Quarterbacks 2021Scouting Reports 2021Topnavn 2021

Justin Fields: Kan han presse Trevor Lawrence i kampen om at være QB1?

Det virker som Trevor Lawrence og alle andre, når snakken falder på årgangens bedste QB prospects. Men kan talentfulde Justin Fields med bare én fuld sæson som starter for Ohio State have bragt sit navn i spil til titlen som draftens bedste QB? Indtil videre i 2020 kaster han flere touchdowns, end han kaster incompletions.

En moderne, atletisk QB med tonsvis af upside, NFL-caliber arm og baseball-baggrund – hvor har man hørt det før? For at nævne i flæng fra øverste hylde: Kyler Murray, Patrick Mahomes og Russell Wilson. Til listen kan nu tilføjes Ohio State Buckeyes JR QB Justin Fields. Fields er et tidligere 5-star recruit ud af Harrison High School i staten Georgia, hvor han er fra – ligesom i øvrigt Trevor Lawrence er det. Flere medier havde ham i sin tid rangeret som det bedste prospect i sin årgang, mens andre lige netop havde Lawrence foran Fields. Noget tyder altså på, at den rivalisering mellem de to Georgia-drenge fortsætter her i draftprocessen. Fields havde oprindeligt takket ja til at spille sin collegebold hos Penn State, men trak sit commitment, da University of Georgia meldte sig på banen. Hos Georgia endte hans true freshman-sæson dog som back-up bag Jake Fromm (Bills, 167. overall i 2020), inden han besluttede sig for at skifte skole til Ohio State. Her fik han på grund af et juridisk smuthul lov til at spille allerede i 2019-sæsonen og kvitterede med 41 touchdowns til bare 3 interceptions.

Alder: 21 år (5. marts 1999)
Højde: 6ft. 2½ in. (189 cm)
Vægt: 227 lbs. (103kg)

Justin Fields Scouting Reports

Styrker

 • Fields er bygget til det moderne NFL. Han har ikke klassisk NFL-størrelse, men han har tilpas til at det ikke er et problem, og har flere pund på kroppen end nogle af de andre tre formodede top-4 quarterbacks).
 • Der er få quarterbacks, der kan levere et ligeså imponerende highlight reel som Fields. Han kaster en smuk dyb bold, og har nok armstyrke til at få bolden trykket ned ad banen til sine receivers. Udviser god forståelse for at variere sit release og finde den rette måde at få bolden frem på. Kaster med imponerende præcision og ball placement på stort set alle dele af banen.
 • Mobiliteten er top-notch. Nuvel, han er ikke en Lamar Jackson med bolden i hænderne, men han kan sagtens skabe yards på jorden, og fungerer også fint som passer når han er ude af lommen.
 • To sæsoner på stribe har Fields leveret imponerende produktion på ét af college footballs bedste hold, og hans tape efterlader ingen tvivl om et talent med stor upside.

Svagheder

 • Ligesom imponerende et highlight reel man vil kunne lave med Fields, ligeså grimt (næsten, i hvert fald) et lowlight reel vil man kunne samle sammen. Hans vilje til at forsøge at holde et spil i live og holde bolden i spil har ført til nogle håbløse beslutninger, der har ført til turnovers, der kan få selv Jameis Winston til at tage sig til hovedet.
 • Fields har spillet bag en stærk offensiv linje, og generelt bare på et særdeles talentfuldt hold, der har gjort betingelserne lettere for ham. Hvor velspillende han end er når hans protection holder, kan jeg ikke se mig fri for at være bekymret over hans spil når presset når ind til ham.
 • Ohio States track record på positionen er ikke imponerende. Dwayne Haskins var ikke manden, der - selvom han blev valgt i første runde - kunne ændre på det. Fields kan sagtens blive det, men retfærdigt eller ej, er det noget man må have i baghovedet. Har en stærk trænerstab og et meget talentfuldt hold fået ham til at se bedre ud end han er?
 • Det er den mentale del af spillet Fields skal vise sig bedre i. Han skal blive hurtigere til at læse banen, gå gennem sine progressions og tage den rette beslutning, frem for at låse sig fast på sit første read.

