QuarterbacksScouting Reports 2021

Kellen Mond: Ungt, råt startertalent med stor erfaring søger god coaching

De seneste to quarterbacks ud af Texas A&M, der blev valgt i draften gik i første runde. Kellen Mond går næppe i Ryan Tannehill og Johnny Manziels fodspor på den front, men mindre kan gøre det, og han ligner én af de mere spændende quarterbacks blandt midtrundevalgene på positionen.

Kellen Mond er født og opvokset i San Antonio, Texas, og gik på den lokale Ronal Reagan High School, inden han forud for sit senior year skiftede til IMG Academy i Florida – en sports-kostskole, hvor indtil flere NFL-spillere enten har gået eller trænet inden deres collegetid, herunder Fabian Washington, K.J. Hamler og danske Hjalte Froholdt.

Som senior kastede og løb Mond for samlet 38 touchdowns og blev rangeret som én af de bedste dual threat-quarterbacks i nationen – fem-stjernet recruit og nummer ét hos Rivals, fire-stjernet og nummer to hos ESPN (bag Tua Tagovailoa). Med tilbud fra 16 universiteter, herunder Auburn, LSU og Ohio State, var der masser af muligheder for Mond, som dog valgte at søge til hjemstaten hos Texas A&M.

Mond åbnede som backup som freshman, men en skade til starter Nick Starkel, kastede Mond i aktion, og han gav aldrig slip på starterjobbet. I 46 kampe samlede han 9661 yards, 71 touchdowns og 27 interceptions sammen, mens han føjede 1609 yards og 22 touchdowns til.

I 2020 leverede han sin bedste sæson – completionprocent på karrierebedste 63,3, 19 touchdowns, 3 interceptions, foruden 294 rushing yards og fire rushing touchdowns – på vej mod en 9-1-record og en rangering som nummer 5, lige udenfor collegeslutspillet.

Alder ved draften: 21 år (22. juni 1999)
Højde: 6 ft. 2½ in. (189 cm) (ved Senior Bowl)
Vægt: 205 lbs. (93 kg) (ved Senior Bowl)

Kellen Mond Scouting Reports

Styrker

 • Monds rå talent er spændende. Han gør rigtig mange ting rigtig godt, og viser i glimt elementer i sit spil, der er rigelig stærkt til at begå sig som starter i NFL. Kan en trænerstab indfri hans potentiale kan de få en starter i Mond.
 • Det rå talent omfatter bl.a. en stærk arm, som Mond ikke er bange for at vise frem. Han kan kaste fint med både touch og fart og har en fin forståelse for at variere hvordan han skal angribe et forsvar. På alle niveauer af banen har han også vist nogle fremragende flashes af præcision og ball placement.
 • Mond har kørt masser af read-option spil hos Aggies, og trods sin størrelse, er han ganske effektiv som short-yardage runner – han kan finde de små huller i linjen at klemme sig igennem, samle en første down op udenfor lommen, og viser også i ny og næ evnen til at bruge styrke til at få de nødvendige yards.
 • Kombinationen af erfaring og alder er ganske spændende. Mond har fire års startererfaring i SEC-konferencen og er ung af en senior-QB at være – fylder først 22 efter draften, og er fx 3½ måned yngre end Justin Fields og halvandet år yngre end en anden kandidat til et midtrundevalg, Jamie Newman.

Svagheder

 • Groft sagt er Mond en jack of all trades, master of none. Hans skill-set har ingen store, grimme huller, men der mangler omvendt også et trait eller to, som han bare mestrer totalt.
 • Mond er relativt spinkelt bygget for positionen, og mens han har højde nok, så mangler der altså noget drøjde, som også ville kunne hjælpe ham som short-yardage runner. Vi har set flere NFL-hold opfinde pakker til deres mobile backup-quarterbacks, og det skal ikke afvises at Mond også kan få en sådan, men det ville være rart med lidt mere fysik til at eksekvere dem.
 • Det for mig at se klart største issue for Mond er manglen på stabilitet. Han har vist at han kan gøre stort set alt, men han er virkelig streaky – og det er jo fint når han rammer en stime med gode spil, men panderynkefrembringende når det er de dårlige.
 • Fra et mentalt synspunkt er Monds evne til at læse banen, forstå hvad der sker og tage den rigtige beslutning, et sted jeg gerne vil se ham udvikle sig lidt mere.

