Runningbacks 2021Scouting Reports 2021

Jaret Patterson: Rekordsættende zone-specialist med vision og hurtige fødder

Jaret Patterson fik formentlig kun mulighed for at spille college-football, fordi han kom som en pakkeløsning med sin bror, James. Nu gør han sin entre i NFL med tre 1000-yard-sæsoner og den bedste FBS-kamp nogensinde på CV’et.

Jaret Patterson er født og opvokset i Glenn Dale, Maryland, på østkysten, hvor han spillede high school football på Vincent Palloti High School. Her havde han en virkelig produktiv senior sæson, hvor han løb for 2.045 yards og 23 touchdowns. Alligevel var han ikke noget højt recruit – et 2-stjerner prospect der knapt var i top-250 som atlet – og faktisk blev han kun rekrutteret på grund af hans tvillingebror James, der spillede linebacker. Begge blev rekrutteret til Buffalo, hvor Jaret mest kom med som en pakkeløsning.

Allerede som freshman fik Jaret Patterson dog meget godt fat i backfield-rotationen og løb for 1.013 yards på 183 carries. Året efter vendte han da også tilbage som starter og leverede den bedste sæson i skolens historie, da han løb for 1.799 yards og hele 19 touchdowns på 312 carries (5.8 avg). I den stærkt afkortede 2020-sæson blev det til yderligere 1.072 yards og 19 touchdowns på 141 carries, hvilket blev særligt hjulpet på vej af to magiske uger mod først Bowling Green (31/301/4) og Kent State. Mod sidstnævnte satte Patterson ny FBS-rekord for flest touchdowns i en kamp, da han fandt endzone hele 8 gange. Samtidig kom han med sine i alt 409 rushing yards indenfor 18 yards af Samaje Perines rekord for flest yards i en kamp.

Alder ved draften: 21 år (23. december 1999)
Højde: 5 ft. 9 in. (175 cm)
Vægt: 195 lbs (88 kg)

Jaret Patterson Scouting Reports

Styrker

 • Det kan godt være, at Jaret Patterson kun er lige omkring 5'9, men han virker ikke specielt lille. Har en vægt på lige omkring 195 lbs og har en kort og ret kompakt overkrop. Ser nærmest en lille smule top-heavy ud engang imellem, når han løber, men samtidig har han egentlig meget god power i sin underkrop, hvilket giver ham et naturligt lavt tyngdepunkt, der udgør hele fundamentet for hans spillestil. Har udmærket contact balance og power for sin størrelse, og - lidt overraskende - er han ifølge PFF den spiller med flest yards after contact de seneste to sæsoner (1.789 yards) foran Travis Etienne.
 • Har et dejligt hurtigt fodarbejde og en høj skridt-frekvens, hvilket gør, at han hurtigt kan justere sin skridtlængde. Flyder virkelig godt med den offensive linje, når den bevæger sig og bruger sine skarpe cuts og gode burst til at udnytte gaps, når de åbner sig. Ligner en udpræget zone-specialist.
 • Det kan godt være, at Buffalo har en af de mest sammenspillede og effektive offensive linjer og ofte vil være en af de bedste enheder på banen, men det er ret tydeligt at se, at Patterson virkelig forstår systemet. Således er han eminent til at presse linjen både vertikalt og horisontalt for så at lave det rigtige cut og komme ned ad bakke. Har fremragende vision og formår at sætte moves op på 2nd level. Mange backs ville engang imellem bare sprinte til det åbne område og få, hvad der ligger umiddelbart foran sig, mens Patterson med største naturlighed i stedet sænker farten, laver et cut, gør sig skinny og finder dagslys, hvilket hans mange lange touchdowns også vidner om. Æder forsvar på stretch plays.
 • Viser til tider virkelig god lateral agility og kan ryste forsvarsspillere af sig én mod én. Skal dog ikke forveksles med nogen lille, shifty 3rd down/scatback, der kun vinder på speed og hurtige cuts.
 • Selvom det ikke er nogen specielt god indikation af succes i NFL, så har Patterson tre kvalitetssæsoner hos Buffalo under bæltet. Her er det blevet til over 636 carries, 3884 yards og 52 touchdowns på jorden, mens det kun er blevet til to fumbles de seneste to sæsoner (4 i 2018). Det indikerer altså, at Patterson på trods af sine størrelse godt kan holde til en større workload, hvis det skulle blive aktuelt i NFL.