Opsummering

Det er let at se hvorfor Fields med al sandsynlighed kommer til at blive valgt tidligt i draften. Han har et naturligt talent, der ikke kan læres, og hvis hans kommende NFL-hold formår at tøjle og nurse det talent kan han blive en aldeles fremragende NFL-spiller. Han er et naturligt fit i det moderne NFL med glimrende mobilitet og præcision, og han forstår at få bolden i hænderne på sine pass catchers, og lave spil både inden- og udenfor angrebets struktur. Men for al hans potentiale, kan jeg ikke se mig fri for at sidde tilbage med en lille frygt for at det bare ikke kommer til at gå op i en højere enhed for ham. Han er ikke helt så langt fremme i sin udvikling som jeg havde håbet og troet inden jeg satte hans tape på, og mens det bestemt er noget der kan læres, så er jeg ikke vild med kombinationen af de bekymringer jeg har ved ham: De tæt på optimale betingelser hos Ohio State, hans spil under pres og dét han endnu halter efter på den mentale side. Jeg vil ikke have nogle kvaler ved at tage Fields i første runde, men jeg vil tøve med at slå til helt i toppen af draften. At tidligere Buckeyes-QBs ikke har haft succes påvirker ikke min grade af Fields, men det er en mental note jeg har taget mig. Og ja, Jeff Tedford-QBs havde heller ikke haft succes før Aaron Rodgers, og Oregon-QBs slog heller ikke til før Justin Herbert - der er undtagelser til alle regler, og selvom jeg da håber for Fields at han kan være det ift. Ohio State-QBs, så er det ikke givet. Heller ikke selvom han ligner et rigtig spændende prospect.

NFL Comparison: Dak Prescott / Marcus Mariota

Senest opdateret 22/01/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Prototypisk NFL-størrelse med god højde og vægtfordeling. Ligner og bevæger sig nærmest en mindre udgave af Cam Newton eller større Russell Wilson.
 • Viser på kontinuerlig basis et sæt fantastiske atletiske egenskaber og kan skabe noget med sine fødder. Forsvar bliver nødt til at regne med ham som en trussel både gennem luften og på jorden.
 • Effektivt 3/4 release. Har armstyrken og arm-talentet til at kaste selv fra besværlige platforme og kan nemt generere både power og zip i sine bolde. Kan skille sig hurtigt af med bolden, hvis det er nødvendigt - og ser ud til at forstå at variere sine kast.
 • På trods af Ohio States offensive design ligner Fields en naturlig deep ball thrower, der forstår at kombinere touch og timing med sine receivers' ruter nede ad banen. Giver sine receivers en chance for at skabe YAC eller løbe i en regnbue under hans bolde. Kan vinde på alle niveauer af banen og forstår ball placement, anticipation og timing. Er særligt god, når han finder en rytme.
 • Er utrolig præcis på langt størstedelen af sine kast, hvilket særligt hans completion-percentage i 2020 vidner om. Samtidig laver han relativt få turnover-værdige spil.

Svagheder

 • Tog enkelte snaps under center hos Ohio State, men langt de flest blev taget i shotgun. Selvom shotgun/pistol har vundet sit tydelige indpas i NFL, betyder det nok, at han formentlig skal bruge noget tid på sit fodarbejde i NFL.
 • Selv om han har evnerne til at trække bolden til sig og skabe store spil på jorden (næsten 500 yards på jorden i 2019), så er han langt fra så quick-twitch som fx Kyler Murray og Lamar Jackson - og det hold, der drafter ham, bør gøre klogt i at tænke ham som en pass-first QB med den bonus, at han kan skabe noget med benene.
 • Skal arbejde på sit field vision fra lommen. Kan sommetider være for hurtig til at flytte øjnene væk fra banen, hvis presset kommer, i stedet for at slide op i lommen. Skal lære at finde balancen, for viser også evnerne til at bruge lommen til sin fordel på film. Viser at han kan træde op og re-sette i lommen, men skal passe på med ikke at trække bolden til sig og scramble for tidligt.
 • Har kun én fuld sæson på sit CV som starter, så scouts og GM's skal virkelig tænke sig om, inden de eventuelt måtte kaste ham ind i samtalen som den bedste QB i årets draft. Dog er hans 2020-sæson startet med lyn og torden - efter tre kampe har han flere touchdowns end incompletions og en completion percentage på 87%.

