Quarterbacks 2021Scouting Reports 2021Topnavn 2021

Zach Wilson: Den ultimative trøstepræmie?

Alle taler om Trevor Lawrence og Justin Fields – og med rette. Men bag dem er Zach Wilson ved at etablere sig som et navn, der ikke bare er i spil til et valg i første runde, men som også kan gå top 10, ja sågar top 5 i årets klasse.

Zach Wilson er født og opvokset i byen Draper i Utah, hvor han efter sin freshman-sæson spillede “lige rundt om hjørnet” på Corner Canyon High School. Wilson committede oprindeligt til Boise State, men BYU’s coaching staff endte med at overtale ham til at blive i staten og spille sin collegebold hos Cougars.

Her blev Wilson allerede en del af holdet i løbet af foråret, som han allerede siden sin sophomore sæson i high school havde planlagt. I løbet af high school tog han sværere klasser end nødvendigt og har i et interview sagt, at han droppede “de sjove klasser med vennerne” og en del high school dances for at nå sit mål. Dermed stod Wilson i BYU’s locker room og havde skiftet sine jævnaldrende 17-18-årige kammerater ud med i mange tilfælde ældre footballspillere og skolekammerater hos BYU, der er et af de mest religiøse universiteter i USA og kendt for at sende mange på rejse som missionærer – fx Taysom Hill, der først gik i draften i 2017 som 27-årig.

Det vidner om både stor modenhed, dedikation og kærlighed til football at befinde sig i den situation – og i løbet af tre år spille sig ind i snakken om et Heisman Trophy og et valg i første runde.

Alder: 21 år (3. august, 1999)
Højde: 6’3 (191 cm*)
Vægt: 210 lbs (95 kg)

Zach Wilson Scouting Report

Styrker

 • Wilson er fuldt ud i besiddelse af et alsidigt NFL-kaliber skill-set. Der er nogle klare styrker, men selv de ting han ikke har som klare styrker, er ting han generelt gør på et solidt niveau. Det er let at se ham spille og se for sig at det også vil fungere i NFL.
 • Besidder en bedre evne til at vinde fra lommen end mange andre prospects gør når de rammer NFL. Wilson har en rigtig god fornemmelse for presset og er dygtig til at manøvrere i lommen og købe sig tig.
 • Selvom han arbejder godt fra lommen, er Wilson absolut også i stand til at vinde udenfor lommen. Han har rigelig mobilitet til både at skaffe yards på jorden selv og skabe spil mens han er i bevægelse. Han bruger også denne evne når strukturen på spillet bryder sammen og har vist sig god til at få noget ud af det når han er tvunget til at improvisere.
 • Selvom Wilson ikke har en kanon monteret, har han rigelig armstyrke til NFL, og han er god til at få mest muligt ud af hvad han har at arbejde med på den front. Han har vist evnen til at variere sit release point og finde sine receivers hvad end det er med fart eller touch. Generelt også meget præcis.

Svagheder

 • Det er umuligt at komme udenom at Zach Wilson ikke har bevist sig på samme niveau som Trevor Lawrence og Justin Fields. Han har været oppe mod rangerede modstandere, men aldrig et hold rangeret højere end nummer 14, og samlet kun seks kampe mod rangerede mandskaber i 2½ sæson som starter. Springet i niveau er større for Wilson end de to andre topnavne.
 • Selvom Wilson bevæger sig fint i lommen, er der plads til forbedring af fodarbejdet. Han træder fx ikke kontinuerligt ind i kastet.
 • Wilson skal også blive lidt bedre til at overskue banen. Han er fuldt ud i stand til at gå gennem progressions, men har en tendens til at låse sig fast på en mand, og overser til tider også en modstander, der er klar til at lave et spil på bolden.
 • Jeg kan have mine tvivl om hvorvidt de 6'3 han er listet til vil holde - han slår mig nærmere som 6'2. Ikke at det er kritisk. Mere bekymrende er hans lidt smalle frame. Jeg vil gerne se ham få lidt ekstra vægt på ift. de 210 lbs han er listet til. Ikke at det relaterer sig til hans frame, men Wilson har også kæmpet med nogle skader i sin kastearm - både hånd og skulder.
 • Wilson har en stor tro på egne evner, og det er skønt at se, men det kaster også nogle uheldige beslutninger af sig, når han insisterer på at prøve at lave et spil i stedet for at kaste bolden væk eller gå med et checkdown i stedet. Et bare lidt mere balanceret mindset vil hurtigt kunne løfte hans spil.

