Quarterbacks 2021Scouting Reports 2021

Ian Book: NFL-kapitlet ser knapt så spændende ud

Efter knapt tre sæsoner som starter hos Notre Dame, hvilket bød på to ture i collegeslutspillet, er Ian Book klar til at tage springet til NFL. Books begrænsede fysiske evner gør det dog svært at se ham få en professionel karriere, der kommer til at matche collegetiden.

Ian Book er født og opvokset i El Dorado Hills i Californien, og tog sin uddannelse på den lokale Oak Ridge High School, hvor den tidligere Colts-receiver Austin Collie, Chargers’ offensive koordinator i sidste sæson, Shane Steichen og 49ers-tight end Ross Dwelley tidligere har gået. Book havde tilbud fra 11 skoler, herunder bl.a. både Harvard og Yale, men committede til Washington State, inden han ændrede mening og i stedet besluttede at tage turen på tværs af landet til Notre Dame.

Book redshirtede sin Freshman-sæson i 2016 og agerede backup gennem det meste af 2017-sæsonen, hvor han dog startede en enkelt kamp i en sejr mod North Carolina, inden han i holdets Bowl-kamp mod LSU kom ind fra bænken og førte holdet til sejr. I 2018 åbnede han igen sæsonen som backup, men blev forfremmet til starter i sæsonens fjerde kamp, efter tre snævre sejre. Den starterplads afgav han ikke, og med Book under center nåede Notre Dame en 12-0-record og kom for første gang i collegeslutspillet, hvor de dog blev kørt over af Clemson i semifinalen med 3-30.

I 2019 leverede Book en sæson med 34 touchdowns og 6 interceptions og førte holdet til en 11-2-record, dog langt fra slutspillet. I 2020 rykkede Notre Dame under coronapandemien midlertidigt over i ACC-konferencen og slog bl.a. Clemson 47-40 efter dobbelt overtid på vej mod en 10-0-record, der gav dem en 10-0-record inden ACC Championship Game, hvor Clemson med en overlegen 34-10-sejr fik revanche. Notre Dame holdt dog fast i fjerdeseedningen og endnu en plads i collegeslutspillet, men måtte se sig slået 14-31 af de senere mestre fra Alabama. I tolv kampe blev det blot til 15 touchdowns, men også kun tre intreceptions, og Book forlader college med samlet 72 touchdowns, 20 interceptions og en completionprocent på knapt 64 med pæne 7,8 yards pr. attempt.

Alder ved draften: 23 år (30. marts 1998)
Højde: 6ft (182 cm)
Vægt: 210 lbs (95 kg)

Ian Book Scouting Reports

Styrker

  • Ian Book har haft en fornem collegekarriere og leveret fin produktion. Det blev måske ikke til så mange touchdowns i 2020, men han har til gengæld også været god til generelt at holde fejlene nede. Han har erfaring med at møde nogle af de bedste hold i college, og selvom det oftest blev til nederlag - og sejren over Clemson var i en kamp hvor Trevor Lawrence var ude - så kæmpede han bravt og faldt ikke nødvendigvis igennem i de kampe.
  • Book har god mobilitet og er generelt god til at bruge fødderne. Han kan ses bounce løs bag sin linje efter dropbacket, og har pæn fart til at undslippe pres udenfor lommen eller selv samle yards op på jorden.
  • Der er nogle spændende flashes på Books tape. Han kan ramme en rigtig god rytme, hvor han rammer kast efter kast fra lommen, og der er også flere eksempler på flotte kast ned ad banen, hvor han rammer sin receiver i fart.

Svagheder

  • Hvordan man end vender og drejer det, er Book begrænset fra et fysisk perspektiv. Han er mindre end optimalt og selvom han er i stand til at kaste bolden 50 yards ned ad banen med god teknik, vil det være at strække den gevaldigt at kalde hans armstyrke for imponerende.
  • Book har nydt godt af at spille i et system, hvor han sjældent har været tvunget til at lave svære reads eller presse bolden ind i tætte vinduer. Jeg er langt fra sikker på at han vil være i stand til kontinuerligt at lave den slags kast på NFL-niveau, og mangler også at se ham gå gennem progressions i stedet for at bryde ud af lommen hvis ikke det første read er åbent; bevares, så kan han godt finde en anden spiller at kaste bolden til, mens han er udenfor lommen, men han skal være bedre til at vinde indenfor strukturen.
  • Lidt i forlængelse af ovenstående, mangler Book at vise evnen til at vinde fra lommen. Han mangler den gode fornemmelse for presset og evnen til at navigere roligt rundt i lommen og finde sin receiver, og tyr altså for ofte til at stikke af.
  • Teknisk viser Book nogle fine ting, men der mangler stabilitet i det. Han er fint i stand til at træde ind i kastet og få bolden ned ad banen, men der er for mange eksempler på at han ikke eksekverer teknikken ordentligt.

Opsummering

Ian Book er på sin vis "bare" den næste i rækken. Der er quarterbacks som Book i de fleste drafts. Succesfulde, produktive college-QBs med gennemsnitlige traits når man skal vurdere ham ud fra NFL-standarder. Mobiliteten er et plus, men som ren passer mangler Book noget. Hans upside er stærkt begrænset, og mens mindre også kan gøre det, hvis han "bare" skal være en backup, så er der grænser for hvor tidligt man vælger en spiller som Book. Jeg vil ikke afvise at han kan ende med en relativt lang karriere som backup, hvor han kan starte i ny og næ, men jeg tvivler på at vi ser et hold committe sig til ham som sin starter. Hvor vælger man Gardner Minshew uden karismaen og x-faktoren eller Colt McCoy uden de ekstraordinære intangibles? Det er ca. dér Ian Book hører til.

NFL Comparison: Colt McCoy

Senest opdateret 26/01/2021
- Peter Meier Jensen

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button