Scouting Reports 2021Topnavn 2021Wide Receivere 2021

Jaylen Waddle: Endnu et fartmonster fra Tuscaloosa

Listen af Alabama-receivers, der har taget springet fra Alabama og er blevet stjerner i NFL, vidner efterhånden om en sikker forsyningslinje fra Tuscaloosa til de professionelle rækker – og i år er ingen undtagelse. Jaylen Waddle ligner et specielt talent.

Jaylen Waddle er født og opvokset i millionbyen Houston i den enorme football-stat Texas. Her spillede han sin high school-bold hos Episcopal High School i Bellaire, Texas. Waddle blev vurderet som et 4-stjernet recruit ud af high school og valgte University of Alabama over tilbud fra andre store skoler som Texas, Texas A&M, Florida State, TCU og Oregon.

Hos Alabama blev Waddle allerede i sin freshman-sæson valgt som SEC Freshman of the Year efter at have grebet 45 bolde for 848 yards og 7 touchdowns. I hans sophomore season gik produktionen en smule ned, og Waddle greb 33 bolde for 560 yards og 6 touchdowns, mens han fortsatte med at vise sine evner på special teams ved at blive udvalgt som First Team All-SEC som return-specialist. Det er dog ikke helt mærkeligt, at der var svært at finde flere targets hos Alabamas offense med navne som Jerry Jeudy, Henry Ruggs og DeVonta Smith på holdkortet. Derfor var der også store forventninger til Waddles 2020-sæson, hvor der var “luft” til at bevise sig i blandt andet Henry Ruggs’ gamle rolle.

Jaylen Waddle begyndte da også sæsonen som lyn og torden – og på bare fire kampe nåede Waddle at gribe 25 bolde for hele 557 yards og 4 touchdowns. I sæsonens femte kamp, mod Tenneessee Volunters, blev Waddle dog skadet på det første kickoff, da han blev tacklet bagfra og brækkede anklen.

Jaylen Waddle har pr. dags dato endnu ikke officielt tilmeldt sig 2021-draften.

Alder: 22 år (25. november 1998)
Højde: 5ft. 10in. (178cm)
Vægt: 182 lbs. (83kg)

Jaylen Waddle Scouting Reports

Styrker

 • Beep beep! Man kan næsten ikke starte en gennemgang af Waddles styrker uden at pege på hans fart. Én ting er at han er hurtig, men han virker vitterligt som en spiller, der altid lige har ét ekstra gear, hvis der er behov.
 • Mange speedsters lader en del tilbage at ønske som ruteløbere, og mens man ikke skal forveksle Waddle med de allerbedste på dette parameter, så er han absolut ikke ueffen. Han vinder uden tvivl ofte på sine atletiske evner, men det er ikke ensbetydende med at han ikke evner at løbe ruter.
 • Af en spiller på kun 5’10, 182 lbs er Waddle overraskende god i contested situationer. Han kan hoppe ganske højt, og kan sagtens tage kampen op med corners, der har mere end bare et par centimer på ham. Læg dertil at han generelt har rigtig fine ball skills, og vi har at gøre med en pass catcher, der kan vinde på flere måder.
 • Waddle tilbyder også en ekstra dimension, som en stærk returner. På 38 punt returns hos Alabama snittede han absurde 19,3 yards og scorede to touchdowns, og han har derudover også et kick return touchdown.

