Runningbacks 2021Scouting Reports 2021

Kenneth Gainwell: Den nyeste RB/WR-hybrid fra Memphis

Lad ham løbe bolden eller kast dem til ham – det er lige meget. Der sker gode ting, når Memphis Tigers’ seneste RB/WR-hybrid, Kenneth Gainwell, får bolden. Gainwell har talentet til at blive mere end en 3rd down back.

Kenneth Gainwell er født og opvokset i Yazoo City i Mississippi og spillede high school bold på Yazoo County High School, hvor han startede tre år som (dual-threat) quarterback. Inden hans senior-sæson valgte Gainwell, som et 3-stjernet recruit, at committe til Memphis over tilbud fra fx Ole Miss og Tulane.

Hos Memphis skiftede Gainwell i løbet af sommeren position til runningback og spillede i fire kampe som true freshman. Dog valgte Gainwell efter 4 carries, 91 yards og et touchdown samt 6 receptions for 52 yards at redshirte resten af sæsonen. I 2019 blev Gainwell udnævnt til starter, da Tony Pollard smuttede til NFL, og Patrick Taylor blev skadet. Her eksploderede Gainwell ind på scenen med 231 carries for 1.459 yards, 13 touchdowns og et sundt average på 6.3 yards. Endnu mere imponerende var dog de 51 bolde, han greb, for 610 yards og 3 touchdowns. Lidt overraskende valgte Gainwell at opte ud af 2020-sæsonen for at fokusere på NFL-draften.

Alder ved draften: 22 år (14. marts 1999)
Højde: 5ft 11in. (180 cm)*
Vægt: 191 lbs (86 kg)*

Kenneth Gainwell Scouting Reports

Styrker

 • Alsidighed er absolut Gainwells calling card. Han er en legitim RB/WR-hybrid, der kan skabe noget hvad enten han løber eller griber bolden.
 • Gainwell havde fremragene produktion i 2019 hos Memphis, og samlede 1459 yards og 13 touchdowns sammen på jorden, foruden 610 yards og tre touchdowns som receiver. Det gjorde han på et Memphis-mandskab, hvor Antonio Gibson også samlede over 1000 scrimmage yards sammen (primært som receiver).
 • Som runner løber Gainwell, trods sin statur, med en vis beslutsomhed på indersiden, men han er på sit bedste når han kan komme ud i åbent rum. Han har fremragende retningsskifte og er shifty og svær at få fat i, når han har plads at løbe på.
 • Gainwells receiving skills er blandt de bedste i årgangen på positionen, og han er en helt naturlig pass catcher, der kan gribe både ud af backfielden og line op som receiver og bidrage.

Svagheder

 • Gainwells statur er svær at se sig fri for. Han er ret spinkelt bygget til positionen og ligner mere end receiver end en running back.
 • Fysikken afspejler sig også i et vist omfang i Gainwells skill-set. Han har ikke overvældende power som runner – trods beslutsomheden som inside runner – og skal næppe vente mange short-yardage-carries. Som pass blocker kan evnerne heller ikke altid helt matche villigheden.
 • Gainwell er shifty, men han virker ikke til at være overvældende hurtig. Han har nok til at begå sig, men det er på ingen måde en styrke.
 • Ovenpå den flotte 2019-sæson havde det været interessant at se Gainwell i 2020 uden Antonio Gibson til at tage nogle touches fra ham, men Gainwell valgte at sidde sæsonen ude, og det efterlader det imponerende 2019 som det eneste vi reelt har set fra ham.

Opsummering

Memphis har med spillere som Antonio Gibson og Tony Pollard vist at de forstår at udvikle de her RB/WR-hybrider, og Gainwell er den næste i rækken. Gainwell har et meget tydeligt defineret skill-set med klare plusser i bogen som pass catcher ud af backfielden – og mulighed for at line op som receiver – og gode evner som runner i åbent rum, men han bør få begrænset antallet af løb i trafik. Det er evner, der passer fint til NFL anno 2021, og på den baggrund bør Gainwell fint kunne etablere sig som et valg på andendagen eller tidligt på tredjedagen.

