Scouting Reports 2022Wide Receivers2022

Justyn Ross: Hvor meget har en sjælden ryglidelse gnavet af potentialet?

Clemsons Justyn Ross var sikkert på vej til at gå i fodsporene på spillere som DeAndre Hopkins og Mike Williams, der begge var førsterundevalg i NFL. Men en ryg/nakkeskade har gjort Ross’ fremtid noget sværere at vurdere.

Justyn Ross er født og opvokset i Alabama, hvor han gik på Central High School i Phenix City, Alabama. Her tiltrak han sig masser af opmærksomhed, og som senior greb han 37 bolde for 730 yards og 13 touchdowns. På landsplan var han rated i top-10 over bedste receivers, og han var rangeret som det bedste WR-recruit i Alabama. Derfor ville Saban og en række af de aller største skoler også have fingrene i det 5-stjernede recruit, men valget faldt på Clemson.

Her havde Ross en fænomenal entre, da han som freshman greb 46 bolde for 1000 yards og 9 TD. Samtidig viste han sig fænomenalt frem i slutspillet, da han greb 153 yards og 1 TD mod Alabama. I 2019 gik Ross produktion dog lidt ned. Han greb flere bolde, men sluttede “kun” med 865 yards og et stærkt reduceret YPC. Ross gik glip af hele 2020-sæsonen, da han blev diagnosticeret med en sjælden lidelse i ryg/nakke – congenital fusion condition – der satte spørgsmålstegn ved hans fremtidige karriere. Ross blev dog opereret og vendte tilbage til 2021-sæsonen, hvor det blev til 524 receiving yards og 3 touchdowns i 10 kampe. Selvom Ross som medical redshirt kunne have taget et år mere i college, så valgte han i stedet at tage springet til NFL.

Alder ved draften: 22 år (15. december 1999)
Højde: 6ft 3in (191 cm)
Vægt: 210 lbs (95 kg)

Justyn Ross Scouting Reports

Styrker

  • Justyn Ross har noget nær prototypisk størrelse for en NFL WR med sine 6'3, 210 lbs. Han er langlammet, en smule spinkel, men har en fremragende catch radius.
  • Jeg kan godt lide Ross evne til at sælge sine ruter, selvom han til tider kan have lidt svært ved at separere. Synes at han ret fornuftigt får angrebet sin modstanders leverage og er ikke bange for at sælge vertikale releases aggressivt for så i stedet at arbejde underneden eller arbejde tilbage mod bolden.
  • Lader til at forstå zone coverage fint og sætter sig godt mellem kæderne, når han bliver bedt om det. Har fået en del frie releases fra slotten, og han bruger fint små fakes og sells i sit release to at åbne hele banen op for sig ved at få cornerbacken til enten at bide lide ned ad bakke eller åbne hofterne for tidligt. Jeg tror, at NFL-hold ville få mest ud af at lade ham løbe de fleste ruter fra slotten, bunched op eller som Z-receiver, der spiller af linjen. Især fra slotten kan han få two-way releases, og det vil komme ham til gode.
  • Der er eksempler på tape, hvor Ross virkelig bruger sin længde godt til at hive bolde ind uden for kroppen. Viser fremragende evne til at tracke og lokalisere bolden over hovedet på defense og viser også, at han kan skabe en smule plads til sig selv mod sidelinjen. Angriber fint bolden på sit højeste punkt og har god kropskontrol. Giver dig en god chance for at gribe den på red line throws, backshoulder eller 50/50. Viser også, at han har nok kontrol over sine lange lemmer til at skovle bolde op nærmest fra jorden.
  • Var faktisk overrasket over, hvor meget Ross kunne skabe med bolden i hænderne. Han bliver aldrig et human joystick eller en spiller som Brandon Aiyuk, men han bruger alligevel sin længde, elusiveness og toughness til at skabe flere yards. Dog ikke så udtalt fra diverse screens, hvor han skal kreere på korte afstande.
  • Må simpelthen bare rose Ross for at have kæmpet sig tilbage efter en sjælden og ganske alvorlig nakke- og rygskade. På et tidspunkt var det slet ikke sikkert, at han nogensinde ville komme tilbage på banen - på noget niveau - da tilstanden i rygsøjlen var sjælden og kompliceret, hvilket krævede, at operationen gik godt, at genoptræningen gik godt, og at der kunne gives lægeligt grønt lys for at vende tilbage til banen. Det har virkelig krævet tålmodighed, hårdt arbejde og dedikation. Det kommer hold virkelig til at sætte pris på - hvis de da også clearer ham medicinsk.

