde: 5ft 10in (178 cm)
Vægt: 172 lbs (78 kg)

Zay Flowers Scouting Reports

Styrker

  • Zay Flowers bevæger sig helt latterligt godt på en footballbane. Han er eksplosiv, han er hurtig over længere distancer, og han kan skifte retning med største lethed. Hans build og spillestil giver ham et naturligt lavt tyngdepunkt, der gør, at han nemt breaker ind og ud af ruter. Utrolig fluid mover, der både er smooth og eksplosiv. 
  • Flowers er blevet flyttet rigtig meget rundt på Boston Colleges angreb, og det er tydeligt at se, at de gerne vil give deres største playmaker bolden. Det er samtidig tydeligt, at forsvar respekterer Flowers’ fart ned ad banen og evner med bolden i hænderne nærmest lige meget, og man kan se, at forsvar tit laver ændringer eller viser deres hånd, når han kommer i motion. 
  • Det er tydeligt, at Flowers har et helt enormt fartoverskud, når han eksploderer af line of scrimmage. Æder lynhurtigt cushions og gør det enormt ukomfortabelt at spille off coverage mod ham, og jeg har sjældent set en spiller med mere effektivt vertikalt release fra slotten. Splitter med det samme coverages, fryser safeties eller trækker linebackers ud af position. 
  • Selvom Flowers har taget en stor del snaps i slotten, så synes jeg, at han viser en god evne til at angribe leverage på ydersiden også, og han bruger klogt headfakes og små jab steps til at breake ruter af horisontalt. Forstår at variere at angribe med utrolig meget eksplosivitet og slowplaye releases - og mistet nærmest ikke noget momentum i sit break. Er måske ikke den teknisk mest raffinerede route runner, men han har en naturlig evne til at skabe separation med sit bevægelsesmønster. 
  • Få bolden i hænderne på Flowers, og der sker ting og sager. Er virkelig dynamisk og eksplosiv med bolden i hænderne, om så det er på simple crossing routes, screens eller nede ad banen, når han har sikret sig bolden. Går på ingen tid fra at være receiver til runner, og når fødderne rammer jorden, er han bare videre med det samme. Big play waiting to happen. 
  • Det er selvfølgelig ikke Flowers’ største styrke at spille i anden sals højde eller vinde 50/50 balls, men Flowers kæmper langt bedre contested, end hans størrelse ville indikere. Tracker bolden sublimt og griber den over skulderen med lethed. Har måske ikke styrken til at bokse så meget, men timer sine indgreb godt. Virker generelt bare som en naturligt smidig spiller med god kropskontrol til at justere til bolde, både når de er høje, lave eller uden for hans frame. 

Svagheder

  • Det er selvklart, at Flowers ikke har den største catch radius at arbejde med, og selvom han ofte slås over sin vægtklasse, så skal man ikke regne med, at han kommer til at dominere i luften. 
  • Samtidig kan der godt sættes spørgsmålstegn ved, hvor effektiv Flowers vil være på ydersiden, hvis man kan presse ham og samtidig have hjælp over toppen. Det giver ikke meget mening at line Flowers op over for en Sauce Gardner på ydersiden spil efter spil og regne med, at han slår ham dybt. Der tror jeg, at Flowers for nemt kan re-routes, miste timing og blive for forudsigelig i sine breaks ind i banen eller tilbage på hitches, curls etc. 
  • Jeg synes godt, at Flowers måtte være lidt mere detaljeret i nogle ruter, og det er lidt som om, at han stoler så meget på sine atletiske evner, at han sløser lidt med sit route stem og dybde. Føler lidt, at han kan blive re-routed enten direkte eller indirekte af trafik eller fysiske forsvar, og han vil engang imellem gerne løbe i en bue (også tilbage i banen) for at nå sit spot. Det, tror jeg, at NFL-forsvar vil se som en mulighed for at slå ham til det spot og gøre livet surt for ham, hvis han så meget som tænker på at gribe bolden. 
  • Flowers’ drop procent er til den høje side, og det skyldes dels hans catch radius, men dels også, at han ikke altid griber bolden udenfor kroppen. Han har lidt (haft?) en tendens til at ville body catche særligt i trafik, og det kan godt være, at NFL-holdene vil være lidt opmærksomme på hans måde at håndtere bolden på. 

Opsummering 

I et moderne NFL med større og større fokus på at finde playmakers, der kan udnytte schemet space, tror jeg ikke, at man finder en profilmæssigt meget bedre playmaker end Zay Flowers. Det kan godt være, at Flowers er undersized og for nogle vil være en slotreceiver af natur på grund af hans fysiske begrænsninger, men hans bevægelsesmønstre, eksplosivitet, naturlige evne til at kreere separation, elektriske YAC-evner og tracking ned ad banen virker som en buket - høhø, Flowers - af skills, der gør ham til et ekstremt spændende prospect. Det er stort set kun fysiske egenskaber og hans gribeteknik, der for alvor trækker ned i vores formel, og jeg tror, at hans naturlige tyngdepunkt og lateral agility kan tage hans endnu ikke helt færdigudviklede route running til det næste niveau. Selv hvis det ikke sker, så har han en fuldstændig uhørt evne til at vinde på alle niveauer af banen, og jeg ville ikke tøve med at tage ham i bunden af første runde, hvis mit angreb manglede nyt liv. Det kan godt være, at han er lille og vil være bedst fra slotten - men hvis han er åben, flytter kæderne og kan score på alle snaps, så er det relativt nemt at se bort fra. 

NFL Comparison: Antonio Brown

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button