RunningbacksScouting Reports 2021

Trey Sermon: Old school runner med chance for en produktiv NFL-karriere

De fleste lærte nok for alvor Trey Sermons navn at kende, da han efter en relativt stille start på sæsonen pludselig eksploderede mod Northwestern og Clemson i slutspillet. Hans kombination af vision, balance og toughness gør ham til en interessant spiller på tredjedagen.

Trey Sermon er født og opvokset i Marietta, Georgia, hvor han spillede high school football på Sprayberry High School. Allerede i high school havde han nærmest NFL-størrelse, og derfor trak han også opmærksomhed fra en række af de helt store skoler. Som et 4-stjernet recruit havde han derfor mulighed for at vælge mellem bejlere som Alabama, Florida, Ohio State og Georgia, men valgte i stedet at committe til Oklahoma Sooners.

Her fik han spilletid i alle 14 kampe allerede som true freshman og kvitterede med 121 carries for 744 yards og 5 touchdowns. Året efter øgede han den produktion og formåede på 164 carries at løbe for 947 yards og 13 touchdowns. Alting så altså ud til at flaske sig inden hans junior season, men pludselig ramte hans spilletid et bump og gik stødt den anden vej, hvilket betød, at han ikke fik mere end 11 carries i en kamp og sluttede sæsonen med bare 54 carries for 385 yards og 4 touchdowns. Derfor valgte han som graduate student at tage et sidste år hos Ohio State for at genskabe noget buzz omkring sig selv. Efter nogle relativt stille kampe i begyndelsen af sæsonen, eksploderede han pludselig i de betydningsfulde kampe mod Michigan State, Northwestern og Clemson, inden han blev skadet på første carry mod Alabama.

Alder ved draften: 22 år (30. januar 1999)
Højde: 6 ft. 0 in. (183 cm)
Vægt: 221 lbs (100 kg)

Trey Sermon Scouting Reports

Styrker

  • Det første, man lægger mærke til, er Sermons størrelse. Han måler ind til omkring 6'1, 215 lbs og ser både trimmet og kraftfuld ud samtidig. Bevæger sig overraskende godt for en stor mand, selvom han ikke nødvendigvis ligner en specielt dynamisk atlet. Selvom Sermon engang imellem spiller en smule for oprejst på grund af sin størrelse, så har han dog udmærkede cuts og lateral agility for sin størrelse.
  • Viser en god kombination af vision og quickness til at ramme hullet på inside zone spil. Har udmærket burst for en stor back, men vigtigst af alt, så spilder han ikke ret mange bevægelser og afmåler sit fodarbejde godt, mens han søger efter en vej ned ad banen. Der er noget dejligt old school ved hans evne til at komme north/south, og han har et ret imponerende acceleration igen efter første kontakt.
  • Løber med super imponerende toughness på indvendige løb. Selvom han engang imellem spiller lidt højt, så bouncer han konsekvent af tacklinger og bruger styrken i sin overkrop og en solid stiff-arm til at holde spillere væk. Trækker ofte en linebacker efter sig eller afslutter løbene ved at dukke sig og nærmest kaste tacklingen af sig. Sænker skuldrene fint, når det er nødvendigt, og slider sig gennem kontakt.
  • Der er noget herligt simpelt over Sermons måde at løbe på. Ja, han kan til nøds godt bounce bolden til ydersiden eller arbejde horisontalt i banen, men han er klart defineret som en fysisk inside-zone runner, der forstår at udnytte sin relativt begrænsede fart og atletiske formåen så optimalt som muligt. Dog er han ikke en dårligere atlet, end at man engang imellem ser ham sætte af og forsøge at hurdle en cornerback.

Svagheder

  • Selvom Sermon viser god quickness og lateral agility for sin størrelse, så er han efter alt at dømme ikke en top-atlet. Især hans fart er gennemsnitligt at best, hvilket betyder, at han ikke for alvor er nogen homerun-trussel, ligesom han ikke vil have farten til at trives i fx outside zone. Det gør automatisk hans udfoldelsesmuligheder i NFL en smule mere begrænset, at han i 9 af 10 tilfælde skal arbejde mellem tackles.
  • Selvom Sermon er stor og stærk, viser god contact balance og evne til at skabe ekstra yards, så løber han stadig lidt for oprejst, hvilket engang imellem ødelægger hans momentum - særligt på kortere løb faktisk. Mangler lidt den der sneplovs-effekt, som mange store backs nyder godt af i short yardage-situationer.
  • Har ikke vist specielt meget som receiver, og det er tvivlsomt, hvad hans upside er på tredje down. Har kun grebet 48 bolde på fire sæsoner, hvoraf langt, langt de fleste er små swing-screens og dump-offs, hvor han sniger sig ud fra formationen. Samtidig ligner han ikke den mest naturlige hands catcher uden for sin frame og kan godt lide at bruge kroppen en smule til at sikre bolden. Det kan han selvfølgelig arbejde på, og han kan godt vende sig og rulle ned ad bakke med bolden i hænderne, men er formentlig ikke en ret dynamisk trussel i kastespillet.
  • Hvilken udgave af Sermon er det, man får? Mens han delte flere carries med Master Teague i begyndelse af sæsonen, var han kun moderat effektiv, men i en fuld workhorse rolle mod Northwestern og Clemson løb han 60 gange for 524 yards og 3 touchdowns, mens han også greb 7 bolde for 65 yards. Der tegner sig faktisk samme billede i de tidligere sæsoner for Oklahoma, hvor han aldrig har rundet de 1000 yards i en sæson.

Opsummering

Der er ingen tvivl om, at Trey Sermon kommer med nogle skills og en fysik, der er god nok til at begå sig i NFL. Han er måske ikke lige så flashy som flere af de andre runningbacks i klassen, og hans manglende upside som receiver begrænser hans draft stock en del. Dog vinder han på en måde, som aldrig rigtig går af mode - med god vision, burst, toughness og contact balance - hvilket gør ham til en kandidat til at træde direkte ind og producere i et inside zone/split zone scheme, hvor han hurtigt kan læse blokeringerne og komme ned ad bakke. Derfor er der heller ingen tvivl om, at Sermon fra dag ét kan være en god rotationsspiller i en backfield, og det ville slet ikke undre mig, hvis han kan udvikle sig til en solid bidragsyder og måske endda en workhorse i NFL. Det betyder også, at Sermon kan blive endnu et skoleeksempel på, at man ikke behøver vælge runningbacks tidligt, og at det i høj grad er en position, hvor både kvaliteten og værdien ofte findes på tredjedagen.

NFL Comparison: Jamaal Williams

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button