NFL Comparison: Tony Pollard

Opdateret 21/03/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Det absolut bedste trait ved Kenneth Gainwell er hans fleksibilitet. Hvor mange RB/WR-hybrider måske sætter sig lidt mellem to stole og i bedste Bølle Bob-stil ikke helt ved, om man er rigtig barn eller rigtig voksen, så fungerer og tilføjer Gainwell værdi på begge positioner, hvilket gør ham til et kæmpe mismatch at kunne rykke rundt med. Den type har Memphis simpelthen bare øje for at udvikle - senest med Tony Pollard og Antonio Gibson.
 • Det er tydeligt, at Gainwell bevæger sig fornuftigt på en football-bane. Han har god quickness, hurtige fødder og bevæger sig godt sidelæns. Ligner en ret god atlet og har ingen problemer med hverken at geare op eller ned, og har den rene fart til at vinde mod ydersiden og tage den til huset, når han rammer det rigtige gap. Ved samtidig, hvornår han skal opgive at danse rundt og bare se at få lagt sig forlæns for 2-3 yards.
 • Presser generelt linjen super godt horisontalt og ser komfortabel ud i space, hvor han har muligheden for at sætte foden i jorden og komme ned ad banen. Kombinerer god vision og footwork og ser ud til at forstå RB-positionen på trods af relativt kort tid på positionen. Ligner et godt fit i et wide zone scheme, og generelt stortrives han som dynamisk playmaker i Memphis' spread-angreb.
 • Liner op over det hele på banen, og det er lige så tit, man ser ham line op som receiver (primært i slotten) som i backfielden. Har tidligere QB-baggrund og bliver også brugt på jet sweeps, reverses og i wild-cat.
 • Gainwell er en super effektiv og poleret WR, hvis man tager udgangspunkt i, at hans position i NFL bliver runningback. Giver konstant sig selv muligheden for at skabe YAC med godt, effektivt footwork på line of scrimmage. Har løbet en del forskellige ruter og har noteret, at han både vinder kontinuerligt på screens, slants, crossing routes, out-routes, backshoulder fades og corner-routes fra slotten. Gør nogle små ting virkelig godt - blandt andet angriber han bolden i luften, når han kommer tilbage til bolden og giver sig selv mulighed for at fortsætte som runner. Imponerende alsidighed.

Svagheder

 • Gainwell er hverken den største eller stærkeste runningback, og som type minder han mere om en 3rd down back end egentlig featured back. På Memphis' hjemmeside er han listed til 5'11, 191, men jeg tror, at han er både lettere og kortere end det. Det er relativt få runningbacks, der har kontinuerlig succes på den vægt, men fordi Gainwell kan så meget andet og spiller med ok balance og robusthed for sin størrelse, så er det ikke nødvendigvis bekymrende, at han mangler lidt power.
 • Selvom Gainwell generelt har god vision og evne til at finde de rigtige huller, så synes jeg lidt for tit, at han bliver trukket ned af arm-tacklinger, når han forsøger at cutte tilbage. Det er lidt som om, at han gerne skal ramme sine gaps med godt momentum for at glide af tacklingerne eller eksplodere på 2nd level. Hans helt store force er hans elusiveness, og det er bare sværere at navigere i traffic, hvor gaps åbner og lukker hele tiden. Viser måske en lille smule stivhed i hofterne, når han skal cutte tilbage i banen.
 • Er god til at få positioneret sig rigtigt i forhold til blitz pick ups på ydersiden og ser mere end villig ud til at chippe større defensive ends på vej ud af backfielden. Har dog større problemer med blitzers op gennem midten, hvor han er lidt for hurtig til at sænke blikket og bare tage imod. Mangler noget størrelse og power til for alvor at tage imod defenders, men viser god villighed.
 • Har reelt kun én sæson på CV'et efter at have spillet QB i high school og redshirtet det meste af sin freshman-sæson. Derfor må man også forvente en form for læringskurve i NFL, men Gainwell ser allerede ud til at forstå nogle af de vigtigere nuancer som både runningback og receiver, hvilket kun understreger hans potentiale.

