Runningbacks 2022Scouting Reports 2022

Isaiah Spiller: Potentiel three down workhorse med Mixon-vibes

Det er de færreste college-spillere, der kan komme ind i NFL som 20-årig med tre kvalitetssæsoner og over 3000 rushing yards i SEC under bæltet. Ikke desto mindre er det, hvad alsidige, stærke og dynamiske Spiller kommer med.

Isaiah Spiller kommer fra byen Spring i Texas, hvor han gik på Klein Collins High School. Her var han ganske produktiv og løb for mere end 3500 yards og 53 touchdowns. Det gjorde Spiller til et 4-stjernet prospect, og han havde tilbud fra noget nær alle de store skoler – Alabama, Oklahoma, Arkansas, Michigan, Ole Miss, Oregon og mange flere ville alle have ham, men valget faldt i stedet på hjemstatens Texas A&M og Jimbo Fishers projekt.

Her skulle Isaiah Spiller ikke bruge ret lang tid på at finde sig til rette, og allerede som freshman startede Spiller i 9 af holdets 13 kampe og blev efter sæsonen udnævnt til freshman All-SEC efter at have løbet for 946 yards og 10 touchdowns på 174 carries. Derudover greb han 29 bolde for 203 yards. Som sophomore vendte han naturligvis tilbage som starter og løb bolden 188 gange for 1.036 yards og 9 TD. Til nærmest punkt og prikke replikerede han de tal i 2021, hvor det blev til 179 attempts for 1.011 yards og 6 TD.

Alder ved draften: 20 år (9. august 2001)
Højde: 6ft 1in (185 cm)
Vægt: 224 lbs (102 kg)

Isaiah Spiller Scouting Reports

Styrker

  • Isaiah Spiller er med sine 6'1 til den høje side, når vi snakker running backs og er bygget lidt i det der Joe Mixon, Adrian Peterson, Todd Gurley mold. Egentlig bevæger det sig en smule væk fra prototypen, men når det kombineres med bevægelser og short area quickness på det niveau for en 220-ish lbs RB, så er det ganske imponerende, hvad Spiller kan generere af både kraft og fart.
  • Jeg kan super godt lide Spillers fodarbejde for en stor back. Har hurtige, eksplosive bevægelser, og man kan se, at han eksploderer ud af sit stance. Har en virkelig god start-stop ability for en stor mand og har derudover et decideret imponerende jumpcut. Er ikke bange for at nuancere farten og nærmest med vilje være overtålmodig for så at eksplodere fremad eller cutte tilbage.
  • I visse situationer er jeg vild med Spillers vision, og jeg synes, det er tydeligt, at han forstår at finde space. Presser linjen rigtig fornuftigt både horisontalt og vertikalt og sætter effektivt sine cuts op, når han løber både inside og outside zone.
  • Det er klart, at med sine 6'1, 220+ lbs og lange ben, så kan Spiller generere noget power, når han kommer op i fart. Spiller har således en ret imponerende contact balance og evne til at glide af tacklinger. Forstår at sænke sit pad level godt nok i trafik og taber sjældent head-on dueller på second level, men glider oftere af tacklinger, end han straffer modstandere. Udnytter at han har nok atletiske evner til at skifte retning i fuld fart og give forsvarsspillerne nogle rigtige øv-vinkler at skulle tackle ham fra.
  • Spiller er ikke bare en god runner - han kan også bidrage i kastespillet. Han skal ikke forveksles med en Christian McCaffrey, men han viser, at han kan være både en sikkerhedsventil på korte ruter, swing passes og screens, og derudover viser han faktisk, at han kan løbe ret præcise in/out-breaking ruter, små slants, crossers og wheel routes, hvor han griber bolden mere end fornuftigt. Samler hurtigt fart op og kan true coverage ud af backfielden. Skifter helt naturligt fra at gribe bolden til at løbe den.

Svagheder

  • Selvom Spiller har rigtig god short area burst og quickness for sin størrelse, så er han ikke nogen super hurtig spiller. Jeg vil tro, at han løber i omegnen af en 4.50-4.55 40-yard dash, hvilket er mere end rigeligt til at begå sig, da quickness er en nødvendighed, men sprinter speed lidt en luksus for en RB. Dog kræver det engang imellem lidt mere teknik at fx presse linjen og bounce den til ydersiden fremfor at slå contains med ren fart.
  • Selvom jeg rigtig godt kan lide Spillers vision og evner til at finde cutbacks på zone-spil, så synes jeg, at der er en tendens til, at han gerne vil se åbningerne, før han søger dem. Der er visse eksempler, hvor han med fordel kunne anticipere gaps bedre, men i stedet vælger at søge de åbne områder. I NFL kommer savvy vets til at lokke ham til at tage ydersiden for så at slå contain og tage ham ned for et loss i backfielden.
  • Spiller skal arbejde en lille smule på sin ball security, når han kæmper for ekstra yards, og defenders sværmer om ham i tæt trafik. Har 8 fumbles på tre sæsoner, og mens det ikke er voldsomt alarmerende med mere end 500 carries, så er der også nogle nær-ved situationer, som han skal have luget ud i, hvis han skal være en workhorse back.
  • Det er ikke fordi, at Spiller ikke vil pass protecte eller chippe på vej ud af backfielden, men jeg synes, at hans timing og konsekvens mangler lidt. Det samme med hans anchor. Det er nok et område, han skal forbedre, hvis han skal blive på banen på alle tredje downs, som hans øvrige talent ellers berettiger til.

Opsummering

Isaiah Spiller er på mange måder en virkelig herlig spiller at se film på. Det er få 6'1, 220+ lbs backs, der bevæger sig så godt som Spiller, og når han så samtidig har den kombination af vision, jump cuts og contact balance i bagagen, så har vi at gøre med at rigtig interessant spiller til de yderst populære zone schemes. Samtidig vil Spiller blot være 20 år, når han går ind i sin første training camp med et NFL-hold, og samtidig har han god erfaring, mere end 500 carries og (næsten) tre 1000-yard-sæsoner med sig. Læg dertil, at han mere end kan gøre sig gældende i kastespillet, og du står pludselig med en potentiel 3rd down workhorse i NFL. Der er småting, der skal arbejdes på, og han efterlader stadig nogle spil på banen, fordi han søger for meget mod åbne spaces, men jeg sidder ret imponeret tilbage og føler faktisk, at Spiller nok er det tætteste vi kommer i år på en spiller med en Joe Mixon-agtig profil.

NFL Comparison: Joe Mixon

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button