Quarterbacks 2021Scouting Reports 2021Topnavn 2021

Trey Lance: Et spinkelt, men rekordsættende sample size

Normalt bruges udtrykket one-year wonder som noget overvejende negativt. Men når det handler om potentielle quarterbacks lader evaluators ofte tvivlen komme spilleren til gode i jagten på ligaens næste unicorn. Det skete for Tannehill, Trubisky, Haskins og Burrow. Bliver Trey Lance den næste?

Trey Lance er født i Canby, Minnesota i år 2000, og dermed nåede han aldrig at se Randall Cunningham spille football i staten og sætte ligaen i brand med både sin arm og sine ben i 1999. Det er faktisk en skam, for når man sætter Trey Lances film på fra sidste år, er det meget samme billede. En dual-threat QB, der både kan løbe og kaste – og som på 287 kast ikke oplevede en eneste gang, at bolden fik en forkert adresse.

Men sådan lå det ikke rigtig i kortene, at det ville se ud for bare få år siden. Faktisk begyndte Lance først at spille QB i ottende klasse, da ikke andre ville være backup på holdet, og hans far måtte træne ham i baghaven. I high school blev han dog vurderet som den ottende bedste spiller i Minnesota og den bedste QB i staten. Derfor ønskede han også at spille for P.J. Fleck og University of Minnesota og var faktisk klar til at committe, men Fleck var angiveligt mere interesseret i Lance som safety end quarterback, og faktisk var der ikke nogle Power 5 Schools, der ville have Lance som QB. Derfor måtte han tage til takke med tilbud fra skoler som Air Force, Boise State, Western Michigan – og altså North Dakota State, der for nyligt havde sendt Carson Wentz til toppen i draften. Nu ser Trey Lance ud til at være i spil til at kunne gøre det samme.

Alder: 20 år (9. maj 2000)
Højde: 6’4 (193 cm)
Vægt: 225 lbs (103 kg)

Trey Lance Scouting Reports

Styrker

 • For en spiller, der har spillet på det lavere FCS-niveau, er Trey Lance ganske langt i sin udvikling. Han spiller med god teknik - bouncer fx fødderne i lommen og har en fin kastebevægelse - og forstår at bevæge sig rundt i lommen. Har en god fornemmelse for presset og virker generelt tryg ved at arbejde fra lommen. Han har også god erfaring med at tage snaps under center og droppe tilbage med ryggen til spillet.
 • Lances produktion i 2019 var uhyre imponerende. Completede 66,9% af sine 287 kast for 2786 yards (9,7 YPA) med 28 touchdowns og uden interceptions, og føjede 1100 yards og 14 touchdowns til på jorden. Hans eneste interception i collegetiden kom i hans enlige kamp i 2020, hvor han dog også både løb og kastede to touchdowns.
 • Der er tale om en legitim dual-threat på positionen, også selvom han ikke er hverken Lamar Jackson eller Kyler Murray når han løber bolden.
 • Lance har en rigeligt stærk arm til NFL, og er fuldt ud i stand til at få bolden frem på alle niveauer af banen, både over midten og mod sidelinjen.
 • Af alle de QBs, der ser ud til at kunne blive valgt i årets draft - i hvert fald realistisk - er Trey Lance mig bekendt den eneste, der er født efter årtusindskiftet. Han fylder blot 21 en god uge efter årets draft.