Svagheder

 • Der er masser af fart i Waddle, men knapt så meget styrke. Han er undersized og det er til at spore når han får brug for sin fysik. Han er fx ganske villig til at bidrage som blokeringsspiller, men evnerne står ikke helt mål med villigheden.
 • Selvom han løber fine ruter, er der stadig plads til at bygge på som ruteløber. Han har derudover i høj grad været brugt enten på dybe ruter eller korte kast (typisk screens), hvor han selv skal skabe noget med bolden i hænderne, og spørgsmålet er i hvor høj grad han kan bidrage intermediate. Med et bedre fundament som ruteløber vil der være mulighed for også at bevise sig hér.
 • Når man sammenholder Waddle med de øvrige topnavne på positionen fra Alabama over de seneste to drafts – Jeudy, Ruggs og Smith – falder Waddles produktion lidt igennem. 848 yards i 2018 som Freshman var imponerende, men det blev fulgt op med blot 560 yards i 2019, og selvom han matchede den 13-kamps produktion på fire kampe i starten af 2020, så ville det være rart med en større sample size.
 • Fraværet af en større sample size skyldes en skade, der endte med at koste ham størstedelen af sæsonen. Waddle åbnede 2020 med 134, 142, 120 og 161 yards i de første fire kampe, og havde altså lagt fundamentet til en forrygende sæson, inden skaden ødelagde den.

Opsummering

Waddle har fart som få, og mens det er hans definerende trait, så er det ikke det eneste han kan. Vi har set mange speedsters, der falder igennem på NFL-niveau, fordi de ikke har så meget andet at byde på. Det bør ikke gå så galt for Waddle, der har spilforståelse, kampiver og ball skills til at overkomme det – og ikke ”bare” har vundet på sin fart i college. Der er ting, der skal udvikles, og Waddle er ikke uden svagheder, men han er velfunderet nok på tilpas mange parametre til at han bør kunne yde et meget fint bidrag på NFL-niveau, selv hvis ikke han bliver en ny Tyreek Hill.

NFL Comparison: Henry Ruggs

Opdateret  13/03/2021
- Peter Meier Jensen

Styrker

 • Det er tydeligt, når man ser film på Jaylen Waddle, at han besidder et enormt fartoverskud. Ekstremt eksplosiv. Corners liner konsekvent op 10 yards af linjen, og alligevel får Waddle dem gang på gang til at se overraskede ud, når han pludselig træder dem på tæerne. Har ekstremt glidende bevægelser, og speedometeret når ekstremt hurtigt topfarten.
 • Forstår virkelig at sætte dybe ruter op. Har et aggressivt release og gør hurtigt cornerbacks ukomfortable med at vende sig. Forstår at positionere sig selv og skabe leverage. Kan samtidig sætte korte ruter op ved at true med sin fart og bruge nogle effektive stutter steps til at brække ruten af horisontalt. Har et ondt double-move, hvor han virkelig sælger in/out-breaket med kroppen.
 • Har imponerende gode ball skills nede ad banen. Positionerer sig selv godt og forstår at tracke bolden både i luften og over skuldrene, når han er forbi defenders.
 • Er en af de mest dynamiske spillere med bolden i hænderne i dette års klasse. Hans evner som kick- og punt-returner skiller sig ud, når Waddle får bolden i hænderne. Kombinationen af quickness, footwork og elusiveness giver ham evnen til at manøvrere og nærmest væve igennem forsvar.

Svagheder

 • Waddle er hverken den største eller stærkeste spiller på positionen, men efterhånden har en lang række spillere før ham vist, at det godt kan lade sig gøre at spille på 5'10, 182 lbs. Waddle er da heller ikke specielt spinkel at se på med en kort, kompakt overkrop og relativt muskuløse arme.
 • Er blev brugt en del fra slotten og på et relativt begrænset antal ruter såsom crossing routes, screens og slants. Læg dertil en ond over-route, hvor det nærmest i bedste Tyreek Hill-stil er umuligt for corneren at følge ham og for safetien at tage den rigtige vinkel mod hjørnet. Der er ikke den store grund til bekymring i forhold til, om han også kan vinde fra ydersiden i NFL, men kræver reps at vænne sig til det.
 • Er ikke en super poleret route runner, da han ikke rigtig har haft brug for det, da han vinder med sin exceptionelle quickness og hurtige fødder. Dog har han en tendens til at tage lidt for meget fart med ind i ruter, og det kan betyde, at han drifter lidt for dybt. Det giver forsvarsspillere en mulighed for at komme tilbage og udfordre ham ved catch point, og det bør han arbejde på, så hans QB kan stole 100% på, at han er det rigtige sted.
 • Der er altid en eller anden form for usikkerhed forbundet med spillere, der kommer tilbage fra skader - og måske særligt, når Waddles spil er så defineret af hans fart og quickness.

