Runningbacks 2023Scouting Reports 2023

Israel Abanikanda: Abani-kedavra!

I Harry Potter-universet bliver dræberforbandelsen Avada Kedavra beskrevet som et grønt lysglimt med dødelig udgang. Hos Pittsburgh var Abanikandas fart et nærmest lige så sikkert dødsstød for forsvar den forgangne sæson. 

Israel ‘Izzy’ Abanikanda kommer oprindeligt fra Brooklyn, New York, hvor han gik på Abraham Lincoln High School. Her var han både football-spiller og løb track, og som senior blev han udnævnt til Gatorade Player of the Year i New York. Ud af high school var han relativt ombejlet som 3-star recruit og havde tilbud fra en række skoler som Duke, Boston College, Cal, Purdue, Rutgers og Tennessee – dog ingen af de helt store. Her faldt valget altså på University of Pittsburgh. 

Her spillede han som true freshman i syv kampe og løb bolden 28 gange for beskedne 95 yards og 1 TD. Som sophomore spillede han i alle 13 kampe og løb bolden 123 gange for 651 yards og 7 TD. Det er dog 2022-sæsonen, der skal være det helt store salgspunkt for Abanikanda. Her blev det nemlig til det helt store breakout med 1.431 yards og 20 TD på 239 rushing attempts. Undervejs nåede han også at toppe skolens rekord for rushing yards med 320 mod Virginia Tech, og efter sæsonen fik han næstflest stemmer som ACC Player of the Year. 

Alder ved draften: 20 år (5. oktober 2002)
Højde: 5ft 11in (180 cm)
Vægt: 215 lbs (98 kg)

Israel Abanikanda Scouting Reports

Styrker 

  • Ser man alene rent fysisk på Abanikanda, så er der ikke ret meget negativt at komme efter. Han bærer sine knapt 100 kg (215 lbs) super godt, er lean og alligevel muskuløs - ser bare eksplosiv ud. Skulle man pointere noget, så er han en smule smal omkring hofterne, men ser atletisk og eksplosiv ud på en footballbane. 
  • Det er svært at komme uden om Abanikanda uden at tale om hans fart. Alt, han gør, er bare twitched up. Han angriber virkelig line of scrimmage, og engang imellem kunne man godt ønske, at han ikke havde fartknappen helt så meget i bund. Dog viser han en imponerende acceleration og evne til at skifte vægten fra den ene fod til den anden, så der er også håb om, at han kan kalibrere speedometeret lidt, når han angriber linjen. Vil gerne downhill. 
  • Jeg er imponeret over den kombination af burst og speed, som Abanikanda kommer med på 215 lbs. Det ser let ud for ham at trykke på aftrækkeren og enten arbejde bag en pullende blocker eller udnytte selv snævre sprækker ved line of scrimmage. Jeg vil egentlig også rose ham for hans vision - til tider. Jeg synes, at han har en god fornemmelse for trafikken og for især flowet på 2nd level, så han kan tage den rigtige og direkte vinkel. 
  • Jeg er ikke helt lige så imponeret, når han skal bevæge sig lateralt, men jeg må alligevel også rose ham for at have et rimelig tight og effektivt footwork på små områder, så han kan nærmest jumpcutte eller dead-legge i gaps. 
  • Vi kommer til den negative del senere, for jeg synes ikke, at Abanikanda altid får det maksimale ud af sin størrelse og styrke, men i glimt er der noget fandenivoldskhed, som virkelig klæder ham. Kan godt gøre det ubekvemt at tackle ham og gør alt i et opskruet, energisk tempo, der muliggør second efforts. 
  • Ekstremt imponerende produktion i 2022-sæsonen. Pitts OL skabte til tider nogle rigtig store huller for ham, men det kræver alligevel sit at udnytte dem så effektivt, som Abanikanda gjorde. I 9 af 11 kampe løb han således for mere end 100 yards og mod Virginia Tech eksploderede det hele for 320 yards og 6 TD. 

Svagheder

  • Jeg synes til tider, at Abanikanda ser ud til at være for let at omdirigere ved at få hænderne på ham eller tacklet ham til jorden head on. Der er en del eksempler, hvor han bliver tacklet i almindelig skulderhøjde og stoppet med det samme. Det er sådan set ikke alarmerende, man kunne bare godt have håbet på mere for en 215 lbs back. 
  • Jeg vil mene, at Abanikandas vision er hit and miss til tider. Der er ingen tvivl om, at han gerne vil ned ad bakke, men nogle gange bliver hans beslutsomhed lidt unuanceret, og han kunne nogle gange få mere ud af at lade spillene udvikle sig mere. Det handler ikke kun om at ramme det rigtige gap, hvilket han faktisk gør ret godt, men også at lade spil udvikle sig, så linemen klatrer til second level, linebackers overpursuer, coverage bliver løbet af osv. 
  • Selvom han er hurtig og eksplosiv, så ved jeg ikke, om hans change of direction er decideret fantastisk. Det kræver nogle gange lige et ekstra skridt eller to at geare op og ned, når han bevæger sig lateralt, og det kan godt tage noget af skarpheden væk, selvom han giver den god gas. 
  • Har ikke været brugt specielt meget i kastespillet, og det kan godt risikere at gå ud over hans draft value. Han er faktisk energisk nok og kaster sig villigt ind foran blockers, når det skal være, men der er noget timing og forståelse rent teknisk, der ikke gør ham særlig pålidelig lige nu. Derudover har han helelr ikke grebet mere end 38 bolde i college, men når han gør det, så synes jeg faktisk, at det ser helt fornuftigt ud. 

Opsummering

Det er ikke sikkert, at Abanikanda vil være helt for alle hold, da han på nuværende tidspunkt er lidt en hit and miss-spiller. Dog vil hans big-play ability og breakaway speed gøre ham ekstremt interessant for en række hold, der især kan lide at sprede banen ud og løbe en del inside zone runs. Normalt lader jeg mig ikke så nemt forblænde af ren fart - særlig ikke på runningback, hvor det kræver en masse nuancer at maksimere runs ved at navigere gennem trafik, slowplaye sin approach, presse linjen, manipulere linebackers, sætte run lanes op,  og hvor det at sætte sig igennem fysisk er nogle af de vigtigste traits. Alligevel er det sjældent at se en “speedster”, der på den måde formår at udnytte sin acceleration til at få forsvar til at betale for dårlige run fits med store spil. Jeg savner noget kontinuitet og ro over Abanikanda fra snap til snap, men omvendt er det svært ikke at være imponeret over en 20-årig RB med den size, speed, trait-profil, som Abanikanda kommer med, og det vil være min fornemmelse, at et NFL-hold tager ham, før de fleste regner med. I en committe vil han være en dødbringende mulighed pludselig at sætte på banen mod trætte, udisciplinerede forsvar, og derfra må han så kæmpe sig til mere kontinuerlig spilletid. 

NFL Comparison: Isiah Pacheco

Related Articles

Skriv et svar

Check Also
Close
Back to top button