Svagheder

 • Level of competition er umuligt at komme udenom når man ser på Trey Lance. North Dakota State har været altdominerende i FCS det seneste årti - fra 2011 til 2019 var det kun i 2016 de ikke vandt FCS-mesterskabet - og Lance har ikke stået overfor modstandere, der kommer i nærheden af dét niveau han vil skulle op mod i NFL. Langt størstedelen af de spillere han har spillet med og imod er spillere, der aldrig vil komme i nærheden af NFL. Lance kan sagtens ende med at tage springet med succes, men det er en bekymring når man skal evaluere ham.
 • Erfaring er heller ikke noget Lance har det helt store af. Han forsøgte ét kast i 2018, spillede hele 2019-sæsonen og spillede så kun én kamp i 2020, pga. de mange kampaflysninger grundet coronapandemien. Det ville have været rart dels at have fået mere tape at bedømme ham på - hans enlige kamp i 2020 lod fx noget tilbage at ønske - dels at have ladet ham få muligheden for at udvikle sig yderligere.
 • NDSUs dominans har betydet at Lance sjældent blev bedt om at lave svære reads. En spiller, der kun har kastet én interception selvom han ikke er bange for at kaste ned ad banen, må alt andet lige formodes at kunne læse hvad der sker og træffe de rette beslutninger, men receiverne var ofte løbet fri, og uden at have set samtlige hans kampe, kunne jeg forestille mig at han også enkelte gange er sluppet afsted med nogle kast bare fordi modstanderen simpelthen ikke har været dygtig nok til at straffe det. Jeg tror han er i stand til at gå gennem progressions og læse spillet på et solidt niveau - som naturligvis skal udvikles yderligere - men jeg har ikke set nok af det på tape til at føle mig sikker.
 • Lance har været dygtig til at udnytte sine evner på jorden, og skal også nok kunne få mulighed for at gøre det i NFL, men han vil ganske givet blive bedt om at præstere mere som passer på NFL-niveau end han har været hidtil.

Opsummering

Trey Lance er en uhyre svær evaluering. Det er som sådan let nok at se hvad han kan og ikke kan, så på sin vis er det ret straight-forward. Det der er svært er at projektere hvordan det overføres fra FCS til NFL. Der er virkelig mange ting at kunne lide, og kombinationen af hans tekniske formåen, forståelse for at navigere lommen og unge alder er virkelig lokkende. Men det er i sidste ende svært at komme udenom at Lance er et boom/bust-prospect, der vil skulle vænne sig til at i NFL kommer presset dét hurtigere, defensive backs dækker dét tættere og er dét bedre til at komme ind og lave spil på bolden. At han ikke har fået mulighed for at udvikle sig på banen henover 2020 er virkelig ærgerligt, da det både ville kunne gøre ham til et bedre prospect - forudsat der ikke dukkede nogle grimme ting op i hans spil - og en lettere evaluering. Sample sizen er bare virkelig begrænset og mod tvivlsomme modstandere, og det rejser nogle spørgsmålstegn når man skal forudse hvordan det vil gå ham. Kan han ende med en god og kreativ schemer/play-caller, vil jeg klart bakke op om at tage chancen på ham, men han virker mere som en QB der vil få succes på grund af sin trænerstab end på trods af den, uagtet at det er de færreste QBs forundt at kunne dét.

NFL Comparison: Colin Kaepernick

Senest opdateret 23/01/21
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Prototypisk størrelse og atletiske egenskaber. Er som skabt til et moderne NFL med en stærk arm og evner til at skabe noget med fødderne uden for strukturen.
 • Gode mechanics. Hans fodarbejde er hurtigt, effektivt og let. Har et godt bounce i sine skridt og forstår at sette og re-sette hele tiden for at være i position til at kaste. Har en god, solid base og forstår at træde ind i kast, hvilket kombineret med hans armstyrke tillader ham at presse bolden ned ad banen og til ydersiden uden problemer.
 • Arbejder ok i lommen. Formår at holde øjnene nede ad banen og går ikke i panik, selvom der kommer pres. Hans atletiske egenskaber gør ham i stand til at undgå presset og købe sig tid, men han er også hurtig til at stikke af.
 • Fungerer både i shotgun og fra under center. Har umiddelbart intet problem med at vende ryggen til spillet og forstår samtidig timing og quick-passing.
 • Ser ud til generelt at træffe gode beslutninger. Kastede 287 gange i 2019-sæsonen uden interceptions, hvilket er NCAA-rekord for flest kast uden. Det er samtidig ikke fordi, at han er specielt konservativ med bolden eller kun kaster til åbne spaces, så det må (indtil videre) tilskrives en fornuftig beslutningsproces. Kan også gå igennem progressions og kaste til sin outlet, når andre spillere er dækket.
 • Kan skabe spil både uden for strukturen som passer, men i særdeleshed også som runner. I kun en enkelt kamp i sæsonen havde han mindre end 3 rushing attempts, mens han mod James Madison i FCS Championship kastede blot 10 gange og løb 30. I alt 1100 yards og 14 TD i 2019.