Opsummering

Det havde været rart at få endnu mere på tape, da det kunne have cementeret Waddle som ikke bare et 1st round prospect, men som et legit top-15 talent i årets draft. Der er da også stadig en chance for, at han vender tilbage til Alabama og sin senior sæson, men hvis QB Mac Jones og en række offensive linjemænd vælger at tilmelde sig draften, er spørgsmålet, om Waddle ruller terningerne og satser på endnu bedre produktion med en ny QB i et "nyt" offense. Samtidig vil han være en 23-årig rookie med et stærkt defineret skill-set, der kan vinde fra dag 1 i NFL. Waddles fart og ball skills gør ham til en oplagt dyb trussel i et vertikalt kasteangreb, og hans evner med bolden i hænderne gør ham til et decideret ubehageligt bekendtskab for forsvarsspillere. At samtidig Alabama har udviklet sig til en stabil forsyningslinje for receivers bør hjælpe Waddle yderligere i forhold til hans draftposition, og han kan selv besvare alle spørgsmål om status efter skaden ved måske at matche holdkammeraten Henry Ruggs' 4.27 40-yard dash til combinen.

NFL Comparison: Henry Ruggs / Tyreek Hill

Styrker

 • Speeeeeeed. Der går ikke mange sekunder af Jaylen Waddles tape, før man indser, hvor hurtig han er. Han har helt ekstraordinær acceleration og topfart. Selvom modstanderne ved, at han er hurtig, så bliver de stadig overraskede.
 • Waddle kan til sin fantastiske fart tilføje næsten lige så god quickness. Han skifter retning utroligt effektivt, og han er bare en flue i en flaske på en football-bane.
 • Waddle har et rimeligt kompakt build, selvom han ikke er høj, og det giver ham et runningback-like build, hvor han kan modstå tackleforsøg fra forsvarsspillerne med god contact balance. Den evne kombineret med hans fart, der konstant ødelægger forsvarets vinkler, gør han livsfarlig med bolden i hænderne.
 • Hans exceptionelle quickness og burst gør Waddle til et rigtig svært matchup både på line of scrimmage og i opdækningen. Hans fart giver nærmest bare pr. automatik separation.
 • Waddle er dog mere end bare fart, og han viser også ret fornuftig spilforståelse i midten af banen, og jeg synes, at han er dygtig til at variere sin fart til at passe mellem zonerne og gøre varigheden af de åbne vinduer længere. God zoneforståelse.
 • Waddle er ikke stor, men han spiller større end hans fysik, når han skal gribe bolden. Han er dygtig til at time sine indgreb i luften, og han er overraskende god i contestede situationer, hvor han skal kæmpe om bolden mod forsvarsspillere.

Svagheder

 • Waddle er ikke den største og stærkeste receiver på line of scrimmage, og selvom han er super eksplosiv, så kan han godt blive bedre til at arbejde gennem kontakt i sine releases. Fysiske cornerbacks kan forsinke hans ruter.
 • Som ruteløber er han heller ikke som sådan komplet eller nuanceret. Han lever på sin fart, og det er selvfølgelig også det rigtige at gøre, men han er ikke teknisk avanceret som ruteløber lige nu.

Opsummering

Jaylen Waddle er definitionen af et fartmonster. Alle ved, han er hurtig, og han løber alligevel konstant fra folk, der undervurderer hans fart. Men Waddle er mere end bare fart. Han har pålidelige hænder, spiller større end han er, og han virker som en klog football-spiller. Han kan med lidt polering af ruterne udvikle sig til en komplet receiver, der reelt kan hjælpe et angreb på mange andre spil end dybe kast og screens. Top 10 talent i draften.

NFL Comparison: Tyreek Hill

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button