Opsummering

I en kasteglad liga som NFL er det bare en kæmpe fordel at have spillere, der kan bidrage på forskellige måder. Godt nok har Gainwell ikke et specielt stort football-CV at fremvise til beslutningstagere, men når man ser, hvordan Memphis de seneste år har produceret produktive runningbacks med over middel receiver-færdigheder, så er det ret sikkert at sætte sine penge på, at Gainwell er den næste i rækken. Gainwell ligner en god trøstepræmie - eller en billigere investering - for et hold, der mangler en dynamisk runningback og som måske ikke er i position til at drafte en Travis Etienne. Det er dog særligt Gainwells traits som receiver og efterfølgende evner med bolden i hænderne, der imponerer mig, og han vil fra dag ét kunne gå ind og udgøre en trussel på mere end en håndfuld ruter både fra backfielden og slotten - især hvis en kreativ offensiv coach får fingrene i ham.

NFL Comparison: Nyheim Hines / Austin Ekeler

Styrker

 • Kenneth Gainwell er en nifty runnnigback, der virkelig har hurtige fødder og exceptionel quickness. Han tager mange små skridt, som giver ham en evne til at skifte retning og variere tempo effektivt og hurtigt.
 • Den quickness gør Gainwell ganske svær at tackle, når man står overfor ham én-mod-én. Han har masser af hurtige moves, og han har også et effektivt spin move, som ellers ikke ses så ofte mere. Et mareridt for mange, hvis man er isoleret med ham på for stort et område.
 • Netop de åbne områder er Gainwells styrke. Når han får lidt plads enten på udvendige løb, på 2nd level eller som receiver, så viser hans quickness sig rigtig tydeligt. Kan man give den til ham in space, sker der gode ting.
 • Gainwell er ikke kun en runningback. Han er en reel receiver også. Han har stor erfaring både som receiver ud af backfielden, men også som slotreceiver. Han løber ruter på et niveau, som er en reel slotreceiver-værdigt, og hans hænder er pålidelige, og han viser evner til at angribe bolden i luften og glimrende kropskontrol. Det er svært at få en bedre receiving-back end Gainwell.

Svagheder

 • Gainwell har god quickness, men han er quicker than fast i den forstand, at hans topfart nok kun er gennemsnitlig. Jeg tror ikke umiddelbart, at han kan løbe under 4.55 på 40 yard dashen, og det er ikke super imponerende for en halvlille runningback.
 • Elusiveness var en styrke, og Gainwell er altså god til at undvige tacklinger. Omvendt er Gainwell ikke så god, når folk rent faktisk får ramt på ham. Hans balance er ikke noget særligt at skrive hjem om.
 • I forlængelse af ovenstående punkt er en af grundene til, at han ikke bryder et hav af tacklinger, at hans styrke ligeledes er gennemsnitlig. Bliver han ramt ser man ham sjældent slæbe folk med sig for lidt ekstra yards, og der er ingen grund til at banke ham om gennem midten.
 • Hvor Gainwell er dygtig til at finde space, så er han også en type, der freelancer lidt for meget, når han løber mellem tackles. Disciplinen til at følge blokeringerne er ikke altid til stede, og han leder i stedet efter noget plads, hvor han kan bruge sin quickness. Det er forståeligt, men vil begrænse hans muligheder som reel runningback.

Opsummering

Kenneth Gainwell er en sjov spiller, der giver rigtig mange spændende ting til et angreb, hvis man kan få ham ud i space. Han vil ikke være en effektiv runner, hvis man beder ham løbe den op gennem midten 20 gange i løbet af en kamp. Han skal derimod iscenesættes mere med nogle løb, der kan få ham ud i space - enten via løb mod lavt besatte bokse, eller løb på ydersiden. Og derudover vil et hold gøre klogt i at bruge ham flittigt som receiver, både ud af backfield og i slotten. Han vil altså ikke være en mand, der kan bære et backfield alene, men hans receiving-evner og generelle quickness giver ham en masse egenskaber, der kan være gavnlige i et angreb, hvis man giver ham 15-20 touches pr. kamp, hvor 5-10 af dem grebne bolden.

NFL Comparison: Nyheim Hines

Senest opdateret 12/02/2021
- Teis Joranger

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button