Opsummering

Det er let at se hvorfor Zach Wilson har mange fans. Han har et tilpas komplet skill-set og en spillestil, der let kan ses overført til NFL, og selvom der er noget at arbejde på, både teknisk og mentalt, er der ingen tvivl om at han er i besiddelse af evner, der kan gøre ham til en succes i NFL. Han spiller med stor selvtillid, men skal finde ud af at tone det lidt ned og finde ud af hvornår fornuften skal tage over. Pandebåndet han spiller med er inspireret af Baker Mayfield, og der er også meget i både hans spil og fremtoning/attitude, der minder om Mayfield. Hans evner udenfor strukturen bringer dog også en anden spiller frem i min hukommelse.

NFL Comparison: Baker Mayfield / Tony Romo

Senest opdateret 23/01/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Har en fantastisk fornemmelse for pres og manøvrerer i det hele taget fremragende i lommen. Hans tilstedeværelse i lommen er rolig, og han holder hele tiden fødderne i gang og bruger små, diskrete bevægelser til at købe sig mere tid. Kan træde op, rulle ud eller backpedalle for at købe sig tid til at finde en fri mand.
 • Har et virkelig hurtigt release, og bolden kommer hurtigt ud af hænderne på ham i en slags 3/4 release. Kan nærmest tage snappet og kaste et WR screen i samme bevægelse. Det giver ham også mulighed for at ændre sin vinkel på sine kast og lave nogle vilde kast ude af balance eller rundt om forsvarsspilleres udstrakte arme. Justerer fremragende til flydende passing lanes og virker til tider overlegen i sin distribution af bolden.
 • Viser generelt, at han har evnerne til at ramme alle niveauer af banen med sin arm. Har måske ikke den største kanon i NFL, men har mere end nok arm-talent til at justere mellem touch og power og presse bolden ned ad banen.
 • Er en fremragende atlet, der både kan bruge sin mobilitet til at købe tid og løbe for første downs selv, hvilket nærmest er blevet et nødvendigt redskab i NFL. Er måske ikke en egentlig dual-threat, men har farten til at løbe fra spillere på second level - og han forstår heldigvis også, hvordan man slider. Endda med lidt stil.

Svagheder

 • Er ikke den største eller stærkeste QB. Er listet til 6'3, 210, men ser kortere ud. Samtidig ville det ikke gøre noget, hvis han fik lidt flere kilo at stå imod med i NFL.
 • Engang imellem er hans footwork ikke helt koordineret, og det går ud over præcisionen, der ellers er fremragende, når det hele spiller. Det handler formentlig mere om consistency, og hvad han har kunne slippe afsted med i college på FBS-niveau. Det er på ingen måde kritisk, men der er mulighed for at forbedre sig.
 • Spiller i BYU's spread offense og skal passe på med ikke at låse sig for meget fast på sine mål forud for snappet. Kender tydeligvis diverse route patterns og eksekverer dem godt - men det kan han være helt sikker på, at forsvar også gør i NFL, så han skal være påpasselig med at stole på systemet over sine egne øjne.
 • Har allerede haft skader til både hånd og skulder i sin kastearm.

Opsummering

Der er utrolig mange ting at kunne lide ved Zach Wilson. Hans fornemmelse for pres og evner til at arbejde i lommen er noget, mange QBs kunne lære noget af, og i det hele taget gør han mange små ting rigtigt. Han har nogle mekaniske ting at rense fra sit spil i forhold til fodarbejdet, når han skal træde ind i sine kast engang imellem, men bevæger sig godt og har mobiliteten til at forlænge spil og skabe noget uden for strukturen. Har en NFL-kaliber arm og bruger sit hurtige release til at kaste med god timing og beslutsomhed - og kan endda lave nogle finurlige off-platform-kast. Skyder op af draftboards og kan ende med at være en virkelig spændende trøstepræmie, hvis man ikke får Lawrence eller Fields.