Opsummering

Det bliver spændende at se, om der opstår en snak i løbet af off-season, om Fields kan udfordre Trevor Lawrence i forhold til titlen som QB1 i draften. Fields besidder nemlig alle de nødvendige egenskaber til at blive en succesfuld QB i NFL. Hans movement, mechanics og armstyrke minder en hel del om Russell Wilson - og på samme måde kan han skabe spil både med sin arm og fødderne. Det er spændende, hvor meget tilvænning det kræver at komme fra Ohio States offense, hvor senest Dwayne Haskins lignede en stjerne. Men isoleret set har Fields alle de rigtige egenskaber og oser af upside.

NFL Comparison: Russell Wilson / Dak Prescott

Styrker

 • Fields er en dejlig mobil quarterback, der har sin bevægelighed som et reelt våben. Han er ikke en twitchy runner som Lamar Jackson eller Kyler Murray, men han har et dejligt glid, og han kan bruge som mobilitet som Russell Wilson eller DeShaun Watson. Både farlig som scrambler og kan benyttes effektivt på option løb.
 • Fields' største styrke er hans præcision. Det bliver misset utroligt få kast, og hans præcision til alle niveauer af banen er kort sagt sublim. Meget naturlig og talentful kaster.
 • Jeg kan godt lide Fields' armtalent. Selve armstyrken er nok kun over middel, men han er til gengæld i stand til at kanalisere den armstyrke i næsten alle situationer. Meget dygtig til at kaste i bevægelse, og han kan variere release point og boldens bane super godt.
 • Jeg kan godt lide Justin Fields ro og generelle attitude på banen. Virker aldrig panisk, og udstråler derimod selvtillid og en elegance i sit spil.
 • Noget af den ro ses også i hans evne til at skabe spil udenfor struktur. Man sidder altid med fornemmelsen af, at han kan skabe noget, selvom receiverne er dækket og der er pres på ham. Spillet er aldrig dødt, og selvom det også er en negativ fra tid til anden, så er det overvejende positivt, at han har den x-faktor og de playmaker-evner.

Svagheder

 • Jeg synes ikke, at der er store problemer med Fields teknik, men der var nogle situationer, hvor hans fødder dør i lommen, og han i højere grad skal sørge for at holde fødderne aktive, så han lettere kan arbejde sig gennem progressions.
 • Fields største mangel er den mentale side af spillet. Han hænger for ofte fast på sit første read for længe i stedet for at komme videre eller finde hans checkdown. Han mangler forståelsen for nuancerne i at kigge safeties væk, samt at komme gennem sine progressions rettidigt. Der er for meget ønsketænking med, at første read nok bliver åben, hvis han bare lige venter et splitsekund mere. Det duer ikke.
 • Hans langsomme arbejde med at gå gennem progressions betyder også, at han bare holder på bolden for længe. Hans indre ur er ikke godt nok, og han skal blive meget bedre til at læse og fornemme pres. Ser også blitzes for langsomt. Betyder han tager for mange sacks.
 • Når første read ikke er åbent, så skal han passe på ikke at kigge for meget efter at løbe den selv. I perioder i nogle kampe sænker han øjnene for tidligt, fordi han er så dygtig en scrambler. Duer ikke i samme grad i NFL.

Opsummering

Jeg synes egentlig, at Justin Fields bliver en mere og mere lige til evaluering, når det kommer til hans styrker og svagheder. Det gør det dog ikke nemmere at vurdere, hvordan han vil se ud i NFL. Fields' talent er stort og åbenlyst. Han er en atletisk og mobil quarterback, der kaster bolden utroligt præcist. Det er en rigtig, rigtig fin base at starte fra. Den mentale del af spillet er dog også underudviklet i et Ohio State-angreb, hvor receiverne ofte er meget åbne, og han sjældent bliver tvunget til at skulle vinde kampen mentalt fremfor på talent. Det giver en udfordring i NFL, hvor hans fremtidige hold skal være forsigtige med at give ham for mange ting at arbejde med tidligt, men derimod tage ham lidt og hånden og simplificere tingene for ham. Hvis han så lærer at læse spillet hurtigere, kan han blive en strålende quarterback, fordi det naturlige kastetalent er så stort, som det er. Jeg tager gerne Justin Fields i top 3 af draften.

NFL Comparison: Russell Wilson

Senest opdateret 01/01/2021
- Teis Joranger

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button