Svagheder

 • Vurderingen af Trey Lance beror på et utrolig spinkelt sample size, og det havde været rart at få bekræftet eller nuanceret nogle af betragtningerne igennem en sæson mere. Spillede kun én ganske middelmådig kamp mod Central Arkansas i 2020, hvor han completede 50% af sine kast - og alligevel kombinerede for 4 TD.
 • Niveauet på særligt forsvar i FCS er langt fra NFL-standard. Sidste år mødte Lance kun én defensiv spiller, der blev valgt i sidste år års draft i Southern Illinois' Jeremy Chinn. Derfor er level of competition stadig et stort spørgsmålstegn.
 • Levede en del af play-action kast og half field reads, hvor han ikke skulle stå og gå igennem sine progressions. På NFL-niveau bliver alt mere kompliceret, og han skal diagnosticere, processere og eksekvere meget hurtigere.
 • Hans accuracy og touch mangler lidt på især dybe og mellemlange bolde. Af en eller anden mærkelig årsag bliver en lidt for stor del af hans bolde enten contested eller impacted af forsvarsspillere. Der er også nogle air-mails imellem.
 • Er engang imellem for hurtig til at lade sine atletiske egenskaber tage over og tucke bolden selv. Der er en del designede QB runs i NDSU's playbook, som NFL-hold simpelthen ikke tillader, uden at Lance komme til at betale prisen - så han bliver nok nødt til at skrue ned for antallet af carries.

Opsummering

Trey Lance er en af de sværeste evalueringer, jeg længe har foretaget. Det er tydeligt, hvorfor så mange er glade for ham, og han viser i glimt et skill-set, der er meget, meget svært at dæmme op for i NFL. På mange måder er hans kombination af decision making, poise, arm talent og atletiske egenskaber opskriften på en moderne QB og et fundament for fremtidig succes de næste mange år. Alligevel mangler man at se ham gøre det hele lidt mere kontinuerligt. Han har gjort det hele på et lavere niveau end hans direkte konkurrenter, og det er svært at føle sig fuldstændig sikker på, om det han viste på tape i 2019 er repræsentativt for hans niveau. Derfor kræver det formentlig en modig GM at tage chancen på Lance - og herfra bliver det store spørgsmål, om han er klar til at starte fra dag 1. På den ene side har han brug for alle de reps, han overhovedet kan få - og på den anden side vil springet til NFL være kæmpe stort. På mange måder det ultimative boom-bust prospect.

