Quarterbacks 2023Scouting Reports 2023Topnavn 2023

Bryce Young: Outlier på den vigtigste position i football

2021-Heisman-vinderen har to succesfulde sæsoner hos Alabama på CV’et, og ventes at vende blikket mod NFL, men bliver Young valgt højt vil han være en outlier på positionen, og er beslutningstagere klar til at tage den chance?

Bryce Young er født i Philadelphia, men familien flyttede siden til Pasadena i Californien, tæt på Los Angeles. Her gik han på Cathedral High School indtil han rykkede til Mater Dei High School i Santa Ana til sine to sidste sæsoner. Mater Dei har en ganske stolt historik når det handler om quarterbacks – succesfulde college-quarterbacks som Matt Leinart, Matt Barkley, J.T. Daniels, Colt Brennan, John Huarte og Todd Marinovich har spillet deres high school-football samme sted.

Young var rangeret som et fem-stjernet recruit og den bedste quarterback i sin årgang, og den næstbedste spiller overall bag defensive tackle Bryan Bresee, og tiltrak sig talrige tilbud fra de bedste skoler i landet, herunder Georgia, Ohio State, Oklahoma og Texas, men committede til USC, inden han ombestemte sig og valgte Alabama.

Efter at have set begrænset spilletid bag Mac Jones i 2020-sæsonen – 22 kast og et touchdown i syv kampe – trådte han ind som starter i 2021, og leverede en blændende sæson med 4872 yards, 47 touchdowns og yderligere tre rushing touchdowns i 15 kampe, og vandt Heisman Trophy. Han og Alabama måtte dog se sig besejret af Georgia i den nationale mesterskabskamp.

I 2022 har han til dato kastet for 3007 yards og 27 touchdowns i elleve kampe, og løbet for fire, men sæsonen har været mindre succesfuld for Alabama, der aktuelt ligger til for en sjælden gang at misse collegeslutspillet.

Alder ved draften: 21 år (25. juli 2000)
Højde: 6ft 0in (183 cm)
Vægt: 194 lbs (88 kg)

Bryce Young Scouting Reports

Styrker:

  • Var Bryce Young en smule højere og en smule tungere, ville der næppe være nogen tvivl om at han ville være det klare topnavn i QB-klassen. Han er en velcoachet ung quarterback, der kan levere både inden- og udenfor systemet, har vist et fremragende topniveau og har præsteret mod de bedste modstandere college football har at byde på.
  • Young har rigtig fin mobilitet og er fuldt ud i stand til at skabe noget med benene selv, men han spiller med en evig pass-first attitude, selv når han må forlade lommen. Quarterbacks kan godt leve på deres evne til at løbe i NFL, men det er et absolut fåtal, der på den lange bane kan gøre det, hvis ikke deres evner som passers holder niveau. På den front bør der ikke være den store grund til bekymring på Youngs vegne, og mens han er god indenfor systemet, er han næsten endnu bedre når han arbejder off-script og udenfor lommen.
  • Alabama har ikke, især i 2022, leveret spil på vanligt niveau, men det har ikke været på grund af Bryce Young. Tværtimod har han gentagne gange taget holdet på skuldrene og egenhændigt holdt dem inde i kampe. Young er uhyre resilient og spiller med en never-say-die attitude på banen, der smitter af på holdkammeraterne og giver holdet en chance i alle kampe.
  • Som passer viser Young evnen til at lave alle typer af kast. Han justerer kroppen og armen effektivt og skaber en platform at slippe bolden fra, så han kan få den frem.
  • Young er dygtig til at bevæge sig i lommen og effektiv til med små bevægelser at købe sig ekstra tid. Han viser også nogle stærke flashes med sin præcision og er en stærk beslutningstager, der sjældent sætter bolden unødvendigt på spil på baggrund af dårlige beslutninger.

Svagheder:

  • Vi kommer ikke udenom at diskutere Bryce Youngs størrelse. Jovist, NFL er efterhånden ved at have arbejdet sig væk fra en stålsat holdning om at en quarterback skal være 6’4”, 230lbs for at kunne blive til noget, men de 6’0”, 194lbs Young er angivet til hos Alabama er formentlig lidt til den gavmilde side. Der kan selvfølgelig blive lagt lidt vægt på frem mod hans indvejning ved Combine, men hans krop er ikke for alvor bygget til at bære 210lbs. Måler han ind under 6’0” og 200lbs, vil han være den blot tredje quarterback i de seneste 25 år, der bliver draftet – og den første af de valgte til overhovedet at blive taget i de første tre runder. En spiller som Kyler Murray blev taget med topvalget trods en indvejning på 5’10”, 207 lbs og Russell Wilson har også fundet succes selvom han er under 6’0”, så alt er bestemt ikke tabt, men Youngs kropsbygning er bare ikke den samme som deres, og det kan arbejde imod ham.
  • Alabama har sendt oceaner af talent ind i NFL over de seneste år, ikke mindst på receiverpositionen, men de har stadig et særdeles talentfuldt mandskab, som de fleste andre universiteter vil misunde, og man kommer ikke udenom at Young på den baggrund har haft bedre betingelser end de fleste andre quarterbacks for at kunne finde succes.
  • Armstyrken er rigelig god til NFL, men det er ikke fordi Young på nogen måde er i besiddelse af en kanon på højre skulder. ”Good, not great” er nok den mere passende beskrivelse. Han bidrager dog også selv til en vis grad til at han ikke altid får det meste ud af sit armtalent, da han har en tendens til at kaste fra bagfod, og det impacter både præcisionen og evnen til at drive bolden ned ad banen.
  • Selvom jeg overordnet set er ganske begejstret for Youngs evner i lommen, kan han til tider have lidt tendens til at drifte en smule, i stedet for at træde op og levere kastet.

Opsummering:

Som skrevet i første punkt under styrker, ville Young ganske givet være konsensus som den bedste quarterback i årgangen, og klar favorit til topvalget i draften, hvis han var lidt højere og tungere, men trods bekymring om hans fysik, er det ikke desto mindre svært at sætte hans tape på og ikke sidde med en god fornemmelse i maven omkring hans muligheder for at begå sig i NFL. Hans spilforståelse, beslutningstagen og generelle eksekvering af et angreb lader ikke meget tilbage at ønske, han kan skabe spil udenfor lommen – både med armene og benene – og han er ikke typen, der bare tager benene på nakken så snart der kommer pres på. Han er en passing quarterback, der har evnen til også at skabe noget med benene, mere end han er en ”running quarterback” eller en ”dual-threat quarterback”, og mens der er plads til at justere lidt teknisk, så gør han nogle af de vigtige ting på et tilpas højt niveau til at jeg vil forvente at et hold tager chancen tidligt. Om det bliver som den første quarterback er for tidligt at vurdere, men jeg vil ikke gøre indsigelser hvis et hold bruger topvalget i draften på ham (med forbehold for at jeg på dette tidspunkt stadig mangler at se nogle af de øvrige QB1-kandidater; måske der er én imellem dem, jeg klart vil foretrække over Young). At man vinder Heisman Trophy som quarterback er bestemt ikke ensbetydende med at man også får NFL-succes, men Young har skill-settet til at få det, og jeg ser nogle elementer af Drew Brees’ spillestil – og også den begrænsede højde, ja – i Youngs spil. Dermed ikke sagt at han ender med at blive ligeså god.

NFL Comparison: Drew Brees

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button