Svagheder

  • Selvom Ross' højde og længde kan være et plus i nogle situationer, så synes jeg også, at han er en lille smule high cut og mangler lidt fleksibilitet i underkroppen. Jeg kan egentlig godt lide hans foot speed og acceleration af linjen, og han kan også godt tage kampen op med press coverage, men jeg synes engang imellem, at han tager en lidt lang vej udenom sin modstander, og han skal også bruge lidt plads til at geare ned.
  • Jeg synes, at Ross mangler fart ned ad banen. Det er lidt mærkeligt, men på en og samme tid virker hans lange skridt som både en fordel og en hæmsko for ham. Han kan godt komme op i fart, men det er som om, at han ikke rigtig for alvor kan åbne sin skridtlængde og trække fra. Mangler den sidste top-end speed, der gør, at han har svært ved at separere ned ad sidelinjen. Må ofte bruge sine gode tracking-skills til at angribe bolden i luften, mens han er hip-to-hip med sin modstander. Får ikke lige det der skridt eller to vertikalt.
  • Selvom Ross har en stor catch radius, så har han altså en del drops imellem. Også på irriterende tidspunkter. Hvis man skal leve med så høj en drop-rate, så ville jeg også ønske, at big-play raten var tilsvarende stor, og det er jeg ikke sikker på, at den er på grund af den manglende fart og eksplosivitet til at separere dybt.
  • Det er svært at evaluere en spiller, der sad ude hele 2020-sæsonen og som aldrig rigtig fik fat i 2021-sæsonen, delvist på grund af middelmådigt QB-spil af D.J. Uiagalelei. Jeg synes, at han så mere eksplosiv og produktiv ud med Trevor Lawrence, men hvor meget der skyldes et par manglende procenter efter skaden/at have siddet ude, og hvor meget der skal tilskrives den generelle stand hos angrebet... det er godt nok svært at vurdere. Derfor bliver det vigtigste nok også, at hold kan give grønt lys til Ross' ryg/nakke og få afklaret, hvor han står rent fysisk. Vil ikke afvise, at han kan lægge et par procent på igen.

Opsummering

Efter en forrygende freshman-sæson med 1000 yards og et snit på 21.7 yards pr. catch var top-recruiten Ross allerede tidligt skreget ud til at være et stensikkert 1. rundevalg. 2019 var en slags down-år for Ross, og derfor var et også et kæmpe slag, da han før 2020-sæsonen blev diagnosticeret med en sjælden og alvorlig rygskade, der potentielt kunne have kostet Ross karrieren, før den nærmest var begyndte. Ross kom dog tilbage på banen i 2021, hvilket er en fantastisk comebackhistorie! Dog synes jeg, at Ross har nogle ret klare mangler på tape, som kan blive svære at overkomme, når han skal tage springet til NFL. Jeg synes, at han tydeligt mangler fart til at stacke og separere dybt, og selvom han har fremragende tracking-evner og radius, så er der simpelthen for mange drops imellem. Til gengæld kan jeg godt lide hans iver efter at sætte ruter op, og han forstår at angribe både man og zone coverage effektivt - særligt når han får et frit release. Derfor tror jeg også, at Ross vil være en perfekt big slot receiver i NFL, hvor han kan brug sin størrelse og catch radius mod mindre corners og hans trods alt habile WR-speed mod linebackers og safeties. Det, tror jeg, vil kunne maksimere Ross' talenter, og så er det spændende at se, om Ross gemmer på mere og måske "bare" skal finde sig selv igen. Vil ikke underkende, at det er en svær evaluering, og at Ross - såfremt han kan cleares medicinsk - kan overraske positivt i NFL. Han er bestemt ikke uden talent.

NFL Comparison: Laquon Treadwell

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button