NFL Comparison: Ryan Tannehill

Styrker

 • Trey Lance rammer mange af de fysiske egenskaber, man ønsker i en quarterback. Hvad angår hans arm er den klart over middel, og han kan effektivt styre boldens bane og fart til alle niveauer af banen. Ikke en Josh Allen-arm, men en god arm.
 • Mobiliteten matcher de generelt gode atletiske evner, og han har nok fart og quickness til at være en reel løbestrussel på regulære QB-løb. Han er ikke Lamar Jackson eller Kyler Murray, men han skal respekteres som en Dak Prescott, Ryan Tannehill osv.
 • Jeg er meget imponeret over effektiviteten i Lances fodarbejde. Meget dygtig til at matche sine fødder med sine øjne, og han har næsten altid underkroppen i en position, hvor han kan kaste fra. Forstår nuancer i at justere fodarbejdet til de ruter, han skal kaste.
 • Synes der er en god baseline i hans arbejde med at gå gennem progressions. Bliver ikke hængende på første reads overdrevet længe, men viser i stedet evnen til at gå gennem adskillige ruter og arbejde sig fra den ene side af banen til den anden.
 • Derudover tager han generelt gode beslutninger. Han virker til at forstå, hvad han ser, så han ikke bare kaster hovedløse bolde ind i double coverage. Man stoler på hans evne til ikke at få hjerneblødninger.
 • Play action bliver mere og mere populært, og Lance har allerede et rigtig godt kendskab til at arbejde under center og have ryggen til forsvaret. Viser gode play action mechanics og bliver ikke urolig ved at skulle tage hurtige beslutninger, når han får vendt sig.
 • Han havde generelt gode lommer at arbejde med på FCS-niveau, men i de lommer viste han gode evner til at træde op i lommen, og han ligger ikke og drifter hovedløst rundt i lommen.
 • Har en god balance i hans spil, hvor han er effektiv og dygtig til at eksekvere et quick game, men også har evnen og modet til at lade ting udvikle sig og tage de nødvendige skud ned ad banen.
 • Har nok x-faktor med sin mobilitet til at kunne forlænge spillene og skabe noget, når strukturen bryder ned. Han er måske ikke en kaos-QB som Russell Wilson eller Deshaun Watson, men han giver dig en plan-B på spillene.

Svagheder

 • En ting man gerne vil se bedre hos Lance er hans præcision. Den er ikke dårlig, og den er god nok til NFL, men der er lidt flere missere end hos de andre top QBs. Det gælder især, når han ikke har mulighed for at sætte fødderne. Ikke Rodgers/Mahomes-agtig præcision, hvor fødderne næsten er overflødige.
 • I forlængelse af ovenstående punkt, så skal Lances ball placement - især henover midten - gerne tage et skridt op. Der er flere kast, der ligger lidt på den forkerte skulder, og når vinduerne bliver mindre i NFL, kan det blive straffet.
 • Det her er måske forståeligt for en redshirt-freshman, som Lance var i 2019, men selvom hans proces er god mht. progressions, så var han lidt for langsom om at komme tilbage til sit backside read - ofte en dig eller en dyb comeback-rute.
 • Den helt overordnede usikkerhed ved Lance er selvfølgelig niveauet, som han spillede på. Han var tydeligvis en bedre atlet end næsten al modstand, og North Dakota State var næsten al modstand overlegen. Det betød åbne receivere, gode lommer og mulighed for at løbe fra mange modstandere. Hvordan ser hans beslutningstagen, præcision og ro ud, når presset er større og vinduerne mindre?

Opsummering

Trey Lance er en af de sværeste og mest unikke evalueringer, jeg har lavet nogensinde. Han har kun spillet ét år i college, og det var på lavt niveau, hvor han endda var omgivet af et hold, der var meget bedre end næsten alle andre FCS-hold. Det betød også, at han ofte kunne arbejde under ret simple forhold og få en del hjælp af play action og åbne receivere. Hvordan vil det overføres til NFL?

Selvom den bekymring er meget, meget reel, så er det alligevel tydeligt, hvorfor Lance kommer til at blive valgt i første runde, og hvorfor jeg egentlig har det fint med det. Lance har en over middel fysisk pakke, der er kombineret med en rigtig fin baseline skabt af hans gode teknik og generelt gode beslutninger. Det fysiske, tekniske og mentale bundniveau føles derfor solidt på en eller anden måde. Det er meget muligt, det vil tage Lance noget tid til at vende sig til tempoet i NFL, men i en liga, der altid leder efter gode quarterbacks, så fortjener Lances meget lovende egenskaber 100% en chance.

NFL Comparison: Dak Prescott

Senest opdateret 17/01/21
- Teis Joranger

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button