Opsummering

En mobil quarterback ud af Texas A&M er der intet nyt i. Kvaliteten af dem, der har fundet vej til NFL har dog været lidt op og ned, og mens jeg hverken ser Mond være den nye Tannehill eller den nye Manziel, så er han en quarterback, der kan skabe noget med benene, men mangler en smule når han kaster den. For Mond kommer det i sidste ende ned til et spørgsmål om at stramme en masse dele af hans spil op. Jeg synes han er en virkelig spændende spiller, der klart har et NFL-skill set, men mangler coaching og stabilitet. Især den sidste del er lettere sagt end gjort, men når vi beskæftiger os med den gruppe af quarterbacks, der ikke er i spil til første runde, så er Mond absolut én af de mere spændende.

NFL Comparison: Josh Dobbs

Senest opdateret: 30/01/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Kellem Mond er en rimelig atletisk quarterback med fin størrelse og et atletisk build. Man kunne måske godt ønske sig lidt flere muskler på ham, da han ser lidt ranglet ud. Hans atletiske build bakkes også op af god mobilitet, og han kan bruges på zone read-løbespil med pæn effektivitet.
 • Overordnet set kan jeg godt lide Monds bevægelse i lommen, og hans evne til at undgå sacks. Hans indre ur virker ret solidt, og han viser en forståelse for at træde op i lommen og væk fra presset. Har også en virkelig dejlig ro i lommen generelt, og han viser evnen til at blive hængende og levere præcise kast under pres.
 • Mond forstår, hvordan bolden skal placeres for at hjælpe sine receivere mest muligt. Dygtig til at lægge bolden lavt eller på den rigtige skulder af receiverne, så han kan complete kast selv mod tæt opdækning.
 • Over 1.500 dropbacks i college-karrieren fornægter sig ikke, og det var godt at se, hvordan Mond bare er i kontrol over angrebet og forstår strukturen i spillene, og hvordan boldene skal fordeles. Moden og rolig i sit spil og var en mand, de andre kunne læne sig op af hos Texas A&M.
 • I nogle kampe og perioder viser Mond rigtig dejlig anticipation og præcision. Har mod Florida og Alabama flere kast, hvor han viser evnen til at kaste receivere fri og finde huller i deres forsvar, før de opstår. I en kamp som den mod Arkansas ser man også fantastisk præcision snap efter snap.

Svagheder

 • Monds kastebevægelse er effektiv på mange kast, men jeg synes, at han mangler en hel del, når han skal trække igennem og sætte lidt ekstra fart på sine kast. Det gælder de dybe kast og nogle kast mod sidelinjen eller henover midten. Her får han bare ikke ret meget zip fra sin krop, der virker ude af sync med hans arm.
 • Netop af ovenstående grund, så ender Mond med at tage en del fart af mange af sine kast for at opretholde den nødvendige præcision, og det kan godt bekymre lidt. Kontrollerer mange af sine kast ud, og man vil gerne se ham være lidt mere naturlig og trække igennem. Armen er ikke problemet her. Det er hans præcision, når han skal kombinere arm og krop til at få mere fart på kastene.
 • De to ovenstående punkter hænger sammen, og de peger ned til dette punkt også. Mond er ikke nogen super skarp quarterback på de dybe kast, og mange af hans dybe kast ender for flade, hvilket giver problemer med længdekontrollen. Nogle af de flade kast kan godt minde om Colin Kaepernick, der havde en raket af en arm, men manglede touch dybt.
 • Man savner lidt aggressivitet i Monds spil til tider, og man kan godt frygte, at han bliver en spiller i NFL, der oftest bare kaster den kort i stedet for at udfordre matchups ned ad banen. Føles ikke så naturligt for ham at gå dybt eller give sine receivere 1v1 chancer på ydersiden.
 • Sidste punkt i styrkerne var, at der var perioder, hvor han viste et højt niveau af præcision og anticipation. Devsærre for Mond er der også perioder, hvor han viser et meget lavt niveau. Den her manglende stabilitet og pålidelighed er yderst bekymrende.

Opsummering

Da jeg havde set Mond kunne jeg egentlig bedre lide ham, end da jeg skrev ham rent. Han har en utrolig god fremtoning på banen, og hans ro og bevægelser i lommen er lækre. Samtidig var der flashes af gode ting præcisionsmæssigt og med anticipation. Omvendt er der også bare nogle alvorligt bekymrende ting omkring hans stabilitet og hans tekniske mangler, der koster på de dybe og svære kast. Jeg ved simpelthen ikke, om man kan stole på Mond over en større sample size

NFL Comparison: Dak Prescott light

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button