Svagheder

 • Mange vil formentlig kigge på Patterson og med det samme sige, at han har mål og vægt som en 3rd down specialist. Dog kommer han ikke umiddelbart med det mest dynamiske skill-set, og derfor er han formentlig låst til en rolle i en RB rotation på tidlige downs.
 • Buffalos offensive linje har givet Patterson en lang række "head starts" som runner, hvor han nemt kan presse linjen og finde sin lane. Viser heldigvis både vision og patience på en række spil, men der vil være naivt til at tro, at han vil være helt så effektiv i NFL. Samtidig var det tydeligt, at han ofte var den bedste spiller på banen, så det er en række af de ovenstående positiver, der skal give ham succes på næste niveau.
 • Kombinerer godt fodarbejde, vision og quickness glimrende, men er quicker than fast og mangler noget long speed. Har nok burst til at ødelægge vinkler for linebackers og kan sagtens holde hjem, men vil skyde på, at han kun løber omkring 4.60 på de berømte 40 yards.
 • Det er ret bemærkelsesværdigt, at Jaret Patterson ikke greb en eneste bold i hele 2020. I enkelte situationer blev han dog flexet ud i slotten, men uden at blive targettet. Året forinden greb han beskedne 13 bolde, men omsatte dem til 209 yards og 1 TD, hvor det blandt andet blev til gains på 54 og 61 yards. Så der er forhåbninger om, at noget af Pattersons elusiveness kan overføres til kastespillet, men den beviste produktion findes simpelthen ikke lige nu.
 • Heller ikke som pass blocker virker Patterson som noget specielt stærkt kort. Han er egentlig villig nok til at træde ind og lægge sin fulde kropsvægt imellem, men mangler størrelse og power til at være andet end et speed bump på vejen. Der er tilfælde, hvor der bliver løbet lige igennem ham - og måske mere alarmerende er der tilfælde, hvor to blockers kommer igennem, og hvor han vælger ikke at blokere nogen.

Opsummering

I et NFL, hvor runningback-positionen langsomt bliver devalueret, og hvor Patterson kommer med et så relativt snævert skill-set, er det ikke det mindste overraskende, at Patterson formentlig ender som et dag-3-valg. Dog vil det være en fejl, hvis man bare kigger på hans 5'9, 195 lbs og ser ham som en scatback, der kan gribe bolde ud af backfielden på 3. down. Patterson vinder nemlig med en kombination af quickness, lateral agility og god vision, hvilket gør ham til en perfekt kandidat til et zone blocking scheme a la 49ers eller Vikings. Det indskrænker måske hans rolle en smule, at der ikke er en klart defineret vej til spilletid hos en række hold, men omvendt er det ikke svært at forestille sig, at Patterson finder et godt fit og i løbet af et par år bliver en produktiv runningback i en rotation. Han har vist, at han kan klare en tung workload - og at han har en næse for at skabe de store spil. Og alt, hvad der kan fremelskes som receiver, må betragtes som en bonus.

NFL Comparison: Devin Singletary

Styrker

 • Jaret Patterson er en lidt mindre runningback, og det udnytter han glimrende til at væve sig rundt på en bane med skarpe cuts og hurtige retningsskift. Han tager en masse små, hurtige skridt, så han konstant kan ændre sine bevægelser til situationen. God agility og short area quickness.
 • Han er som sagt mindre og har et dejlig kompakt build, så han generelt løber med et dejlig lavt tyngdepunkt. Det giver ham rigtig gode forudsætninger for at fastholde momentum gennem kontakt, og han falder regelmæssigt forover, selvom han er mindre af statur.
 • I forlængelse af ovenstående punkt må man sige, at Patterson faktisk løber med bedre styrke og balance, end hans størrelse og fysik egentlig berettiger sig til. Han er slet ikke let at tackle, og han slæber oftere folk med sig, end han bliver stoppet for let.
 • Den del af Patterson spil, jeg er gladest for, er dog hans feel for positionen. Hans fornemmelse for tempo, spillets udvikling, blokeringerne og evne til at lokke linebackere hen i de forkerte huller er ret imponerende. Hans vision er virkelig godt, og der er bare et dejlig flow i hans beslutninger. Ingen tøven, men samtidig tålmodighed. Som sagt er hans fee for nuancerne i at spille runningback god.

Svagheder

 • Uanset hvor meget, man synes, at Patterson egentlig løber bolden tungere, end hans størrelse burde indikere, så er han stadig en mindre runningback, som jeg tror, kan få svært ved rigtigt at banke igennem i NFL. Der er bare noget fysisk, hvor han risikerer at blive overmandet lidt for ofte. Derudover er hans topfart nok kun gennemsnitlig, så størrelses og fart-kombinationen imponerer ikke i NFL-sammenhæng.
 • I 2020 greb Patterson lige præcis 0 bolde, og hans evner i kastespillet er alt for uprøvede for en mand, der næppe kan være den primære back i et angreb. Han skal bruge betydeligt med tid på blive en reel receiving-trussel, ellers får han svært ved at få reelle snaps i NFL.
 • Man bliver nødt til at påpege, at Pattersons produktion kom på lidt lavere niveau i MAC, hvor Buffalo var et af de bedre hold. Han havde ofte store huller at løbe i, og man kan godt være bange for, at hans fysiske begrænsninger vil får større indflydelse i NFL, hvor folk er større, stærkere og hurtigere.

Opsummering

Jeg er virkelig glad for Jaret Pattersons feel for positionen, men jeg ville ønske, at han lidt højere med lidt mere vægt, fart og burst. Man kan ikke lade være med at tvivle på, hvor succesfuld han vil være i NFL, når modstanderne vil være ham atletisk overlegne. Så selvom han sikkert godt kan bidrage til et NFL-angreb, så tvivler man på, at det kan være som mere en rotationel/backup runningback. Det er også derfor, at forbedrede evner i kastespillet er vigtigt for ham. Men hvis man mangler lidt dybde, så synes jeg, at Patterson er et fint bud på en dybde-RB på dag 3.

NFL Comparison: Myles Gaskin

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button