NFL Comparison: Baker Mayfield

Styrker

 • Wilson har en dejlig kastebevægelse og en utrolig hurtig release. Får eksekveret kastet meget effektivt og hurtigt.
 • Har god adræthed og quick twitch i hans bevægelser, så han meget hurtigt kan justere sin underkrop, så han kan komme i en kasteposition. Gode hofter og hurtige fødder.
 • Hans arm talent er rigtig godt. Og her tænker jeg ikke på armstyrken, der nok kun er lidt over middel, men hans evne til at justere og variere hans release punkt samt hans vinkel på kastearmen gør ham i stand til at tilpasse kast til alle situationer. Meget dygtig på RPOs og i bevægelse pga. dette.
 • Viser gode tegn som en tænkende quarterback. Bliver sjældent hængende på reads unødigt længe, men viser derimod evne til at gå igennem progressions og arbejde sig fra den ene side af banen til den anden.
 • Viser en evne til at kaste med anticipation og altså kaste receivere åbne, før de kommer ud af deres breakes. Gælder både comebacks og outs til ydersiden samt slants, digs og seam ruter i midten af banen.
 • Over middel mobilitet til at skabe noget med fødderne, hvis der er ikke er noget åbent ned ad banen. Nok ikke en mand, der aktivt kan bruges som en stor del af løbespillet, men der er fornuftige scramble-evner.
 • Viser en fornuftig evne til at manøvrere i lommen, og han viser bedre fornemmelse for presset end normalt for en college-quarterback. Derudover nok quickness til at undvige rushere og forlænge spillet.
 • Virker altid til at have en plan og en idé, selvom strukturen på spillet bryder ned. Om det er manglende åbne receivere eller en fri rusher, virker han til at kun justere sin proces til en ny situation og skabe noget udenfor struktur.
 • Præcisionen er generelt over middel til alle niveauer af banen, og man sidder ikke og river sig i håret over missede kast. Tværtimod rammer han det, han skal.

Svagheder

 • Wilson er stadig lidt udisciplineret og løs i sit fodarbejde. Der mangler lidt regelmæssighed i hans hans fodarbejde, når han træder ind i sine kast, og selvom hans arm ikke er dårlig, så har han ikke helt armen til altid at kompensere for fodarbejdet. Skal bruge noget tid på at få det banket på plads.
 • Han går fint gennem progressions, men han har en tendens til at forcere nogle kast, når opdækningen bliver tættere. I kampene mod Houston og Coastal Carolina, som er nogle af de bedste forsvar, han mødte i år, synes jeg, han tvang nogle kast ind i nogle vinduer, som ikke helt var der. Må gerne blive bedre til at finde sit checkdown i stedet.
 • Lidt i forlængelse af ovenstående punkt, skal han passe på ikke at hænge sine receivere til tørre. Han havde en håndfuld kast, hvor han bare kaster en hospitalsbold, så receiverne bliver ramt med det samme. Beslutningstagningen kan blive mere pålidelig.
 • Dette er muligvis relateret til hans lidt svingende fodarbejde, men hans ball placement er svingende. Der er spil, hvor han placerer bolden fantastisk, men der er også spil, hvor han efterlader bolden lidt lav eller kort. Må gerne blive mere stabilt.
 • Sidste ting, jeg tænkte, var, at der er for meget "hero ball" over det til tider. Han nyder at spille uden for struktur, og han kan godt lide at holde på bolden længe. Det gik fint meget af tiden på et BYU-hold, der var mange hold overlegne på talent, men jeg er ikke sikker på, at hans fysiske talent er stort nok til, at han kan spille "hero ball" i NFL. Der skal formentlig noget mere disciplin ind i hans teknik og generelle proces.

Opsummering

Det er ikke svært at se, hvorfor Zach Wilson i år har udviklet sig til et varmt navn i draften. Han har ikke mange åbenlyse svagheder, men bibringer derimod fine mentale takter, god præcision, anticipation og en evne til at skabe noget uden for struktur. Han rammer kort sagt ned i mange af de ting, en moderne NFL-quarterback gerne skal kunne. Jeg synes stadig, der er nogle ting i hans spil, som jeg er nysgerrig på, hvordan vil overføres til NFL, hvor modstanden er markant bedre end hos BYU. Hans tendens til at spille lidt "hero ball" samt at forcere kast kan let komme til at bide ham bagi. Men talentet er bestemt til stede, og jeg synes, Wilson har redskaberne til at blive en fin NFL-quarterback, selvom jeg ikke ser top 5-quarterback potentiale.

NFL Comparison: Baker Mayfield

Senest opdateret 02/01/2021
- Teis Joranger

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button